Λουτσέσκου: “Ας δούμε τον κ. Γιοβάνοβιτς όταν του κλέψουν ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο” 

 Λουτσέσκου: “Ας δούμε τον κ. Γιοβάνοβιτς όταν του κλέψουν ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο” 

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άφησε να πέσει κάτω τα όσα είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για εκείνον μετά το παιχνίδι στην Λεωφόρο και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας πως σέβεται τον προπονητή του Παναθηναϊκού, όμως θα ήθελε να δει πως θα συμπεριφερόταν εκείνος αν του είχαν κλέψει ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο.

Η πλήρης τοποθέτηση του Ρουμάνου προπονητή του ΠΑΟΚ έχει ως εξής:
«Ακούστε. Είμαι ένας μορφωμένος άνθρωπος, ποτέ δεν επιτέθηκα σε κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένα. Ποτέ δεν τόλμησα να το κάνω αυτό. Είπα αυτό που ήταν η αλήθεια. Υπάρχει ένα σύστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορεί να υπάρχουν και δύο συστήματα, που δουλεύουν για τις ομάδες της Αθήνας. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Είμαι προπονητής μίας ομάδας που έχασε έναν τίτλο γιατί της τον έκλεψαν. Αν δεν σας αρέσει η λέξη «έκλεψαν», ας πούμε της τον πήραν οι επιτροπές. Ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση.

Είμαι προπονητής μίας ομάδας που έχασε έναν τελικό Κύπελλού όχι από ένα λάθος, αλλά από διαδοχικά λάθη. Αν ήταν ένα, θα μπορούσαμε να το δεχθούμε. Υπήρξαν πολλά λάθη, το Κύπελλο πήγε στην άλλη ομάδα και αυτός (σ.σ. ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς) χάρηκε ένα Κύπελλο που δεν το κέρδισε η ομάδα του, το κέρδισε η ομάδα του με τα λάθη των διαιτητών.
Είμαι προπονητής μίας ομάδας που αντιμετώπισε πολλές φορές την ομάδα του. Δεν μπορεί να πει πως κερδίσαμε ένα παιχνίδι γιατί βοηθηθήκαμε από τους διαιτητές. Πέρσι χάσαμε το Κύπελλο και δεν είπαμε τίποτα. Είπα πως η ομάδα που κέρδισε το Κύπελλο, άξιζε να το κερδίσει.

Πάντα, όταν πάω να πω κάτι, παρακολουθώ, αναλύω, γιατί δεν θέλω να πάω εκεί (σ.σ. στις συνεντεύξεις Τύπου) και να πω ψέματα. Πάω εκεί και λέω την πραγματικότητα. Για το παιχνίδι της Κυριακής, μπορώ να πω, όπως είπα, πως στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερος ο Παναθηναϊκός ο από εμάς. Εάν το αποτέλεσμα ήταν 3-1 εις βάρος μας στο ημίχρονο, δεν θα έλεγα τίποτα. Το ποδόσφαιρο όμως είναι διαφορετικό. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα ημίχρονο, είναι και το δεύτερο ημίχρονο. Επιστρέψαμε στο παιχνίδι, δώσαμε μάχη, κερδίζαμε 2-1 μέχρι το 95ο λεπτό. Δεν άσκησα κριτική στην ομάδα του, στον τρόπο που έπαιξε, δεν έκανα προσωπική αναφορά σε αυτόν.

Αυτό που μισώ σε όλη αυτή την ιστορία, είναι η υποκρισία που μπορεί οι άνθρωποι να έχουν. Είδα τι συνέβη την Πέμπτη (σ.σ. στο Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός), τι συνέβη πέρσι. Η δουλειά μου είναι να αναλύω παιχνίδια και να καταλαβαίνω τον αντίπαλο. Όταν το κάνεις αυτό, καταλαβαίνεις και βλέπεις και άλλα πράγματα για τα οποία κανείς δεν μιλάει, γιατί δεν τα καταλαβαίνει.

Δεν είναι η δουλειά του οποιουδήποτε να καταλαβαίνει πως ο Παλάσιος κλωτσάει το πόδι του πόδι του παίκτη του Αστέρα, ο οποίος προσπαθεί να προστατεύσει την μπάλα και ο διαιτητής δίνει φάουλ στο 2ο λεπτό υπέρ του Παναθηναϊκού και από αυτή τη φάση να σκοράρει. Έζησα την κατάσταση που έζησε ο Παναθηναϊκός στον Αστέρα, στο πέναλτι που ζήτησαν για φάουλ που ήταν ένα μέτρο έξω από την περιοχή, με τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Πέναλτι, στον Παναθηναϊκό, φάουλ σε εμάς. Ήρθα μετά να πω ήταν πέναλτι για εμάς; Δεν έκανα αναφορά σε αυτό».

