Το 39ο ΓΕΛ Αθηνών “κρέμεται” στον αέρα – Εικόνες σοκ και καταγγελίες γονέων

 Το 39ο ΓΕΛ Αθηνών “κρέμεται” στον αέρα – Εικόνες σοκ και καταγγελίες γονέων

Απίστευτες καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι γονείς αυτών, δάσκαλοι και διευθυντές του 39ου ΓΕΛ Αθηνών, καθώς το σχολείο κρέμεται στο κενό λόγω μεγάλης διάβρωσης στα θεμέλια! Μάλιστα ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει κάτι άμεσα καθώς δεν είναι λογικό να αγωνιούν οι γονείς καθημερινά επειδή στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, ενώ τονίζουν ότι τα θεμέλια έχουν σχεδόν ξεγυμνωθεί πράγμα που σημαίνει ότι σε έναν σεισμό θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για τη ζωή των μαθητών.

Όσον αφορά τις ευθύνες του Δήμου, σύμφωνα με όσα λένε ο αρμόδια αρχή ενημέρωσε ότι θα καθυστερήσει το έργο γιατί απαιτείται από την ανάδοχο εταιρεία νέα μελέτη.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων: «Το 39ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, σχολικό συγκρότημα που συστεγάζεται με το 39ο Γυμνάσιο Αθηνών, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της Αττικής και της χώρας. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Κυψέλης έχουμε υπάρξει μαθητές των 2 σχολείων και χρόνο με το χρόνο είμαστε θεατές της εγκατάλειψης των κτιρίων, γεγονός που ως γονείς μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο θέμα του σχολείου είναι το πρόβλημα της κατάπτωσης και διάβρωσης του πρανούς, της πλαγιάς δηλαδή, που στηρίζεται μέρος των θεμελίων του σχολείου επί της οδού Πυθίας και Νικάνορος, (όπως φαίνεται και σε προηγούμενη αναρτηση), ένα θέμα που απασχολεί τον Σύλλογο Γονέων, καθώς και προηγούμενους Συλλόγους Γονέων χρόνια τώρα, και που έχει αναδειξει ξανά πριν λίγους μήνες ο Σύλλογος Γονέων του 39 ΓΕΛ.

Το συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς είναι ένα θέμα για το οποίο οι αρμόδιες αρχές “σφυρίζουν αδιάφορα”, μοιράζοντας υποσχέσεις ή πετώντας το μπαλάκι η μία διεύθυνση στην άλλη. Έχουμε απο κοινου με τον Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου, απευθυνθεί στις αρμόδιες Υπηρεσιες του Δημου, στην “Κτιριακές Υποδομές” (πρώην ΟΣΚ) για να στειλουν να το δει μηχανικός, καθως στον ΟΑΣΠ, χωρις καμία ανταποκριση.

Έχουμε αριθμούς πρωτοκόλλου για όλες τις επιστολές που καταθέσαμε στις παραπάνω υπηρεσίες καθως και προφορικές δεσμεύσεις του Δήμου, ότι σήμερα, αύριο ξεκινάνε οι εργασίες από συγκεκριμένα “βαρυγδουπα” ονόματα του Δήμου. (Υπάρχει φάκελος ετών στην Ένωση Γονέων του 6ου Διαμερίσματος).

Υπάρχει μάλιστα και μελέτη για λογαριασμό του Δήμου χρόνια τώρα, καθώς και μελέτη από γονέα πολιτικό μηχανικό (στον εξωτερικό χώρο που φαίνεται στις φώτο, καθώς μέσα δε μπορεί να μπει ιδιώτης).

Το θέμα ειναι υψίστης σημασίας, καθώς το έδαφος υποχωρεί με την πρώτη βροχή και τα θεμέλια στο σημειο αυτό, έχουν ξεγυμνωθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη στατικότητα του κτιριου, κυρίως σε έναν πιθανό σεισμό.

Το τελευταίο έγγραφο του Δημου αναφέρει ότι θα καθυστερήσει το έργο γιατι απαιτείται από την ανάδοχο νέα μελέτη… και χρόνια τώρα στο στάδιο αυτό μένει και αλλαζουν οι Δήμαρχοι και ξανά τα ίδια. Σα να μην έφτανε αυτό, το κτίριο του Λυκείου που χρόνια τώρα λειτουργεί σε διαιρεμένες αίθουσες στοιβάζοντας μαθητές και καθηγητές, παρουσιάζει βλάβη που χρήζει άμεσης επισκευής καθώς πλημμυρίζουν υπόγειοι χώροι του σχολείου και η αποκατάσταση αυτή χάνεται στη γραφειοκρατία, σημειωτέον δε, ότι στα υπόγεια λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας όπου τα παιδιά περνάνε 6 και 7 ώρες την ημέρα, σε ένα ήδη προβληματικό κτίριο.

Επιπλέον, το σχολείο χρειάζεται άμεσα ράμπα για την πρόσβαση μαθητών με κινητικά προβλήματα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα 5 τμήματα της Α λυκείου φέτος, αγγίζουν τους 27 μαθητές ανά τμήμα, δηλαδη το μέγιστο επιτρεπτο όριο και ζητηθηκε απο τη Διεύθυνση του σχολειου η δημιουργια και έκτου τμήματος.

Η πρόταση από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας ήταν να χρησιμοποιηθεί ως τάξη το εργαστηριο φυσικής!! Αφήνοντας δηλαδη το σχολείο χωρίς εργαστήριο, την ιδια ωρα που και στο γυμνάσιο το αντίστοιχο εργαστήριο ειναι σε αθλια κατασταση και επιπλεον λειτουργεί ως αποθήκη για εργαλεία κηπουρικής που χρησιμοποιούν οι μαθητες του Γυμνασίου.

Εκτός από όλα αυτά, στο χωρο του σχολειου υπάρχουν τα σάπια κάγκέλα και οι πόρτες της αίθουσας τελετών, καθώς και ελλείψεις σε καρέκλες και θρανία. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που ο Δήμος μέσα σε ελάχιστο χρόνο εξασφάλισε κονδύλια για το περίφημο φιάσκο του “μεγάλου περιπάτου” και την τώρα αποκατάσταση των πεζοδρόμων της Πανεπιστημίου!

Δε γίνεται κάθε πρωί να αγωνιούμε για τα παιδιά μας επειδή πράττουμε το αυτονόητο να τα στέλνουμε δηλαδή στο σχολείο. Ο Σύλλογος Γονέων και η Ένωση Γονέων του 6ου Διαμερίσματος, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε πριν να είναι αργά και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα, την ασφάλεια δηλαδη των παιδιών μας.

Ο Σύλλογος Γονέων του 39 ΓΕΛ θα προβεί σε νομικές ενέργειες και κινητοποιήσεις .

Καλουμε ολους τους γονείς ,τους καθηγητές και τους κατοίκους της γειτονιάς μας, να στηρίξουν τον αγώνα μας για να επισκευαστεί άμεσα το κτίριο που έχει φιλοξενήσει και θα φιλοξενεί χιλιάδες μαθητές της Κυψέλης».

Σχετικά Άρθρα