Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας – Τα κυριότερα άρθρα

 Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας – Τα κυριότερα άρθρα

Ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης (4/10) από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισε η ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων και την παράταση ισχύος των συμβάσεων μίσθωσης έργου για την κάλυψή των αναγκών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη, ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην υπουργική τροπολογία που αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ. Αρ. 7 (ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ) και για την κάλυψη επισκευαστικών αναγκών των λοιπών ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και της διάταξης σχετικά με τους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, θετικά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Την καταψήφισε η Νίκη ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε όσου περιέγραψαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως μια κόλαση, αναφέρθηκε στην ανάγκης στήριξης του ΕΣΥ που «καθημερινά φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και τους θεραπεύει», που περιθάλπει τα δύσκολα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, πουδιαχειρίστηκε την πανδημία και η κοινωνία στάθηκε όρθια και υγειονομικά, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά. Αναφέρθηκε στην ευκαιρία «χρηματοδότησης, με 1,2 δισ ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας για να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες της υγείας και να μπορέσουν έτσι οι πολίτες να απολαύσουν υπηρεσίες γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατία και οι θεραπείες να είναι ακόμα αποτελεσματικότερες».

Επεσήμανε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας «αυτό είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που φέρνω. Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και τρίτο νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά», ενώ «ήδη τρέχουμε το θέμα του ΕΚΑΒ και τον εκσυγχρονισμό του».

Σχετικά με την τροπολογία για τα αντιικά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Έχει έρθει στη Βουλή, ήρθε πράξη νομοθετικού περιεχομένου από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση η οποία προμηθεύτηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών, έναν αριθμό αντιικών και ήρθε εδώ και έγινε νόμος, εδώ το ψηφίσαμε.

Σύμβαση γίνεται, στο Ελεγκτικό Συνέδριο πάει, από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων παίρνει άδεια, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σκιάζει και να κάνουμε εδώ συζητήσεις. Τώρα είπατε κάτι, άκουσα την Ελληνική Λύση να λέει ότι δεν χρειάζονται λέει τα αντιικά διότι δεν έχουμε Covid.  Κάνετε λάθος, 2.500 αντιικά φάρμακα την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων πολύ μεγάλη. Και όπως ξέρετε αυτά τα φάρμακα τα παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ευάλωτοι ή είναι από μια ηλικία και πάνω. Και πραγματικά κατά τους γιατρούς, κατά τον ΕΜΑ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων πρέπει να χορηγούνται».

Για τη λίστα χειρουργείου, είπε ότι «κυρίως είναι θέμα διαφάνειας και είναι και θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών… Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όλοι να είναι ίσοι ενώπιον αυτού του συστήματος και βεβαίως όλοι οι άνθρωποι, κατά το δυνατόν, ανάλογα με την πάθησή τους, να θεραπεύονται.

Αυτό δεν είναι απλά μία δήλωση, είναι μια πολιτική που υπηρετούμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε».

«Από τη μέρα που ήρθα εδώ, ανέλαβα το Υπουργείο, πήρα τρεις φορές αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα το επόμενο είναι η διαφάνεια, η γνώση, η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Να κάνουμε ένα σύστημα όπου όλοι, όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου, δηλαδή ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακαποθήκες, η φαρμακοβιομηχανία, τα φαρμακεία όλοι θα είναι online συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να ξέρει από τον Υπουργό μέχρι τον πολίτη ποια φάρμακα υπάρχουν, ποια όχι, ποια έχουν ισοδύναμο, ποια όχι, ποιες ουσίες υπάρχουν, ποιες όχι, δραστικές και ποιες είναι οι επιλογές του πολίτη.

Και μια άλλη ακόμα πολύ σημαντική ρύθμιση που σχετίζεται με την αποστολή φαρμάκων, ακριβών φαρμάκων, των φαρμάκων υψηλού κόστους, τα ΦΥΚ, όπως λέγονται, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ … Όλα αυτά λοιπόν θα αποστέλλονται στο σπίτι του κάθε πολίτη ή στο νοσοκομείο ή όπου πρόκειται να κάνει μια θεραπεία, μια χημειοθεραπεία και ούτω καθ’ εξής. Από 1/1/24 αυτό θα εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε περίπου 120.000 άνθρωποι να απαλλαγούν από αυτή την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους».

Αποκάλυψε τέλος, ότι «κινούνται οι διαδικασίες» ώστε σε λίγους μήνες, να αποκτήσει η χώρα «εφτά βάσεις ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Έτσι ώστε και η έρευνα-διάσωση από τη μια που είναι λίγα περιστατικά, αλλά κυρίως η αεροδιακομιδή μέσω του ΕΚΑΒ να γίνεται γρηγορότερα, αποτελεσματικά, ταχύτατα και να φτάνει στην πόρτα του νοσοκομείου ένα ελικόπτερο με τον ασθενή μέσα, τους γιατρούς, τους πιλότους και όποιους άλλους χρειάζονται, έτσι ώστε να λύσουμε ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα στη χώρα».

