Σε κλίμα “εκεχειρίας” η πρώτη ομιλία Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με εκκρεμότητες- Τα μηνύματα από την Κύπρο

 Σε κλίμα “εκεχειρίας” η πρώτη ομιλία Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με εκκρεμότητες- Τα μηνύματα από την Κύπρο

Ο Στέφανος Κασσελάκης το απόγευμα στις 4 θα απευθύνει την πρώτη ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρών θα είναι και ο Αλέξης Τσίπρας. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν αναμονή των ανακοινώσεων εκ μέρους της νέας ηγεσίας για την οριστική σύνθεση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και των τομέων που θα αναλάβουν οι βουλευτές εντός της Βουλής.

Η εσωκομματική ανακωχή μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Φίλη όπως φαίνεται θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών κάτι που φάνηκε και από τη δήλωση του κ. Φίλη με την οποία κάλεσε σε συσπείρωση για τη μάχη στους δήμους και τις περιφέρειες.

Κατά τις πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαβεβαίωσε τον πρώην υπουργό ότι δεν θα αλλάξουν τα κεντρικά πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πριν από το Συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή θα παραμείνουν με τις ίδιες συνθέσεις. Εκκρεμεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την οποία έχει ζητήσει μετ’ επιτάσεως και μάλιστα δια επιστολής η “Ομπρέλα” με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος να έχει πει ότι το πολιτικό όργανο θα συνεδριάσει μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών εντός Κοινοβουλίου και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ως προς τον χρόνο του Συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να είπε στον κ. Φίλη ότι πιθανότατα θα γίνει Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Ωστόσο στα στελέχη της “Ομπρέλας” πιθανότατα θα επιμείνουν στο αίτημά τους για διεξαγωγή του Συνεδρίου σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο. Πιθανότατα θα γίνει ψηφοφορία στα όργανα αν τεθεί ζήτημα αναβολής του προγραμματισμένου Συνεδρίου για μερικούς μήνες.

Ως προς τις αναθέσεις στη Βουλή φαίνεται πως ο Παύλος Πολάκης θα αναλάβει χρέη συντονιστή των τομέων της κοινοβουλευτικής ομάδας, ρόλο που είχε παλαιότερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Η Θεοδώρα Τζάκρη ίσως μετακινηθεί στη θέση της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σ’ αυτήν την περίπτωση πιθανότατα ο σημερινός γραμματέας Διονύσης Καλαματιανός θα αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραμένει ο Νίκος Παππάς. Χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ενδεχομένως θα συνεχίσει να εκτελεί και ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος ωστόσο ακόμη δεν έχει μιλήσει με τον νέο πρόεδρο για το θέμα.

Τα μήνυμα Κασσελάκη από την Κύπρο

Εν τω μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης ολοκληρώνει σήμερα Πέμπτη την επίσκεψή του στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Hρωομαρτύρων Καβάζογλου-Μισιαουλή, μαζί με τον γενικό γραμματέα του «αδελφού» ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χθες σειρά επαφών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και με το σύνολο των (δημοκρατικών) πολιτικών κομμάτων της Μεγαλονήσου. Από την Κύπρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως οι μονομερείς ενέργειες στα Κατεχόμενα θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Χριστοδουλίδη, ο Κασσελάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα της προσέγγισής του για το Κυπριακό. Κατ’ αρχάς τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά -«συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα»-, ενώ επανέλαβε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ καθώς και για την ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία του Κυπριακού. «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία», είπε, και «πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού».

  • Αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι είναι μια «ευπρόσδεκτη εξέλιξη», σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι «όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Συγκεκριμένα τόνισε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι «ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Κασσελάκης και Χριστοδουλίδης συζήτησαν συνολικότερα για τις διεθνείς εξελίξεις, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να τονίζει τη σημασία που αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. «Αυτό, εξάλλου, το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα “3+1” αλλά και με τη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως και η ελληνική ομογένεια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο θέμα του συντονισμού. «Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ» κατέληξε.

  • Στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο -την πρώτη επίσκεψή του εκτός Ελλάδος με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ο Κασσελάκης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, με τον οποίο είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ επισκέφθηκε τη Βουλή της Λευκωσίας, όπου και είχε συνάντηση με την πρόεδρο του σώματος και πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αννίτα Δημητρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα, ενώ επισκέφθηκε και την -εμβληματική για την ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. «Για σχεδόν μισό αιώνα ο κυπριακός λαός δεν είχε τη δυνατότητα να θρηνήσει 2.002 αγνοουμένους του. Η δουλειά που κάνει η η Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης.

Σχετικά Άρθρα