«Κύριε Γιοβάνοβιτς, σας σέβομαι πολύ, είστε ένας φανταστικός προπονητής. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή»
«Όταν τα βλέπω όμως όλα αυτά, παιχνίδι με το παιχνίδι, έχω το δικαίωμα να αντιδράσω. Γνωρίζετε πως στο τέλος του αγώνα, ο διαιτητής έδειξε τέσσερα λεπτά έξτρα χρόνο και στα επόμενα είκοσι δευτερόλεπτα, υπάρχει, φάουλ στο Ζίβκοβιτς, που ο διαιτητής δεν το έδωσε, πήγε στον Ζίβκοβιτς, τον σήκωσε, συνεχίσαμε να παίζουμε, κάτι που ήταν και λάθος δικό μας, σε εκείνο το σημείο πέρασαν εξήντα δευτερόλεπτα (σ.σ. μετά τη συμπλήρωση 90 λεπτών) και ο διαιτητής είπε στον βοηθό του. ακόμα ένα λεπτό καθυστερήσεις;

Έγιναν και άλλες καταστάσεις στο παιχνίδι, μέσω των οποίων ήταν ξεκάθαρο πως (σ.σ. οι διαιτητές) πίεζαν με τον τρόπο τους να κερδίσει ο Παναθηναϊκός ή τουλάχιστον να πάρει την ισοπαλία. Έχω το δικαίωμα να τα πω αυτά. Αλλά αυτά, δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα που έχουν, για τον τρόπο του προπονητής τους. Ο Παναθηναϊκός, όχι μέσα από ωραίες καταστάσεις, έχει φτάσει να παλεύει για τον τίτλο, το Κύπελλο, να μπει στους ομίλους της Ευρώπης. Όμως, δεν έχασε έναν τίτλο από κλοπή, ούτε του έκλεψαν ένα Κύπελλο.

Εγώ, σε μία φανταστική περίοδο για τον ΠΑΟΚ, είχα πολύ άσχημες εμπειρίες και έχω το δικαίωμα να τα λέω όλα αυτά. Θέλω να τον δω να μιλάει μετά από τέτοιες καταστάσεις. Κύριε Γιοβάνοβιτς, σας σέβομαι πολύ, είστε ένας φανταστικός προπονητής. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή»!Οσα είπε για το ματς με την Άιντραχτ

Στην συνέχεια ο Ρουμάνας τεχνικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε φυσικά και στο αγωνιστικό σκέλος του παιχνιδιού με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που θα διεξαχθεί την Πέμπτη (05/10) στην Τούμπα.

Για το αν αισθάνεται σίγουρος ότι η ομάδα έχει αφήσει πίσω το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αν είναι έτοιμος για το ματς με την Άιντραχτ: «Όταν υπάρχει κίνητρο και αυτοπεποίθηση μπορείς να προσπεράσεις οτιδήποτε υπάρχει πίσω σου. Είδα χθες να υπάρχει κίνητρο στην προπόνηση. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς, από την αρχή της σεζόν βλέπω την ομάδα να κινείται μπροστά και αυτός είναι κάτι πολύ θετικό και για το αυριανό παιχνίδι».

Για το πώς θα αντιμετωπίσει την Άιντραχτ: «Ο σεβασμός για τον αντίπαλο θα πρέπει να είναι σε κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα το μέγεθός του, αν δεν το κάνεις είναι το πρώτο βήμα προς την αποτυχία. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση, να έχεις την αυτοπεποίθηση για όλη τη δουλειά που έκανες μέσα στην εβδομάδα. Όσον αφορά την Άιντραχτ, οι ποδοσφαιριστές μας ξέρουν καλά από ποιο πρωτάθλημα προέρχεται, είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν κερδίζει τόσο εύκολα, είναι μια νεανική ομάδα με ενθουσιασμό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το κομμάτι ότι είναι μια ποιοτική ομάδα, στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα η ομάδα που είναι πιο καλή, θα πρέπει να κυριαρχήσουμε στο γήπεδο, να αντιδράσουμε την στιγμή που θα χάσουμε την μπάλα και να εφαρμόσουμε όλα τα κομμάτια που αφορούν την νοοτροπία μας».

