Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: “Φυγή προς τα μπρος” με το βλέμμα στις πλημμύρες, την ακρίβεια και τις εκλογές – Η εκτίμηση για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll

 Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: “Φυγή προς τα μπρος” με το βλέμμα στις πλημμύρες, την ακρίβεια και τις εκλογές – Η εκτίμηση για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 12:00 σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή. Το μήνυμα που θα επαναλάβει ο πρωθυπουργός είναι πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα θα υπενθυμίσει πως οι πολίτες έχουν δώσει καθαρή εντολή για «τολμηρές αλλαγές». 

Θα τονίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κλίμα χαλάρωσης και θα πει πως στόχος είναι μετά από μία περίοδο πολλαπλών προκλήσεων να υπάρξει μία φυγή προς τα εμπρός, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για τις περιφερειακές εκλογές. Ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου (όπου χρειαστεί δεύτερος θα γίνει στις 15 του μήνα) και από το γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως τα αποτελέσματα στις περιφέρειες αλλά και στους μεγάλους δήμους προσφέρονται για πολιτικά συμπεράσματα.

  • Αυτό που θα υπογραμμίσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πως η κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υπενθυμίζοντας άλλωστε πως το 50% του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη ψηφιστεί. Θα επαναλάβει παράλληλα την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης «στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών».

Μία σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων (μεταξύ των οποίων είναι και αυτό που αφορά στην επιλογή διοικήσεων σε φορείς του δημοσίου) συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα λόγω της πληθώρας των νομοσχεδίων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα από τη Βουλή θα ακολουθήσει ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου (όπου θα συζητηθεί και ένα πακέτο ευνοϊκών διατάξεων στο ασφαλιστικό).

  • Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως δύο είναι οι κρίσιμες μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα: η πρώτη συνδέεται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που γίνονται όλο και πιο εμφανείς και η δεύτερη με την πορεία των τιμών. Και σε αυτά τα δύο πεδία αναμένεται να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις.

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η νέα κακοκαιρία, που χτύπησε την Εύβοια, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές. Παράλληλα βέβαια έμφαση δίνεται στη διαδικασία ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας και ήδη προχωράνε οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής.

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας». Παράλληλα προανήγγειλε πως θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.
Στο μέτωπο των τιμών από την κυβέρνηση δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ υπογραμμίζεται πως η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών θα συνεχιστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σήμερα σε μία σειρά θετικών μηνυμάτων από το πεδίο της οικονομίας (π.χ. απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας) και αναμένεται να σημειώσει πως η κυβέρνηση προχωρά με κοινωνική ευαισθησία χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

  • Το ξεκάθαρο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες εκλογές παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση. Στην κυβέρνηση βλέπουν ωστόσο πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με την ακρίβεια αλλά και με θέματα της καθημερινότητας

Ειδικότερα σε δημοσκόπηση της Opinion Poll το 61.9% απαντά πως η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 47,9% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» από την κυβέρνηση. Νούμερο ένα πρόβλημα σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι η ακρίβεια, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως στην τρίτη θέση είναι οι φυσικές καταστροφές. Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως τα πράγματα στη χώρα «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» και μόνο το 28% είπε πως «πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Και από την συγκεκριμένα έρευνα προκύπτει πως η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών.

Πάντως, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος – σύμφωνα με την Opinion Poll – παραμένουν κοντά στα επίπεδα των πρόσφατων εκλογών. Ειδικότερα στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. είναι στο 39.1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 17.3%. Σήμερα αναμένονται και νέες δημοσκοπήσεις και το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, μετά και τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα