“Λευκή ανταρσία” στον ΣΥΡΙΖΑ από τις επιλογές Κασσελάκη – Κραδασμοί παρά το μήνυμα ενότητας από αντιφατικές τακτικές

 “Λευκή ανταρσία” στον ΣΥΡΙΖΑ από τις επιλογές Κασσελάκη – Κραδασμοί παρά το μήνυμα ενότητας από αντιφατικές τακτικές

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να απηύθυνε κάλεσμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μετρώντας και τον εαυτό του ο νέος πρόεδρος – απέναντι στους 158 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όμως η ομάδα δεν φαίνεται να είναι και τόσο ενωμένη. Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν ένα ακόμη από τα πρωτοφανή που συντελούνται στην Κουμουνδούρου καθώς για πρώτη φορά νεοεκλεγέντας πρόεδρος δεν εξασφαλίζει τη στοιχειώδη συναίνεση στις επιλογές του για να κάνει τα πρώτα του βήματα. Τα 16 λευκά για πολλούς είναι και προμήνυμα ακόμη και μελλοντικής καταψήφισης στο εσωτερικό της ΚΟ.

Τα πρόσωπα του Παύλου Πολάκη, του Γιώργου Τσίπρα και της Θεοδώρας Τζάκρη, της νέας δηλαδή ηγετικής ομάδας που έχει πλαισιώσει τον κ. Κασσελάκη έχουν εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε personae non grate για το μεγαλύτερο μέρος της ΚΟ.

  • Η επιλογή τους μάλιστα να παρακάμψουν οποιαδήποτε κομματική και καταστατική διαδικασία έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο να αναζητεί μέσα τα όργανα και τις ζυμώσεις τις στοιχειώδεις δικλείδες συναίνεσης μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το επόμενο διάστημα.

Ο Παύλος Πολάκης στο ρόλο του υπερσυντονιστή των τομεαρχών της ΚΟ και η θεοδώρα Τζάκρη στο ρόλο της γραμματέως της ΚΟ μπήκαν πακέτο με την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων γεγονός που στα μάτια έμπειρων με τα κομματικά και κοινοβουλευτικά πράγματα μαρτυρά την ανάγκη τους να κλειδώσουν τις θέσεις τους πριν ακόμη συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.

Γιατί δεν είναι μόνο η Ομπρέλα ή η ομάδα Αχτσιόγλου που αντιδρούν έντονα στις πρακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της ηγετικής ομάδας που πλαισιώνει τον κ. Κασσελάκη αλλά και μια μερίδα στελεχών που στήριξαν τον νέο πρόεδρο στη διεκδίκηση της ηγεσίας ή έχουν διαγράψει μια μακρά πορεία στο κόμμα.

Ψυχρολουσία

Από το περιβάλλον του νέου προέδρου δηλώνουν ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της πρώτης συνεδρίασης της ΚΟ και της πρώτης εμφάνισης του κ. Κασσελλάκη στο βήμα της αίθουσας της Γερουσίας μιλώντας για μια πολύ καλή ομιλία από την οποία ο νέος πρόεδρος πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε.

  • Τα 16 λευκά όμως ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Κασσελάκη για τις επιλογές του να κινηθεί πέρα από τα όρια της κομματικής ευπρέπειας και της αναζήτησης συναινέσεων.

Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης αναλαμβάνει το ρόλο συντονιστή που κατείχε επι χρόνια ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του κ. Πολάκη να μην καλούν έστω στο τηλέφωνο το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να του ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για την αντικατάστασή του.

  • Άλλοι πάλι επισήμαναν τις κομβικές αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο κ. Κασσελάκης μιλώντας από τη μια για ενότητα και την ίδια στιγμή να μην συνομιλεί με κανένα σχεδόν από τα πιο έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη και βουλευτές του κόμματος που έχουν διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία τόσο στη Βουλή όσο και στο κόμμα.

Όχι στον Πολάκη

Το μήνυμα παράλληλα ήταν ξεκάθαρο και προς τον Παύλο Πολάκη ο οποίος πλέον γίνεται το κόκκινο πανί στο εσωκομματικό σκηνικό. Το λευκό των 16 Βουλευτών σε συνδυασμό και με εκείνους τους Βουλευτές που δεν θέλησαν να οξύνουν περαιτέρω τα πνεύματα στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν ένα ξεκάθαρο όχι στον κ. Πολάκη.

Αυτό σημαίνει ότι γίνεται ακόμη δυσκολότερη η εξίσωση για το διαμοιρασμό των τομέων ευθύνης στην ΚΟ. Η ηγετική ομάδα έχει ήδη εισπράξει αρκετά όχι εξαιτίας του ρόλου Πολάκη αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη που τοποθετήθηκε γραμματέας της ΚΟ.

  • Μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία το κύμα άρνησης και η λευκή απεργία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη συμμετοχή από βουλευτές που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν ερωτηθεί.

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσε και η διαδικασία που επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά να συνεδριάσει η ΚΟ παραμονές του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Την ώρα δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνεται σε μια ακόμη εκλογική μάχη κανείς και από στοιχειώδη κομματικό πατριωτισμό δεν θα επέλεγε να οξύνει περισσότερο τα πνεύματα και να χρεωθεί βαθύτερη εσωστρέφεια που θα δημιουργούσε επι της ουσίας πρόβλημα στους υποψηφίους σε περιφέρειες και δήμους.


Σχετικά Άρθρα