Για το αν θα κινηθεί στη λογική του ροτέισον λόγω του σερί των αγώνων ή θα πάει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο: «Θέλω να πω ότι δεν έχω ροτέισον, έχω ένα γκρουπ παικτών και πρέπει να πάρω το καλύτερο από κάθε παίκτη, σκεπτόμενος το κάθε παιχνίδι. Εγώ σαν προπονητής θέλω να το εκφράζω σαν χρησιμοποίηση του ρόστερ. Είναι πνευματική φρεσκάδα, θα πρέπει να αναζητούμε λύσεις με ποδοσφαιριστές που θα έχουν πνευματική φρεσκάδα, αν δεν έχει την πνευματική φρεσκάδα ρισκάρεις να μην υπάρχει καθαρή άποψη για το παιχνίδι. Αυτό είναι επιστημονικά πιστοποιημένο δεν το λέω εγώ. Ένα τρίτο κομμάτι είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα που πρέπει να φέρουμε στο παιχνίδι.

Θα φέρω ως παράδειγμα τον Αντρέ Βιεϊρίνια που είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων αλλά δεν μπορούμε να τον έχουμε σε κάθε παιχνίδι, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του όταν είναι έτοιμος. Ένα τέταρτο στοιχείο είναι το ποδόσφαιρο και το πώς διαμορφώθηκε με τον Covid με τις πέντε αλλαγές, το να μπορείς να αλλάξεις πέντε ποδοσφαιριστές και να δώσεις ώθηση στην ομάδα σου είναι πολύ σημαντικό, θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να κατανοήσουν την σημασία που έχουν στην ομάδα ακόμη και όταν δεν παίζουν».

Για το αν θα πάρει μεγαλύτερα ρίσκα κόντρα στην Άιντραχτ: «Μακάρι το ποδόσφαιρο να ήταν τόσο εύκολο να βλέπουμε τις στατιστικές και να λέμε έτσι θα γίνει. Η γερμανική λίγκα είναι ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα, χαρακτηρίζεται από τις αμυντικές προσεγγίσεις τον αντιπάλων, όποια ομάδα και να κοιτάξεις θα δεις πράγματα που έχουν ενδιαφέρον. Η Λαμία, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης, έχουν τα δικά τους στοιχεία. Όσον αφορά τον αντίπαλο θα πρέπει να αναλύσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας με αυτό που βλέπουμε δεν έχει σημασία αν έχουν βάλει τέσσερα γκολ και έχουν δεχθεί πέντε, εμείς θα πρέπει να βγάλουμε το πλάνο μας στον αγωνιστικό χώρο για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας».

«Είναι τελείως διαφορετικό οι ποδοσφαιριστές να έρχονται και να έχουν έναν αγώνα την εβδομάδα και διαφορετικό να υπάρχουν παιχνίδια ανά τρεις ημέρες. Παίζουμε την Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη κάνουμε προπόνηση, την Τετάρτη υπάρχει χαμηλή ένταση και την Πέμπτη παίζουμε ξανά. Δεν υπάρχει μια φυσιολογική διαδικασία. Το θεμιτό είναι να έρχονται οι ποδοσφαιριστές στην αρχή της προετοιμασίας. Πρέπει να αντιληφθούν και την κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα, εδώ είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, παρόλα αυτά οι ποδοσφαιριστές έχουν την ατομική ικανότητα που μπορούν να βάλουν στο παιχνίδι, όπως ο Ντεσπόντοφ που μας χάρισε τη νίκη στο Ελσίνκι. Το πότε πιστεύω ότι θα είμαστε στο μάξιμουμ; Στις αρχές του Ιανουαρίου θα φτάσουμε στο μάξιμουμ των ικανοτήτων μας. Όταν μιλάω για τον Ιανουάριο, μιλάω για μια συνολική ενσωμάτωση των ποδοσφαιριστών. Ο Μεϊτέ είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι, προπονούνταν μόνος του. Ο Οζντόεφ είχε και αυτός ένα δύσκολο καλοκαίρι, ο Ντεσπόντοφ ξέρετε πολύ καλά πότε ήρθε, πήγε στην Εθνική ομάδα, οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να το εφαρμόσουν στο γήπεδο, όχι ατομικά αλλά ομαδικά μέσα στο γήπεδο».

Για τον Σάστρε: «Το λάθος ήταν ότι έκανε αυτή την ανάρτηση, το συζητήσαμε και το λήξαμε, συναισθήματα είχα και εγώ μετά τον τελικό στον Βόλο. Μπορεί να παίξει στο επόμενο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, είναι ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι, θα πρέπει να έχουμε την ομάδα έτοιμη για το επόμενο παιχνίδι. Πέρα από όλα αυτά ο Ζοάν είναι ένα φοβερό παιδί».

Πηγή.gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα