FT: Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά φέτας

 FT: Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά φέτας

Η εφημερίδα Financial Times, δημοσίευσε ρεπορτάζ με τις επιπτώσεις από τις καταστροφές της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της, η φέτα, θα πληγεί σημαντικά.

Όπως επισημαίνει, περίπου το 40% μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή. Αλλά και αυτά που διασώθηκαν, θα είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς ακόμη δεν έχει υποχωρήσει παντού το νερό ενώ οι ζωοτροφές έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος, Χρήστο Αποστολόπουλο, «το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους». Επιπλέον, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη φυσική καταστροφή θα είναι μακροχρόνιες και θα πλήξουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής και σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο το δίλημμα των παραγωγών θα είναι «πού θα στείλουν τα προϊόντα τους» και πως οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω πληθωρισμού έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, μετά και τη φυσική καταστροφή, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πού θα φτάσει η τιμή ενός προϊόντος που υπάρχει σε κάθε ελληνικό τραπέζι.

Σχετικά Άρθρα