Τα κυριότερα άρθρα του νέου Νόμου

Μεταξύ των άρθρων του νέου Νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις», κυριότερα είναι τα ακόλουθα.

Άρθρο 3 – Παράταση ρυθμίσεων covid-19: Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνονται μέχρι 31.12.2023 διατάξεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της νόσου του κορονοϊού COVID-19, προκειμένου να υπάρξει συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των εμπλεκομένων φορέων και του προσωπικού. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό κάθε είδους, επιστημονικό, διοικητικό κ.λπ., του δημόσιου μηχανισμού, η άμεση εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού και των αναγκαίων μέσων, η διάθεση ιδιωτικών κλινών, καθώς και η διασφάλιση της συνέχισης παροχής υψηλού επιπέδου απομακρυσμένων ψηφιακών υπηρεσιών στα φυσικά πρόσωπα την περίοδο του κορονοϊού COVID-19, και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, των εμβολιαστικών κέντρων, των ιατρών που απασχολούνται, δεδομένης της εξακολούθησης ύπαρξης υψηλού αριθμού κρουσμάτων, αλλά και της εμφάνισης νέων ιδιαιτέρως μεταδοτικών μεταλλάξεων. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει την παράταση των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου καθώς και των συμβάσεων καθαριότητας, φύλαξης κλπ.

Άρθρο 4 – Παράταση ρύθμισης για εμβόλια covid-19:  Παράταση έως την 31η.12.2023 της ισχύος συμβάσεων για τις υπηρεσίες αποθήκευσης, φύλαξης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του COVID-19 στα εμβολιαστικά κέντρα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι το εκτιμώμενο αναγκαίο για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται στο νόμο για τη σύναψη νέων συμβάσεων από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.).

Άρθρο 5 – Παράταση ρύθμισης για 48ωρο ιατρών: Παρατείνεται η δυνατότητα υπέρβασης 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ε.Σ.Υ., έως τις 31.12.2023, προκειμένου να διασφαλισθεί και συνεχισθεί η εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω μονάδων. Σκοπός είναι η ομαλή λειτουργία των φορέων του Ε.Σ.Υ., η κάλυψη των αυξημένων αναγκών του από το ιατρικό προσωπικό και η εξυπηρέτηση των ασθενών.

Άρθρο 6 -Παράταση παραμονής ειδικευομένων νοσηλευτών: Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η παράταση των ειδικευόμενων νοσηλευτών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των ειδικοτήτων της επείγουσας εντατικής νοσηλευτικής και της νοσηλευτικής της δημόσιας υγείας/κοινοτικής νοσηλευτικής και β) των ειδικευόμενων νοσηλευτών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε συγκεκριμένες νοσηλευτικές ειδικότητες και περαιτέρω δυνατότητα παράτασης έως 31.12.2023 με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Άρθρο 7: Αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού-νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού: Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται έως 31.12.2023 το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου δύνανται να έχουν πραγματοποιηθεί οι μετακινήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να λάβουν τη μηνιαία αποζημίωση των 1800 ΕΥΡΩ για το ιατρικό προσωπικό και των 1200 ΕΥΡΩ για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (κατ’ εξαίρεση για τις μετακινήσεις εντός περιφέρειας Αττικής, τα ποσά ανέρχονται σε 800 και 400 ευρώ, αντίστοιχα).

Άρθρο 11 – Ενιαία Λίστα Χειρουργείων: Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της διαφάνειας της λειτουργίας του, της προστασίας της ισότητας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης και τήρησης της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων, ως και της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την εκκαθάριση και κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών. Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, να καταγράφονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται, σε όλα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. της χώρας, τα ιατρικά περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής τους, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των αναγκών των ασθενών. Τέλος, στην Ενιαία Λίστα καταγράφονται τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες, ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων.

Άρθρο 12 – Η.Σ.Πα.Δι.Φ.: Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η διασφάλιση της διαφάνειας καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να καλύπτονται αυτές εγκαίρως. Επιπροσθέτως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα, ενώ τέλος η πλατφόρμα αυτή θα διασυνδέεται και διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και μητρώα του δημοσίου τομέα για την πληρέστερη συλλογή πληροφοριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί ο έλεγχος, η ενημέρωση και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα, με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και εν τέλει των αναγκών των ασθενών.

