Μεγάλη ανατροπή στις Ευρωεκλογές: Περιφέρειες αλά ιταλικά; “Κλείδωσε” το νέο εκλογικό σύστημα

 Μεγάλη ανατροπή στις Ευρωεκλογές: Περιφέρειες αλά ιταλικά; “Κλείδωσε” το νέο εκλογικό σύστημα

Μ’ ένα νέο εκλογικό σύστημα θα αναδειχθούν οι ευρωβουλευτές για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024. Εκτός της επαναφοράς του σταυρού προτίμησης και της κατάργησης της λίστας που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, το μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες του libre μελετά και τον διαχωρισμό της χώρας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες από μία που ισχύει σήμερα.  

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες εκλογικές περιφέρειες μέσω της ένωσης κάποιων Περιφερειών της χώρας από τις οποίες αναλογικά θα εκλέγεται ένας αριθμός υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα προκύπτει από τον αριθμό των κατοίκων μιας περιοχής όπως ισχύει και σήμερα στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο οι 21 ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από την Ελλάδα θα προέρχονται από τις ενώσεις κάποιων Περιφερειών της χώρας και όχι από την ενιαία εκλογική Περιφέρεια που ισχύει σήμερα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στην γειτονική Ιταλία η οποία είναι χωρισμένη σε πέντε εκλογικές περιφέρειες και εκλέγει 76 ευρωβουλευτές.

  • Η πρώτη εκλογική περιφέρεια είναι η Βορειοδυτική και περιλαμβάνει τις περιφέρειες Piemonte, Valle D’Aosta, Liguria και Lombardia.
  • Η δεύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Βορειοανατολική και περιλαμβάνει τις περιφέρειες Veneto, Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia και Emilia Romagna.
  • Η τρίτη εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει την κεντρική Ιταλία δηλαδή τις περιφέρειες  Lazio, Umbria, Marche και Toscana.
  • Η τέταρτη εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει την Νότια Ιταλία δηλαδή οι περιφέρειες Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Basilicata και Calabria.
  • Η πέμπτη εκλογική περιφέρεια είναι η λεγόμενη Νησιωτική Ιταλία, δηλαδή Σαρδηνία και Σικελία.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα. Κάθε κόμμα σε αυτή την περίπτωση θα έχει διαφορετική λίστα με υποψήφιους για κάθε εκλογική περιφέρεια. Ανάλογα με τον πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών θα είναι και ο αριθμός των εκλεγμένων βουλευτών.

Το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών.

Αν η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών τότε δεν θα μιλάμε μόνο για εκπροσώπους κομμάτων αλλά και για εκλεγμένους ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. 

Σχετικά Άρθρα