Χαρδαλιάς στο libre: H Περιφέρεια Αττικής είναι μια πρόκληση να συνεχίσω αυτό που ξέρω να κάνω

 Χαρδαλιάς στο libre: H Περιφέρεια Αττικής είναι μια πρόκληση να συνεχίσω αυτό που ξέρω να κάνω

«Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη φροντίδα για τον πολίτη», τονίζει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος επικεντρώνεται στη ανάγκη βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με την ενίσχυση της ασφάλειάς του. Όπως δηλώνει στόχος είναι η Αττική να απαλλαγεί από το πρόβλημα των σκουπιδιών, τη δημιουργία νέων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Αν λάβουμε υπόψη τα προβλήματα που ζούμε, τα αντιπλημμυρικά έργα μάλλον είναι ψηλά στην ατζέντα ενός υποψήφιου Περιφερειάρχη…

Μετά τα πρωτόγνωρα, καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες δράσεις. Να δούμε πρώτα απ’ όλα τι επιβάλλεται και μπορούμε να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τους αναγκαίους καθαρισμούς. Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την άμεση προώθηση δρομολογημένων έργων, αλλά και να προχωρήσουμε στην κατάρτιση μελετών με βάση τα νέα δεδομένα για μια νέα γενιά έργων, το ταχύτερο δυνατό. Χωρίς να χάνουμε ούτε μια μέρα.

Για τον σκοπό αυτό, εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες της Αττικής, έχουμε ήδη προετοιμάσει τρεις κινήσεις:

Πρώτον, τη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έτσι ώστε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, νομοθετική παρέμβαση για την άρση των συναρμοδιοτήτων και των επικαλύψεων. Δεν μπορεί για άλλα από τα ρέματα στην Αττική να είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών, για άλλα η Περιφέρεια και για άλλα οι Δήμοι.

Δεύτερον, τη συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου -που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη- και θα λειτουργεί σαν «μάτι» και «λυσάρι» απέναντι σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις. Θα συγκροτείται από αναλυτές, μηχανικούς, νομικούς και οικονομολόγους, θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των έργων στην Αττική και θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις.

Και τρίτον, σας διαβεβαιώ πως εφόσον χρειαστεί, δεν θα  διστάσω, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, να αξιοποιήσω το  νόμο 4662/2020 περί Πολιτικής Προστασίας και να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική θωράκισή της.

Έχουμε τα θεσμικά, έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται. Το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να μας εξασφαλίσουν πόρους για τη νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων. Μπορούμε ακόμη να αντλήσουμε κοινοτικούς πόρους από προγράμματα για το πράσινο και την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων. Και θα το κάνουμε.

Ποια άλλα θέματα θα σας απασχολήσουν εφόσον εκλεγείτε;

Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη φροντίδα για τον πολίτη, την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας του, την ενίσχυση της ασφάλειάς του. Θα εργαστούμε για να κάνουμε την  Αττική πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη, πιο ασφαλή, πιο πράσινη, πιο παραγωγική.

Μια Περιφέρεια που θα απαλλαγεί επιτέλους από το πρόβλημα των σκουπιδιών, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Θα δημιουργήσει νέες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική και θα ενισχύσει το πράσινο. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις  για το κυκλοφοριακό και την οδική ασφάλεια, με την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση  του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια», για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και τις κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Δεσμευόμαστε ακόμα για τη λειτουργία και την αναβάθμιση όλων των κοινωνικών δομών, την  κατασκευή σύγχρονων νέων σχολικών υποδομών και την αναβάθμιση υφιστάμενων, την στήριξη των δημόσιων δομών Υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες. 

Το μέγαρο Μαξίμου «τιμώρησε» τον κ. Πατούλη για το ζεϊμπέκικο και η Νέα Δημοκρατία σας επιστράτευσε ως υποψήφιο Περιφερειάρχη. Όλα για το κόμμα κ. Χαρδαλιά;

Η Αυτοδιοίκηση ήταν από τα νεανικά μου χρόνια η πρώτη επιλογή μου. Στα 26 μου εκλέχθηκα πρώτος δημοτικός Σύμβουλος και λίγα χρόνια αργότερα Δήμαρχος Βύρωνα, όπου συμπλήρωσα τρεις θητείες, με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου να ξεπερνά το 65%. Υπήρξα κατόπιν περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εκτιμώντας, πιστεύω, το έργο εκείνης ακριβώς της περιόδου, μιας διαδρομής 25 ετών και στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ανέθεσε το 2019 την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια με αναβάθμισε σε Υφυπουργό.

Η πρότασή του να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής ήταν για μένα μια πρόκληση συνέχειας σε αυτό που ξεκίνησα. Μια επιστροφή στο μέλλον με πλούσια εμπειρία και γνώση της λειτουργίας όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του Κράτους. Και πάνω από όλα, γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι 66 γειτονιές της Αττικής.

Φιλοδοξώ λοιπόν να βρεθώ δίπλα στους συμπολίτες μου, απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας για να δώσουμε μαζί λύσεις. Στον συνδυασμό μας έχουν ενταχθεί πρόσωπα με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία και όλοι μαζί απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, χωρίς να ρωτάμε τι ψήφισαν χθες.

Σε ό,τι αφορά τους συνυποψήφιους μου, είτε αυτοί στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα του δημοκρατικού τόξου, δεν τους αντιμετωπίζω σαν εχθρούς, αλλά ως ανταγωνιστές σε ένα πεδίο θέσεων και προτάσεων. Θέλω άλλωστε από την επομένη των εκλογών να έχουμε γόνιμη σύνθεση απόψεων και ιδεών, συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για να πετύχουμε το καλύτερο, το συντομότερο δυνατόν.

Όλοι μαζί να πάμε την Αττική πιο μπροστά, πιο γρήγορα. 

Είναι ευκολότερο να δουλέψετε για την Περιφέρεια ή για ένα Υπουργείο;

Τίποτα δεν είναι εύκολο. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται σκληρή δουλειά, στοχοπροσήλωση, συναίσθηση ευθύνης. Υπάρχει άγχος και αγωνία. Και η σκέψη πως τίποτα δεν είναι αρκετό, καθώς πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο, υπάρχει κάτι ακόμα.

Ενώ στο Υπουργείο υπάρχει σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, στην Περιφέρεια, πέρα από τις όποιες αρμοδιότητες, αισθάνομαι πως η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου θα σημαίνει για μένα ευθύνη για ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Αττική. 

Σχετικά Άρθρα