Χρυσοχοΐδης: Τι θα ισχύσει για τα φάρμακα, τις λίστες χειρουργείων και τις διοικήσεις των νοσοκομείων

 Χρυσοχοΐδης: Τι θα ισχύσει για τα φάρμακα, τις λίστες χειρουργείων και τις διοικήσεις των νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ψήφιση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο μειώνει τον χρόνο αναμονής για τα χειρουργεία, καθιερώνει την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για 120.000 χρονίως πάσχοντες και προσφέρει διαφάνεια με τη δημιουργία του app για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων.

Επιπλέον, μίλησε για τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων, ενώ με αφορμή την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κτιριακής αναβάθμισης των περίπου 130 Νοσοκομείων μέσα από το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

·         Σχετικά με την ψήφιση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και τους Διοικητές των Νοσοκομείων

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ σημαντικό για τους πολίτες, θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη ζωή τους».
Με αφορμή το Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», είπε: «Όλοι οι συνάδελφοί μου και οι προκάτοχοί μου προφανώς αντιμετώπισαν προβλήματα στο θέμα της διαχείρισης της διοίκησης των νοσοκομείων. Δεν είναι εύκολη η υπόθεση της διοίκησης. Μάλιστα, σκοπεύουμε τώρα εν όψει της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου που θα αφορά στη συνολική ανασύνταξη – αναγέννηση, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να φέρουμε ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά στο government, δηλαδή τη διοίκηση των νοσοκομείων της χώρας.

Θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθορίζει αντικειμενικά κριτήρια… που νομοθετεί η ίδια η Κυβέρνηση. Πολύ σύντομα θα είναι στη Βουλή αυτά και βεβαίως στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρμόδιες Επιτροπές, Συμβούλια, ότι προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να αξιολογήσουν τους υποψήφιους μετά από μια δημόσια ανακοίνωση για δημόσιο διαγωνισμό που θα γίνει. Με βάση τα προσόντα που θα ζητηθούν, θα έχει δικαίωμα να υποβάλει όποιος θέλει υποψηφιότητα. Τα νοσοκομεία είναι περίπου 130 (στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα νομαρχιακά νοσοκομεία)».

·         Για την κτιριακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων

«Από την ημέρα που εγκατασταθήκαμε στο υπουργείο, όλη η ηγεσία, κάναμε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ζητήσαμε να δουν καταρχήν γρήγορα την απορρόφηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ένα πρωτοφανές ποσό που δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά για ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμούς των νοσοκομείων της χώρας και των κέντρων υγείας.

Αλλά πέρα από αυτό είπαμε ότι αν υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή των χώρων, μικροεπισκευές που είναι αναγκαίες ακόμα και σε επίπεδο αισθητικής, θα πρέπει άμεσα να επιληφθούν και να τις διορθώσουν διότι, πέρα από την αισθητική, υπάρχουν θέματα υγιεινής. Και μάλιστα είπαμε ότι έχουμε εξασφαλίσει πόρους και ήταν εξασφαλισμένοι οι πόροι για όποιον θέλει να κάνει τέτοιου είδους επεμβάσεις. Ε, λοιπόν τώρα κάποιοι φαίνεται ότι δεν τα έκαναν αυτά τα πράγματα. Είναι πολλά χρόνια όλα αυτά ξέρετε. Χρονίζουν.

Και σε άλλα νοσοκομεία όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα πρέπει να υπάρχει ευαισθησία. Το να διοικείς ένα νοσοκομείο είναι θέμα μεγάλης ευθύνης διότι διαχειρίζεσαι ανθρώπους σε μια δύσκολη στιγμή, άρα λοιπόν, χρειάζεται ευαισθησία, χρειάζεται ευθύνη, υπευθυνότητα, χρειάζεται ασφάλεια του ασθενούς σε ό,τι αφορά στους όρους υγιεινής. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει κανείς να τα λαμβάνει υπόψη του και σε αυτά θέλουμε να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, μέχρις ότου βέβαια τα νοσοκομεία πράγματι μπουν στη διαδικασία, που άρχισαν μπαίνουν ήδη. Ήδη υπογράψαμε για κάποια νοσοκομεία, το Αττικό ήδη επισκευάζεται, μια μεγάλη κλινική 50 κλινών επισκευάζεται και προχωράμε πολύ γρήγορα, τελειώνουν οι μελέτες και προχωράμε γρήγορα στην ανακατασκευή πολλών νοσοκομείων της χώρας. Μέχρι τότε όμως πρέπει να διατηρούμε τουλάχιστον τους χώρους υγιεινής ασφαλείς για τους ασθενείς».

