Καρδίτσα: Καταγγελίες για οργανωμένο πλιάτσικο

 Καρδίτσα: Καταγγελίες για οργανωμένο πλιάτσικο

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας, σχετικά με το πού καταλήγουν τα είδη πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να μοιραστούν στους πληγέντες των πλημμυρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, παρά τον μεγάλο όγκο των προμηθειών που συλλέγονται, ως δια μαγείας τα “καλά” είδη ανάγκης εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας οι πληγέντες να παραλαμβάνουν κρουασάν, σοκοφρέτες και ρύζια…

Σύμφωνα με μαρτυρίες τριών κατοίκων της κωμόπολης των περίπου 6.000 κατοίκων, παρά την συγκινητική κινητοποίηση ανθρώπων από όλη τη χώρα, συγκεκριμένα τρόφιμα και κυρίως λάδι, άλλα και στρώματα και είδη καθαρισμού, φαίνεται να κάνουν φτερά και να μοιράζονται σε συγκεκριμένα άτομα, με τους περισσότερους κατοίκους να λαμβάνουν μια μικρή σακούλα με ρύζι, χαρτί υγείας και κρουασάν, με τα οποία θα πρέπει να περάσουν ολόκληρη την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έφτασαν στο NEWS 24/7, υπάρχουν καταγγελίες για απίστευτα και εξοργιστικά περιστατικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάτοικοι, οι οποίοι όταν ζήτησαν να πάρουν λάδι και απορρυπαντικά, δέχθηκαν από τα άτομα που μοιράζουν τα είδη πρώτης ανάγκης την απάντηση “έχει και στο σούπερ μάρκετ”.

Η κα. Ελένη, κάτοικος του Παλαμά, καταγγέλλει στo NEWS 24/7 ότι υπάρχει έντονη συζήτηση στην περιοχή σχετικά με το πού καταλήγουν οι τόνοι των αγαθών που αποστέλλονται.

“Φαίνεται πως τα μοιράζονται μεταξύ τους,” αναφέρει η ίδια. “Είναι αναπόφευκτο να προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της βοήθειας και κυρίως σχετικά με το ποιος επιτρέπει τέτοια φαινόμενα. Προσωπικά κάθε φορά που πάω να πάρω βοήθεια, λαμβάνω μια σακούλα με ρύζια και σοκοφρέτες… Ποιος άνθρωπος μπορεί να ζήσει με σοκοφρέτες; Ενώ ξέρουμε πολύ καλά πως ήρθαν ολόκληρα φορτηγά με λάδια, έχουν εξαφανιστεί όλα και μας λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα!”

Η ελλιπής οργάνωση και η ανεπαρκής διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην κοινότητα του Παλαμά, ενώ υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον ρόλο των τοπικών αρχών.

Οι κάτοικοι του Παλαμά εκφράζουν την οργή τους και κάνουν λόγο για οργανωμένα φαινόμενα πλιάτσικου.

Ο κ. Γιώργος, του οποίου του σπίτι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, δηλώνει στο NEWS 24/7:  “Είναι απογοητευτικό να βλέπεις ότι η βοήθεια δεν φτάνει εκεί που πρέπει. Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα περισσότερο από ποτέ, και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλοι μιλούν για μια οργανωμένη κατάσταση, για οργανωμένο πλιάτσικο! Όλοι ξέρουν στο χωριό πού πάνε τα είδη πρώτης ανάγκης”.

“Επίσης, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε πού πάνε τα χρήματα που μαζεύονται από τον κόσμο, τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των πληγέντων. Σε ποιους λογαριασμούς καταλήγουν αυτά τα χρήματα και για ποιον σκοπό;“, συνεχίζει ίδιος.

Η κα. Άννα, επίσης κάτοικος της περιοχής, αναφέρει: “Μεταξύ τους τα παίρνουν… Όλα αυτά τα οποία τα έχουν στείλει οι Έλληνες και ήταν πάρα πάρα πολλά… Σε μας δίνουν μηδαμινά, ο καθένας μπορεί να το καταλάβει αυτό. Επίσης είπαν ότι έφεραν στρώματα, κινητά τηλέφωνα και λάδι, αλεύρι κλπ. Από αυτά δεν πήρε κανείς τίποτα! Εσείς τι πιστεύετε; Ότι κάποια στιγμή θα τα δώσουν; Αυτά μπορώ να σας πω μόνο. Και να σας πω ότι εγώ πραγματικά ντρέπομαι να πάω στην ουρά, γιατί κάποιος εθελοντής είπε σε κάποια κυρία που ζήτησε μια χλωρίνη ότι πουλάνε και στο σούπερ μάρκετ. Ο Δήμος εν τω μεταξύ άφαντος. Υπάρχουν πολλοί που τα λένε αυτά…”

Όπως είναι κατανοητό, οι παραπάνω καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές και απαιτούν άμεση κινητοποίηση από τις αρχές.

Μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και την ώρα που η προστασία των ευάλωτων και των πληγέντων θα έπρεπε να είναι η μοναδική προτεραιότητα όλων, υπάρχουν άτομα τα οποία προτιμούν να καταστρώνουν σχέδια για το πώς θα επωφεληθούν από μια τραγωδία, λειτουργώντας με όρους και τεχνικές μαυραγοριτών και λαδεμπόρων…

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα