Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι “εξωγενείς παράγοντες” για ακρίβεια και πλημμύρες – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ

 Πονοκέφαλος για το Μαξίμου οι “εξωγενείς παράγοντες” για ακρίβεια και πλημμύρες – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους βουλευτές της ΝΔ

Meeting of New Democracy parliamentary group at the Greek Parliament, Athens, Greece, on September 28 , 2023 / Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλή, Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Σαφές μήνυμα συσπείρωσης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρωθυπουργός προκειμένου να «τονώσει» το αίσθημα αντοχής των βουλευτών δήλωσε  ότι «όπως στην προηγούμενη τετραετία είχαμε το μεταναστευτικό και την πανδημία, έτσι και τώρα, θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι».

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως έχουν να αντιμετωπίσουν κρίσιμες μάχες μπροστά τους, η πρώτη αφορά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και η δεύτερη αφορά την ακρίβεια, ειδικότερα στα βασικά αγαθά. Γνωρίζουν επίσης, ότι οι βουλευτές που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες είναι αυτοί που εισπράττουν πρώτοι τις αντιδράσεις των πολιτών για τα δύο παραπάνω ζητήματα.

  • Οι αιτιάσεις της κυβέρνησης πως για τα δύο «καυτά» ζητήματα ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες –  για το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας ευθύνεται η ενεργειακή κρίση και για τις πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές ευθύνεται η κλιματική κρίση – φαίνεται πως δεν έχουν πείσει σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας έστειλε σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, που θα περιέχει τολμηρές κοινωνικές αλλαγές.

Στο μέτωπο των τιμών από την κυβέρνηση δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ υπογραμμίζεται  πως η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας όπως η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά με κοινωνική ευαισθησία χωρίς να απειλείται η  δημοσιονομική σταθερότητα. Προσέθεσε μάλιστα με νόημα ότι «η ακρίβεια κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, όμως οι αυξήσεις στο εισόδημα και οι μειώσεις φόρων θα μείνουν».

  • Σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας».

Παράλληλα προανήγγειλε πως θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Ωστόσο, όπως ανέφερε πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η νέα κακοκαιρία, που χτύπησε την Εύβοια, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές.  Παράλληλα, έμφαση δίνεται  στη διαδικασία ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και ήδη προχωράνε οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής.

Σχετικά Άρθρα