Νοσοκομεία: Σταματούν όλοι οι διαγωνισμοί για εργολαβίες – ΠΟΕΔΗΝ: Με νομοθετική ρύθμιση εκτός οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

 Νοσοκομεία: Σταματούν όλοι οι διαγωνισμοί για εργολαβίες – ΠΟΕΔΗΝ: Με νομοθετική ρύθμιση εκτός οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

Μετά και τις πρόσφατες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τους εργολάβους που «λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους», ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενημέρωσε χτες (Παρασκευή 29/9) τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί -ανεξαρτήτως του σταδίου- που βρίσκονται. 

Ενημέρωσε, επίσης, ο υπουργός Υγείας πως θα συνεχίσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

«Θετικό βήμα η απόφαση του υπουργού Υγείας για τους εργολάβους»

«Αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα», τονίζει ο κ. Μ. Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του, αλλά προσθέτει:

  • «Όμως είναι κρίμα στο Νοσοκομείο Κοζάνης και στο Νοσοκομείο Παπανικολάου να απολυθούν καθαρίστριες και φύλακες, επειδή ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και εγκαθίστανται οι εργολάβοι από την 1η Οκτώβρη. Όπως κρίμα είναι και για όσους (συναδέλφους) απολύθηκαν, επειδή αρκετοί διοικητές νοσοκομείων έτρεξαν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς σε προηγούμενο χρόνο, παρ’ ότι βλάπτονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου». 

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τετάρτη 29/9, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ βρέθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, στη διαμαρτυρία των εργαζόμενων για την απόλυση 17 καθαριστριών, παρ’ ότι έχουν ενεργή σύμβαση, η οποία με απόφαση του υπουργού Υγείας ανανεώνεται έως τέλος του χρόνου. Ο ίδιος εξήγησε ότι «σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με 6.000 συμβασιούχους στα Νοσοκομεία στην καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση».

Τι προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ

«Η λύση (την είπαμε στον υπουργό Υγείας) είναι μια και μοναδική: Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση και προσλήψεις Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), που στοιχίζουν τα μισά χρήματα και οι εργαζόμενοι ξεφεύγουν από τα νύχια των εργολάβων.

Να ακυρωθεί τώρα ο διαγωνισμός στο νοσοκομείο Κοζάνης και όπου αλλού  ολοκληρώθηκαν (διαγωνισμοί) και την Κυριακή (1η Οκτωβρίου) απολύονται εργαζόμενοι.

Κρίμα να απολυθούν 15 καθαρίστριες στην Κοζάνη, που στοιχίζουν 1300 ευρώ το μήνα μικτά και να έρθει εργολάβος που ζητά για την καθαρίστρια 2.500 ευρώ το μήνα, ενώ η εργαζόμενη από τον εργολάβο λαμβάνει το μισό μισθό από ό,τι τώρα ως συμβασιούχος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννάκος, δηλώνοντας ότι «Θα τα πούμε και τη Δευτέρα, στη Βουλή, στην ψήφιση του Νομοσχεδίου».

Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ για τον «εργασιακό μεσαίωνα» των εργολαβικών εργαζόμενων

Όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, και ανέφερε αναλυτικά και στον υπουργό Υγείας: «κάθε ‘εργολαβικός’ εργαζόμενος στοιχίζει (στο Δημόσιο) από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ, το μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Στην Κοζάνη, η καθαρίστρια με 8ωρη σύμβαση που απολύεται στοιχίζει 1.300 ευρώ τον μήνα, συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο, και η καθαρίστρια του εργολάβου, με 8ωρη σύμβαση, στοιχίζει 2.500 ευρώ, τον μήνα.

Οι συμβασιούχοι φύλακες, στα νοσοκομεία, στοιχίζουν 1.500 ευρώ τον μήνα, συνυπολογίζοντας τα πάντα, και οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.500 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά, όμως, δεν είναι μισθός των εργολαβικών εργαζόμενων, τα λυμαίνονται οι εργολάβοι!

(Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό και άδειες, για 400 με 500 ευρώ τον μήνα. Βάζουν (οι εργολάβοι) στην τράπεζα το μηνιάτικο (που είναι μεγαλύτερο 400 με 500 ευρώ) για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά, με την απειλή μπράβων, οι καθαρίστριες επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου… Εργασιακός μεσαίωνας!».

Οι αεριτζήδες εργολάβοι λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα

«Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι, δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά, φαγητό να οφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δις ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στον τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους;
Απορίας άξιο πώς επιβιώνουν και ανθίζουν οι εργολάβοι όλα τα χρόνια.

Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση κρίθηκαν νόμιμες από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για αυτό και ανανεώνονται συνεχώς. Όμως, οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν σε εργολάβους την καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση.

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης, εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, παρ’ ότι έχουν  ενεργείς συμβάσεις.

Οι διοικητές για άλλα σοβαρά ζητήματα των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν…

Προς τιμή τους, κάποιοι διοικητές νοσοκομείων δεν προχωρούν διαγωνισμούς, αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το δημόσιο και την απόλυση των εργαζόμενων».

Σχετικά Άρθρα