Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον πιλότο – Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης

 Πτώση ελικοπτέρου στην Εύβοια: Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες για τον πιλότο – Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης

Οι έρευνες των βατραχανθρώπων του Λιμενικού για τον εντοπισμό του πιλότου του ιδιωτικού ελικοπτέρου τύπου Α-109, που έπεσε το πρωί της Πέμπτης ανοιχτά της παραλίας της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια, παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα άκαρπες.

Μοναδικός επιβάτης του ελικοπτέρου, το οποίο είχε απογειωθεί στις 08:00 το πρωί από τις Αφίδνες προκειμένου να παραλάβει γνωστό εφοπλιστή από τον Βόλο, ήταν ο έμπειρος πιλότος Μιχάλη Λάμπου. Λόγω της κακοκαιρίας, ο πιλότος θέλησε να κάνει στάση στο Μαντούδι Ευβοίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τελικός προορισμός του ήταν το Πήλιο.

Οι πιθανές αιτίες της πτώσης

Οι αιτίες της συντριβής του ελικοπτέρου, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο, παραμένουν αδιευκρίνιστες. 

Οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, επιβεβαιώνουν το αρχικό σενάριο ότι ο πιλότος έχασε τον προσανατολισμό του εξαιτίας της ακραίας κακοκαιρίας και έπαθε το λεγόμενο vertigo, ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στους πιλότους των αεροσκαφών. 

Όπως ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, οι ειδικοί, από το βίντεο που κυκλοφορεί από τις πρωινές ώρες, συμπεραίνουν ότι δεν υπήρξε μηχανική βλάβη, εφόσον οι έλικες δούλευαν κανονικά, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο πιλότος ξεκίνησε από τις Αφίδνες όσο είχε ακόμα καλό καιρό, αλλά σταμάτησε αναγκαστικά στο Μαντούδι όταν συνάντησε τις πρώτες εκδηλώσεις της κακοκαιρίας Elias και στη συνέχεια, έπεσε καθώς κατευθυνόταν προς το Πήλιο.

Οι μαρτυρίες

Μάρτυρας που βρισκόταν στο σημείο της πτώσης, ανέφερε πως το ελικόπτερο, ενώ ήταν στον αέρα, άρχισε ξαφνικά να παίρνει περίεργη κλίση μέχρι που λίγο αργότερα ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, ενώ άλλος αυτόπτης μάρτυρας με τον οποίο ήρθε νωρίτερα σε επικοινωνία το newsit.gr είπε πως είδε το ελικόπτερο μέσα στην καταιγίδα να χάνει ύψος μέχρι που έπεσε μέσα στη θάλασσα προκαλώντας έναν πολύ δυνατό κρότο. 

Από πλευράς του, ο δήμαρχος Μαντουδίου, ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι η συντριβή έγινε κοντά στο σπίτι του. «Μπροστά από το σπίτι μου έχει πέσει, με ειδοποίησαν δικοί μου άνθρωποι και πάμε τώρα στο σημείο» ανέφερε το πρωί ο δήμαρχος, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης.

Δείτε εδώ το σημείο της πτώσης

Το μοιραίο ελικόπτερο, βρισκόταν στον αέρα από τις 10:13, με το στίγμα του να χάνεται από τα ραντάρ στην ευρύτερη περιοχή τις Αγίας Άννας λίγο πριν από 11:00.

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος περιέγραψε στιγμή προς στιγμή όσα είδε πριν από την πτώση του ελικοπτέρου.

Όπως είπε «όταν πέρασε το ελικόπτερο από μπροστά μας, μας έκανε εντύπωση γιατί πετούσε πολύ χαμηλά. Κάποια στιγμή χάθηκε μέσα στην ομίχλη. Ακούσαμε έναν θόρυβο, όπως κάνει το ελικόπτερο όταν προσπαθεί να κάνει κράτει ο πιλότος του ελικοπτέρου στους κινητήρες για να κατεβάσει το διασώστη.

»Αυτή την εντύπωση αποκομίσαμε από το σημείο που ήμασταν, ότι οι κινητήρες για κάποιο λόγο έκαναν κράτει και μετά το ελικόπτερο το χάσαμε από τα μάτια μας. Δεν επεστρεψε ξανά, δεν ακούσαμε ξανά τον θόρυβο από το ελικόπτερο.

»Θεωρήσαμε ότι είναι ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής που μπορεί να πάει να κάνει κάποια επιχείρηση διάσωσης, να μεταφέρει κάποιον άνθρωπο που είναι εγκλωβισμένος. Εκεί λοιπόν, μέσα στο σύννεφο που το χάσαμε και ακούσαμε αυτόν τον θόρυβο να κάνουν κράτει οι κινητήρες, αυτομάτως μετά χάθηκε και το ελικόπτερο».

Άλλος μάρτυρας στον Σκαϊ αναφέρει, «Ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μου, ένα κίτρινο ελικόπτερο που πετούσε πολύ χαμηλά και έκανε μανούβρες. Μετά έστριψε ξαφνικά αριστερά και άκουσα ένα μπαμ, άκουσα την έκρηξη, εκείνη την ώρα έβρεχε καταρρακτωδώς»

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πάνος Καμμένος έκανε μία ανάρτηση για την πτώση του ελικοπτέρου.

Σχετικά Άρθρα