·         Για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για 120.000 χρονίως πάσχοντες

«Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, γιατί δυστυχώς η Ευρώπη έχασε την παραγωγή της, όλη η παραγωγή μεταφέρθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία, στην Κίνα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι ποσότητες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη από πρώτες ύλες και έτσι να έχουμε ελλείψεις πολλές φορές σε κρίσιμα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι σε μια καλή θέση, είναι η τελευταία χώρα σε ελλείψεις, χάρη στις προσπάθειες που κάναμε. Έχουμε υπογράψει τρεις αποφάσεις απαγόρευσης εξαγωγών των φαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια και να μην ψάχνει η μητέρα να βρει το φάρμακο στα φαρμακεία. Θέλω να σας πω επίσης ότι ψηφίσαμε χθες μία διάταξη που καθιερώνουμε ένα μηχανισμό ενημέρωσης των πολιτών, περίπου σε ενάμιση μήνα από τώρα θα είναι έτοιμος, ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να βλέπει το φάρμακο που του γράφει ο γιατρός του αν υπάρχει ή αν υπάρχει κάποιο παρόμοιο. Και θέλω να σας πω ότι αυτό γίνεται για λόγους ενημέρωσης και πληροφόρησης, ένας μηχανισμός δηλαδή αυτόματης ενημέρωσης και έτσι θα μπορούν οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και να εξυπηρετούνται.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και συνδέεται με την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα και έκανε και τα προηγούμενα χρόνια ο Θάνος ο Πλεύρης και οι προκάτοχοί μου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχει ενημέρωση στο θέμα της χρήσης των φαρμάκων, γιατί αυτό το θέμα της έλλειψης φαρμάκων είναι παλιό, συνεπώς είναι μια προσπάθεια που κάνω εγώ σε συνέχεια των προηγούμενων συναδέλφων μου και την ολοκληρώνω αυτή τη στιγμή.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι, υπάρχουν 120.000 συμπολίτες μας χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι παίρνουν φάρμακα κάθε τόσο, κάθε 15 μέρες, κάθε 25 μέρες, κάθε μήνα, προκειμένου αυτά τα φάρμακα να τα χρησιμοποιούν κυρίως για νοσοκομειακή χρήση, δηλαδή για θεραπείες. Αυτά τα παίρνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται με πολλές ώρες αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, τη μετατρέπουμε σε μία διαδικασία αποστολής στα σπίτια των ασθενών ή στα νοσοκομεία, ή στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπου πρόκειται να κάνει κάποιος, για παράδειγμα, μία χημειοθεραπεία, αυτά τα φάρμακα δεν χορηγούνται μέσω φαρμακείων, γιατί είναι φάρμακα υψηλού κόστους.

Αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/24 γιατί χρειάζεται ένα logistic, μία προετοιμασία, δηλαδή η οποία θα γίνει και θα προχωρήσει. Είναι πολύ σημαντική, νομίζω, μεταρρύθμιση αυτή που κάνουμε γιατί πραγματικά βοηθά τους ανθρώπους και γλιτώνει ώρες, ταλαιπωρίες που πολλές φορές κινδυνεύει και η υγεία των ανθρώπων αυτών.

·         Σχετικά με τις λίστες ασθενών στα χειρουργεία

«Καταρχήν ουρές, λίστες για χειρουργεία ογκολογικών ασθενειών και τα λοιπά, δεν υπάρχουν. Σε 10-15 μέρες το αργότερο όσοι συμπολίτες μας πάσχουν από καρκίνο, τα ογκολογικά περιστατικά, χειρουργούνται γρήγορα. Αυτό, όμως, δημιουργεί το πρόβλημα της μεγάλης λίστας σε ό,τι αφορά άλλου είδους εγχειρήσεις (όπως εγχείρηση χολής, κήλης κλπ). Το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που χειρουργεί τα περισσότερα, σχεδόν το 90% των βαρέων περιστατικών και των σοβαρών ασθενειών. Και αυτό είναι προς τιμήν των χειρουργών μας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Χθες ψηφίσαμε μία διάταξη όπου για λόγους πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαφάνειας να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο τι γίνεται. Δημιουργείται μια πλατφόρμα, έτσι ώστε να ξέρουμε σε κάθε νοσοκομείο τι ακριβώς, ποιες είναι ακριβώς οι περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν και πόσο καιρό για την εγχείρησή τους. Να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα και σε αυτόν τον τομέα θα έχουμε ανακοινώσεις». 

Σχετικά Άρθρα