Άρθρο 13 – Αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον: Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών (της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010), να λαμβάνουν τα ως άνω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς ή διανομής φαρμάκων-φαρμακαποθηκών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς (σημ. σχετική ρύθμιση είχε προβλεφθεί για τους ασθενείς covid-19). Η προτεινόμενη διάταξη εισάγεται για πρώτη φορά και κρίνεται αναγκαία για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, επιφέροντας οφέλη για τις συγκεκριμένες αυτές κοινωνικές ομάδες, ενώ το κόστος της εφαρμογής της εκτιμάται από 3 έως 6 εκατομ. ευρώ (με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ).

Άρθρο 14 – Παράταση θητείας διοικητών: Προβλέπεται η παράταση της θητείας των διοικητών των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία έληξε ή λήγει πριν από την 31ή.12.2023, από τη λήξη της και έως την ημερομηνία αυτή, για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των δομών αυτών. Εξυπακούεται, ότι, δεν αναστέλλεται η προβλεπόμενη διαδικασία ορισμού νέων διοικήσεων και όπου αυτή ολοκληρώνεται με τον ορισμό νέων, παύει  αυτοδικαίως και αζημίως η παράταση της θητείας των υφιστάμενων διοικήσεων. 

Άρθρο 15 – Παράταση ισχύος συμβάσεων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων: Η προτεινόμενη διάταξη για παράταση, έως 31.12.23, της ισχύος  συμβάσεων  (11 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι οι εν λόγω συμβάσεις προσωπικού εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες του νοσοκομείου, λήγουν στις 30.9.23, ενώ αφορούν σε άτομα η συνταξιοδότηση των οποίων επίκειται.

Άρθρο 16 – Παράταση συμβάσεων Ε.Κ.Α.: Με τη ρύθμιση αυτή δίδεται εξάμηνη (έως 31.3.24) παράταση σε συμβάσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), οι οποίες λήγoυν στις 30.09.2023, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών μετάγγισης αίματος των ασθενών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έως την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει, λόγω δικαστικής εκκρεμοδικίας (εκκρεμούν προσφυγές των συνυποψηφίων απορριφθέντων αναδόχων στην Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.). Σε περίπτωση βέβαια που η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρωθεί νωρίτερα, υπάρχει πρόβλεψη στην προτεινόμενη ρύθμιση για την αυτοδίκαιη και αζήμια λήξη ισχύος των παρατεινόμενων συμβάσεων. 

Άρθρο 17 – Νομιμοποίηση δαπανών νοσοκομείων: Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η νομιμοποίηση και εκκαθάριση των δαπανών των νοσοκομείων Ε.Σ.Υ., Κ.Υ. και Υ.Πε. από 1.3.23 έως την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, που προκύπτουν από προμήθειες υλικών και υπηρεσιών που παρασχέθηκαν κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, λόγω της φύσεως και του εξαιρετικού και επείγοντος χαρακτήρα τους.  Έτσι, με τη νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας αντιμετωπίζεται το εν λόγω πρόβλημα, χωρίς όμως να επέρχεται πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση, καθώς πρόκειται για δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και είναι εντός των ήδη εγγεγραμμένων πιστώσεων των φορέων. Η νομιμοποίηση δαπανών αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα που επιλύεται με τον τρόπο αυτόν, ήδη από το 2011.

Άρθρο 18 – Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Τροποποιείται η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με δυνατότητα ορισμού ως Προέδρου, (και) ανώτατου δικαστικού λειτουργού (συνταξιούχου) καθώς επίσης η εξειδίκευση του γνωστικού αντικειμένου των μελών με σκοπό την πληρέστερη, αντικειμενικότερη και, με εχέγγυα διαφάνειας, λειτουργία της Επιτροπής.

Άρθρο 19 – Κε.Σ.Υ.Π.Ε.: Στο Υπουργείο Υγείας υφίσταται Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (Κε.Σ.Υ.Πε.), που έχει ως σκοπό τον συντονισμό του έργου των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών και την εναρμόνιση των πολιτικών τους για την υγεία.  Με την παρούσα διάταξη επανακαθορίζονται τα μέλη από τα οποία αποτελείται το Κε.Σ.Υ.Πε., καθώς στο Υπουργείο Υγείας καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συστάθηκε νέα Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και άρα θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο όλοι οι Γενικοί Γραμματείς.

Άρθρο 20 – Επιτροπή Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών: Τροποποίηση ως προς τη σύνθεση της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, προκειμένου να συμμετέχει μέλος από το αρμόδιο σχετικώς όργανο, ήτοι την «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας», το οποίο συστάθηκε προσφάτως (με το ν. 4975/22), ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου.

Άρθρο 21 – Μητρώο Ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες: Προβλέπεται ότι η ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες θα διενεργείται από το Αυτοτελές Τμήμα Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας έως την επικείμενη λειτουργία του αρμοδίου προς τούτο Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (Ε.Ι.Ν.Ε.), και πάντως έως 31.3.24.

Σχετικά Άρθρα