Κύπρος: Απελάθηκε Ρώσος δημοσιογράφος – Το χρονικό της σύλληψης και η αντίδραση της Μόσχας

 Κύπρος: Απελάθηκε  Ρώσος δημοσιογράφος – Το χρονικό της σύλληψης και η αντίδραση της Μόσχας

Ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη στην Κύπρο, απελάθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων, καθώς αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Όπως μετέδωσε το Sigmalive, ο Ρώσος δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ρωσικής εφημερίδας «Rossiyskaya Gazeta», Αλεξάντρ Γκασιούκ, συνελήφθη στη Λευκωσία την Πέμπτη, μετά από ανάκληση της άδειας παραμονής του για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ρώσος δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του είχε προβάλει αντίσταση.

Ο Γκασιούκ συνελήφθη την Πέμπτη κοντά στο σπίτι του και, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τραυματίστηκε στο χέρι και συνεχίζει να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Οι πηγές που επικαλείται το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ρωσικών ΜΜΕ για βίαιη συμπεριφορά κατά τη σύλληψη.

Σε επικοινωνία Λευκωσία-Μόσχα για τον Ρώσο δημοσιογράφο

Όπως μεταδίδει το Sigmalive, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για το ζήτημα και βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Μόσχα, στο κατάλληλο υπηρεσιακό-διπλωματικό επίπεδο, με στόχο τη βέλτιστη επίλυση της υπόθεσης.

Ερωτηθείς από το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θεόδωρος Γκότσης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προβαίνει στις ενέργειες που προβλέπονται. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι «υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της διπλωματικής οδού, με στόχο την επίλυση του θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα τυγχάνει της δέουσας διαχείρισης και προσοχής από τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ότι η διευθέτησή του έχει ήδη τροχοδρομηθεί στη βάση των ενδεδειγμένων διαδικασιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, «περαιτέρω δημόσιος σχολιασμός ισχυρισμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ενδείκνυται».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι εξυπακούεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και εφαρμογή των αποφάσεων των αρμόδιων αρχών για προστασία των συμφερόντων της.

Η Μόσχα κάλεσε τον πρέσβη της Κύπρου για εξηγήσεις

Νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Κύπρου στη Μόσχα για εξηγήσεις, σχετικά με τη σύλληψη του δημοσιογράφου.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TΑSS, ο πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής, εκλήθη για εξηγήσεις σχετικά με τη σύλληψη του ανταποκριτή της ρωσικής εφημερίδας.

To χρονικό της σύλληψης και ο φερόμενος τραυματισμός

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Γκασιούκ συνελήφθη για παράνομη παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς περισσότερα στοιχεία και χωρίς να κάνει αναφορά στον φερόμενο τραυματισμό του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή του ρωσικού κρατικού πρακτορείου «ΡΙΑ-Νόβοστι», κατά τη σύλληψη «ασκήθηκε σωματική βία», ο Ρώσος δημοσιογράφος «τραυματίστηκε στο χέρι και τώρα νοσηλεύεται».

Οι κυπριακές αρχές σημειώνουν ότι «το περιστατικό σημειώθηκε στις 11:45 στη Λευκωσία. Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, που ήταν παρκαρισμένο δίπλα στην οικία όπου διαμένει με την οικογένειά του».

Το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας στα ρωσικά ΜΜΕ όταν έγινε γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Κύπρου στη Μόσχα.

Τι ισχυρίστηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος

Το TASS αναφέρει ότι ο Γκασιούκ δήλωσε πως οι κυπριακές αρχές απείλησαν ότι θα τον απελάσουν κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

«Η κυπριακή αστυνομία είπε ότι σκόπευε να με απελάσει από το νησί», ισχυρίστηκε, σημειώνοντας ότι «δεν του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες για οποιεσδήποτε παραβάσεις».

Σύμφωνα με τον Γκασιούκ, κατά τη διάρκεια της σύλληψης, του είπαν ότι η άδεια παραμονής του ανακλήθηκε επειδή αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας μού είπαν ότι η άδεια παραμονής μου για εργασία, η οποία ισχύει μέχρι το 2024, ανακλήθηκε πρόωρα, επειδή υποτίθεται ότι αποτελώ απειλή για τη “δημόσια τάξη και ασφάλεια” και παραμένω παράνομα στο νησί», συνέχισε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι διαθέτει έγκυρη διαπίστευση δημοσιογράφου, η οποία εκδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα