Βρούτσης για ΟΑΚΑ: Δεν πρόκειται για λουκέτο, αλλά ουδείς μπορεί να πει πότε θα λειτουργήσει – Νέα μελέτη από το ΤΕΕ – Το χρονικό, η εισαγγελική έρευνα και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις

 Βρούτσης για ΟΑΚΑ: Δεν πρόκειται για λουκέτο, αλλά ουδείς μπορεί να πει πότε θα λειτουργήσει – Νέα μελέτη από το ΤΕΕ – Το χρονικό, η εισαγγελική έρευνα και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις

ΟΑΚΑ και ποδηλατοδρόμιο δεν λειτουργούν μέχρι νεοτέρας, και παραμένει ως ερώτημα το πότε θα ανοίξει ξανά, με τι συντήρηση και γιατί δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Η δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ (μετά από αυτή του ΤΑΙΠΕΔ) θα γίνει… σύντομα, ωστόσο αν επαληθευτεί η πρώτη, τα δύο στάδια θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον δύο μήνες.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δήλωσε το Σάββατο πως δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς με βεβαιότητα πότε θα λειτουργήσει και πρόσθεσε:

  • «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Τις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν οι ενώσεις, οι συγκολλήσεις, η αντοχή των υλικών και τα περιθώρια ασφάλειας του έργου. Και αυτό γιατί το στέγαστρο Καλατράβα είναι «εκτεθειμένο» εδώ και 19 χρόνο στον καιρό.

Έχει «καταπονηθεί» από το βάρος του χιονιού, από χαλάζι, ενώ υπάρχουν ταλαντώσεις από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν κατά περιόδους. Είναι «ταλαιπωρημένο» το ΟΑΚΑ από όλα αυτά τα χρόνια. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει ότι θα λειτουργήσει και πάλι σε δύο μήνες και το απαισιόδοξο ότι μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος.

Εισαγγελική παρέμβαση

Παράλληλα τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τη στατικότητα και τη συντήρηση του ΟΑΚΑ παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα εξεταστεί:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος θα διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Το χρονικό του “λουκέτου”

Στις 12-07-2019 υπογράφηκε μεταξύ της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών και της εταιρείας «Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΦΑΡΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΕ» η σχετική σύμβαση. Η συνολική προθεσμία περαίωσης ήταν τέσσερις (4) μήνες από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης αυτής εφόσον απαιτηθεί.

Η εταιρεία «Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΦΑΡΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ήταν μειοδότρια, καθώς κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά μόνο βάσει τιμής, η οποία ανερχόταν στο ποσό των 132.500 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 24%, με ποσοστό έκπτωσης 7,99%.

Αρχικά δόθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του αντικειμένου της από 12-07-2019 Σύμβασης μέχρι τις 28-01-2020.

Στο τέλος του 2019 αποφασίστηκε ότι η ισχύς της σύμβασης με την συγκεκριμένη εταιρεία , συνεχίζεται μέχρι την παραλαβή του αντικειμένου της

Στις 12-03-2020 δόθηκε 2η παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του αντικειμένου της Σύμβασης μέχρι τις 28-05-2020.

Στις 21-05-2020 δόθηκε 3η παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του αντικειμένου της σύμβασης .

Ωστόσο στις 11-09-2020 με έγγραφο της αναδόχου εταιρείας, αιτείται 4η παράταση του συμβατικού χρόνου εκτέλεσης του αντικειμένου των υπηρεσιών Συμβούλου κατά δύο (2) μήνες, ήτοι έως τις 28-11-2020.

Το αίτημα της αναδόχου έγινε δεκτό, καθώς:

Με το από 06-08-2020 έγγραφό του ο Σύμβουλος υπέβαλε το τεύχος της Τεχνικής Έκθεσης αναγνώρισης εγκαταστάσεων ΟΑΚΑ και εντοπισμού προβλημάτων προς έγκριση. Ωστόσο εκκρεμούν παρατηρήσεις για τη συμπλήρωσή του.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας του Covid 19 επηρεάσθηκε ουσιωδώς το πρόγραμμα των επί τόπου αυτοψιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2020.

Ο όγκος και η φύση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά την αναγνώριση των εγκαταστάσεων ήταν μεγαλύτερα του αναμενόμενου και αφορούσαν πλήθος διαφορετικών και ετερόκλητων κατηγοριών

Από την έρευνα του Συμβούλου προέκυψε ότι πολλά θέματα που αφορούν στη σύνταξη του Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων της Σύμβασης μελέτης δεν εμπίπτουν στις τυποποιημένες κατηγορίες μελετών και θα απαιτηθεί από μέρους του επιπρόσθετος χρόνος.

Είναι δυνατή η παράταση της συμβατικής προθεσμία, δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της Αναδόχου και δεν μεταβάλλεται το συμβατικό οικονομικό αντικείμενο.

Φτάνοντας στο σήμερα η διοίκηση του ΟΑΚΑ ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις κλείνουν καθλως έκθεση του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Τον Νοέμβριο του 2022 το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το ΟΑΚΑ υπέγραψε σύμβαση για την αναβαθμιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων ύψους 1,79 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι γινόταν έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:

  • Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
  • Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
  • Των δύο εισόδων.
  • Του Τείχους των Εθνών
  • Της Αγοράς.

Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος έγινε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, είναι να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Σχετικά Άρθρα