ΕΟΦ: Οργιώδες παρασκήνιο για την παραίτηση Φιλίππου – Η απάντηση Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

 ΕΟΦ: Οργιώδες παρασκήνιο για την παραίτηση Φιλίππου – Η απάντηση Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

Ο Δημήτρης Φιλίππου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με ανάρτησή του στα social media ενώ στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες. Σύμφωνα με την ανάρτησή του, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ευχαριστεί.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ:

«Μετά από μία ολοκληρωμένη θητεία και δύο παρατάσεις και θεωρώντας ότι το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει υπέβαλα εχθές αργά το βράδυ την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό από τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ και επιστρέφω στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και την χειρουργική που τόσο αγαπώ!

Σε αυτό το ταξίδι που κράτησε τέσσερα χρόνια πολλά πράγματα επιτεύχθηκαν και ουσιαστικές αλλαγές και τομές έγιναν. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και τον πρώην υπουργό υγείας κ Κικίλια για την εμπιστοσύνη τους και τη δυνατότητα που μου παρειχαν να υπηρετήσω τη χώρα από τη θέση του Προέδρου του πιο ιστορικού και συμβολικού οργανισμού στο χώρο της υγείας, αλλά ταυτόχρονα να συμμετάσχω σε σημαντικούς θεσμούς όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και το ΚΕΣΥ.

Οφείλω να παρουσιάσω το έργο που πραγματοποιήθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια και αυτό θα γίνει σύντομα. Προς το παρόν να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στον ΕΟΦ για το σημαντικής τους βοήθεια και τον επαγγελματισμό, τους συλλόγους ασθενών και τις Φαρμακευτικές Εταιρείες για την άριστη συνεργασία που που είχαμε προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά θέματα δημόσιας και ατομικής υγείας και φυσικά όλους εκείνους τους φορείς, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους συνεργαστήκαμε στη βάση αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού με στόχο την προαγωγή της υγείας στη χώρα μας!».

Η Ναυτεμπορική υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΦ είχε επιδιώξει να υπογράψει κάποια εκκρεμή έγγραφα ως πρόεδρος, όταν «ενημερώθηκε από την νομική σύμβουλο του Οργανισμού κυρία Μακαρούνη ότι δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό του Οργανισμού και δεν είναι καν στη λίστα μισθοδοσίας τους, συνεπώς δεν μπορεί να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο», κάτι το οποίο του επιβεβαίωσαν και από το υπουργείο Υγείας.

Η Καθημερινή από την πλευρά της αναφέρει ότι «επίσημα η θητεία του κ. Φιλίππου έληξε το τέλος Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή δεν ανανεώθηκε, αν και είχε ήδη λάβει δύο παρατάσεις».

Επίσης έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ημέρες, ότι ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του και ότι είναι γνωστός από τον χώρο ΠΑΣΟΚ, καθηγητής πανεπιστημίου, σε τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.

Πληροφορίες του ethnos.gr ανέφεραν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανιζόταν  δυσαρεστημένη  εδώ και καιρό για τη στάση Φιλίππου σε διάφορα θέματα  διακίνησης  των  φαρμάκων. Μάλιστα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήταν το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων που ο υπουργός Υγείας ζήτησε άμεσα να λυθεί.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τις τελευταίες εβδομάδες καλούσε συχνά πυκνά τον Δημήτρη Φιλίππου για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις ελλείψεις. Ταυτόχρονα, όπως περιγράφουν καλά γνωρίζοντες, οι κακές σχέσεις που είχε ο παραιτηθείς Πρόεδρος του ΕΟΦ τόσο με την επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμής όσο και με τον ΙΦΕΤ, φαίνεται ότι συνέβαλαν στο κακό κλίμα σε βάρος του.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε στη Βουλή ότι έληξε η θητεία του πρόεδρου του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Φιλίππου δεν παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στον ΕΟΦ, αλλά έληξε η θητεία του από 30/9/23, η οποία ήταν προαποφασισμένο να μην ανανεωθεί.

«Ο πρόεδρος του ΕΟΦ έληξε η θητεία του στις 30 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς δεν ξέρω από πού παραιτήθηκε Εγώ σας λέω επίσημα ότι 30/9 έληξε η θητεία του και δεν πρόκειται η θητεία αυτή να ανανεωθεί. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι αυτά τα περί παραίτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο που τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν παραιτήθηκε ή όχι ο κ. Φιλίππου από μόνος του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου με επείγουσες ρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας.

Στόχος η αναβάθμιση του ΕΟΦ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συμπλήρωσε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΦ ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είναι η τελευταία στην Ευρώπη σε ελλείψεις.

«Θέλω να σας πω ότι η δική μου δουλειά στο Υπουργείο, είναι τον ΕΟΦ να τον αναβαθμίσουμε, να τον εκσυγχρονίσουμε και να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για να προστατεύσει την υγεία του ελληνικού λαού, να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες ποσότητες και την επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων από τα μικρά παιδιά μέχρι τους χρονίως πάσχοντες- και αυτό κάνουμε», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, πως στο σημερινό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν ρυθμίσεις για μια σειρά από διαφανείς διαδικασίες, με τις οποίες θα καταστεί εφικτό να υπάρχει επάρκεια από φαρμακευτικά προϊόντα στην αγορά. Το πρόβλημα, μάλιστα, όπως είπε, είναι πανευρωπαϊκό.

«Από την ημέρα που ήρθα και εγκαταστάθηκα στο Υπουργείο έχω κάνει τρεις φορές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών, και σήμερα η Ελλάδα έχει όχι πλήρη αλλά ικανοποιητική επάρκεια φαρμάκων και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη σε έλλειψη φαρμάκων. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή αλλά θέλουμε όλη αυτή η προσπάθεια να έχει και διαφάνεια ώστε όλοι οι παράγοντες της αγοράς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα φάρμακα», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα