Κόντρα φαρμακοποιών – Αγαπηδάκη για την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

 Κόντρα φαρμακοποιών – Αγαπηδάκη για την εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για τους φαρμακοποιούς η εγκύκλιος «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», με την οποία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού.

Η διαδικασία που τώρα καταργεί η εγκύκλιος της κας Αγαπηδάκη, «πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), και τη χαρακτηρίζει ως «μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Διερωτώμεθα:

  • Τι έχει αλλάξει και αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,
  • Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για τη δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

Ο Π.Φ.Σ. είναι πάντα στις επάλξεις για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας. Όταν η Κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε  προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας», καταλήγει τη ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Σχετικά Άρθρα