“Σκληρό ροκ” ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-ΠΑΣΟΚ, μεγάλη χαρά στο Μαξίμου…

 “Σκληρό ροκ” ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-ΠΑΣΟΚ, μεγάλη χαρά στο Μαξίμου…

Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη να συνομιλεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Κοτζιά. Ακριβές; Περίπου, είναι η σωστή απάντηση. Θα φανεί προσεχώς, εάν ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του ΠΡΑΤΤΩ (παλαιότερη αλλά εμφατικώς επαναδιατυπωθείσα προ ημερών) για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την συνεργασία απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση Κοτζιά εκκινεί από μία λογική και μάλλον αυτονόητη διαπίστωση: η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ δεν πρόκειται να διαταρραχθεί σε ορατό χρόνο εάν δεν προκύψει ένα πολιτικό μέτωπο που να υπερβαίνει τον ηττημένο και συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γι’ αυτό και η πρόταση απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ, αν όχι στον ηγετικό πυρήνα του στις δυνάμεις και προσωπικότητες που υπάρχουν στον χώρο του.

Προς επίρρωσην αυτού ήρθε η πρόταση του “πασοκογενούς” Γιάννη Ραγκούση (ο οποίος στην εσωκομματική εκλογή στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, αν και με όρους αυτονομίας), ο οποίος ζητά από την ηγεσία της Κουμουνδούρου να προαναγγείλει την στήριξη κάθε προοδευτικής υποψηφιότητας στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναφέρεται, δε, ρητά στο ΠΑΣΟΚ και επί της ουσίας προτείνει όπου περάσει στον β’ γύρο υποψήφιος με χρίσμα ή έστω στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προφανώς, η πρόταση αποσκοπεί και στο αντίστροφο, να εκμαιεύσει, δηλαδή, στήριξη του ΠΑΣΟΚ όπου περάσουν στον β΄γύρο (π.χ Ιωακειμίδης στην περιφέρεια Αττικής, ή Ζαχαριάδης στον δήμο Αθήνας) υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Βόλο με τον συνδυασμό Παπαπέτρου απέναντι στον Αχιλλέα Μπέο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν αν και δεν το προβάλλουν.

Είναι, όμως, όλα τα παραπάνω θέση της Κουμουνδούρου; Εμφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά, τα κομματικά όργανα, δε, δεν έχουν συνεδριάσει για να χαράξουν στρατηγική. Καθένας κάνει ότι θέλει και οι προσωπικές τακτικές βασιλεύουν.

Πώς, όμως, να συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ;

Από την μία ο Νίκος Ανδρουλάκης ναρκοθέτησε κάθε συζήτηση για κοινή στήριξη υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρώντας πως η δυναμική του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη αυτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου φιλοδοξεί να καταγράψει μικρές νίκες που θα δείξουν ότι διαθέτει απήχηση κόμματος …αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και παραπέμπει στην τελική μάχη των ευρωεκλογών, εκεί όπου, όπως πιστεύουν στην Χαριλάου Τρικούπη, θα κριθούν οι συσχετισμοί.

Από την άλλη, κέντρα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. Το δημοσίευμα του Documento που αποκαλύπτει ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετίζεται με ερευνώμενη σχέση του με την Huawei και κατόπιν αιτήματος των αμερικανών με την διαμεσολάβηση της λιθουανικής μυστικής υπηρεσίας έκανε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εκμανεί. Η αποκάλυψη εφάπτεται, αναμφίβολα, με τον αρχικό κυβερνητικό αφήγημα για λόγους “εθνικής ασφαλείας”. Έτσι, ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπήκε σε νέα φάση.

Ο λόγος είναι πως στο ΠαΣοΚ θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από επιθέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα από εφημερίδες φίλα προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε η Χαριλαόυ Τρικούπη σχετικά με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento, στο οποίο η εφημερίδα υποστηρίζει πως το κινητό τηλέφωνο του προέδρου το ΠαΣοΚ παρακολουθείτο λόγω επαφών του με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei αναφέρεται πως «οι κ.κ. Τσιπρας, Πολάκης, Παππας και Βαξεβάνης μπορεί να βρήκαν «βιτρίνα» από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα πρώτα αποτελέσματα της επιλογής τους, επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας, που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Είναι ευθύνη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της χώρας να απομονώσει τα φαινόμενα παρακμής της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που υπονομεύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή» προσθέτει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ.

Στην ανάλυση που κάνουν μάλιστα στη Χαριλάου Τρικούπη συμπεραίνουν ότι αυτές οι επιθέσεις γίνονται γιατί το ΠαΣοΚ θεωρείται ο πρώτος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, στο ΠαΣοΚ πιστεύουν οτι στόχος της Κουμουνδούρου αποτελεί αρχικά η πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά και έπειτα η επικράτηση έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Όλα αυτά, φυσικά, προκαλούν μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης του …κέντρου σφάζονται μεταξύ τους και έτσι αποδυναμώνεται ουσιαστικά η αντιπολιτευτική δυναμική τους.

Εκείνο που κατανοούν, βεβαίως, ο Κοτζιάς, ο Ραγκούσης, κάποια σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Καστανίδης, ο Σαχινίδης και άλλοι είναι πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, ούτε, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ μπορούν να απειλήσουν πολιτικά τη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προοπτικά μόνο η σύγκλιση και η συνεργασία θα μπορούσαν να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού.

Κάποια στιγμή θα ήταν καλό να ασχοληθεί με το θέμα των συμμαχιών ο Στέφανος Κασσελάκης. Εάν χρειαστεί μπορεί να συμβουλευτεί τον Νίκο Παππά που έχει σχέδιο για την διεύρυνση στο κέντρο και τις πιθανές συνεργασίες. Και όχι κάποιους άλλους που τον ωθούν σε πόλεμο μέχρις εσχάτων…

Σχετικά Άρθρα