ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτεί η θεσμική ατζέντα Κασσελάκη πριν από τα… “δύσκολα” – Οι τάσεις αποχώρησης και η σφήνα Κοτζιά

 ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτεί η θεσμική ατζέντα  Κασσελάκη πριν από τα… “δύσκολα” – Οι τάσεις αποχώρησης και η σφήνα Κοτζιά

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να αφήσει πίσω του τις συνεχείς εμφανίσεις στις κάμερες και από την pop εικόνα να περάσει στην επόμενη φάση επικοινωνιακά ακολουθώντας πλέον μια πιο θεσμική ατζέντα. Πρώτος σταθμός μετά την περιοδεία του σε Θεσσαλία και Βόλο, το προεδρικό Μέγαρο και η συνάντησή του με την κα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά και στο εσωκομματικό μέτωπο με την Ομπρέλα να έχει «δαγκώσει ταυτότητα» και τον Νίκο Κοτζιά να καραδοκεί για την επιστροφή του.

Πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο ο κ. Κασσελάκης θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Η συνάντηση θα βάλει για πρώτη φορά στο θεσμικό κάδρο τον κ. Κασσελάκη. Εξάλλου δεν θα μπορούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντηθεί πρώτο με τον πρόεδρο της κυπριακής  δημοκρατίας χωρίς πρώτα να συναντηθεί με τον πρώτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα της χώρας.

Η περίοδος χάριτος εξάλλου φαίνεται ότι έληξε με τις πρώτες συγκρούσεις του νέου προέδρου με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και πλέον το επιτελείο του στοχεύει σε μια στροφή στην επικοινωνιακή τακτική του και από την υπερέκθεση στα μέσα ενημέρωσης να κινηθεί τώρα πιο συντεταγμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκοπεύει να απωλέσει το δικαίωμα του αιφνιδιασμού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα Σακελλαροπούλου ο κ. Κασσελάκης θα αναχωρήσει για την Κύπρο οπου θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του νησιού. Με την επιστροφή του ωστόσο αρχίζουν και τα δύσκολα στο φόντο των εσωκομματικών διεργασιών που συντελούνται σε τροχιά διάσπασης.  

Τάσεις αποχώρησης

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ομπρέλας το διήμερο που προηγήθηκε είχε μεγάλη συμμετοχή που έφτασε στις 1.300 συνδέσεις με τα ηγετικά στελέχη της Τάσης να βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειοψηφικές φωνές αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Η εισήγηση του Πάνου Λάμπρου σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η “Τάση” να προχωρήσει σε συντεταγμένη αποχώρηση ωστόσο επικράτησαν και άλλες φωνές που μιλούσαν για τον κίνδυνο να χρεωθούν νέο κύκλο βαθύτερης εσωστρέφειας και υπονόμευσης του κόμματος πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Κορυφαία στελέχη πάντως που έχουν συμφιλιωθεί με την νέα τάξη πραγμάτων στο κόμμα παρατηρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά σε αυτή τη φάση να βγάλει η ομπρέλα το νούμερο δυο στην κούρσα της διαδοχής από την άτυπη αποστρατεία στην οποία έθεσε η ίδια τον εαυτό της με βάση και τις δηλώσεις της ίδιας της κας Αχτσιόγλου περι απώλειας ενέργειας για να αναλάβει θέσεις ευθύνης σε αυτή τη φάση.

Τι θέλει ο Κοτζιάς

Σε αυτό το κλίμα πάντως και πριν ο κ. Κασσελάκης αναχωρήσει για Κύπρο αίσθηση προκαλούν οι διαρκείς επιθέσεις φιλίας από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο του άρθρο ο πρώην υπουργός εξωτερικών άσκησε οξύτατη κριτική στην Ομπρέλα για τα ελληνοτουρκικά και για την εν γένει στάση της απέναντι στην εξωτερική πολιτική των Μητσοτάκη και Δένδια.

Ο κ. Κοτζιάς είναι για πολλούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ persona non grata και πολλοί εκτιμούν ότι η απουσία Τσίπρα από την Κουμουνδούρου είναι εκείνη που του δίνει το χώρο να κάνει τις επιθέσεις φιλίας στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την εξωτερική πολιτική.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα επιδιωχθεί κάποια επαφή με τον κ. Κασσελάκη και το κυριότερο αν θα υπάρξει και η κατάλληλη χημεία μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σύμπραξη με την Κίνηση Πράττω του κ. Κοτζιά θα πρέπει να περάσει μέσα από τα ανώτατα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ όπως σημειώνουν με νόημα από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.

Σχετικά Άρθρα