Κακοκαιρία Elias/Φθιώτιδα: Εκκενώνονται Πετρίλια, Σοφιάδα – Λάρισα: Μεγάλο Ευύδριο, Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, Πυργάκια,

 Κακοκαιρία Elias/Φθιώτιδα: Εκκενώνονται Πετρίλια, Σοφιάδα – Λάρισα: Μεγάλο Ευύδριο, Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, Πυργάκια,

Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με τον Σπερχειό ποταμό στην περιοχή της Φθιώτιδας εδώ και ώρες με την κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος και η βροχόπτωση να εντείνεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Άρχισε μάλιστα να ξεχειλίζει στην περιοχή Φραντζή και να εκτονώνεται, προς το παρόν, πλημμυρίζοντας μία μεγάλη επιφάνεια από αγροτικές εκτάσεις. Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της Πετρίλιας και της Σοφιάδας στη Φθιώτιδα, για να εκκενώσουν τις περιοχές τους προς Νέο Μοναστήρι.

Ήδη η Αστυνομία πριν λίγο έκλεισε την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από τη Λαμία προς τον Φραντζή, ενώ πλέον άνθρωποι και μηχανήματα περιμένουν τις εξελίξεις.

Στη νέα γέφυρα στο Κωσταλέξι η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει με αποτέλεσμα αυτός να σπάει σε διπλανά χωράφια αφού φερτές ύλες και κορμοί έχουν συσσωρευτεί στο σημείο εμποδίζοντας την ροή των υδάτων.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται στο χωριό Κόμμα αφού η στάθμη του Σπερχειού ποταμού είναι περίπου 90 πόντους πριν την υπερχείλιση των αναχωμάτων που υπάρχουν. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να το εγκαταλείψουν όταν δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών της πολιτικής προστασίας που επιτηρούν σε διάφορα σημεία του Σπερχειού ποταμού η έντονη βροχόπτωση αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον ποταμό με τα πλημμυρικά φαινόμενα να μην αποκλείονται αυτή τη στιγμή. Κομβικό σημείο είναι το τι θα γίνει περίπου στις 7:00 το απόγευμα όπου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν θα φτάσουν στην περιοχή τα νερά των χειμάρρων από τη Δυτική Φθιώτιδα και στην Ορεινή Ευρυτανία και την Οίτη.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καταρρεύσουν τα αναχώματα ώστε το νερό να υπερχειλίσει οριακά αλλά να μην πνίξει το Κόμμα και άλλες περιοχές.

Υδροστρόβιλος στην Αν. Φθιώτιδα – Άνοιξαν οι ουρανοί σε Λαμία και Λοκρίδα

Στη Λοκρίδα στην περιοχή της Τραγάνας που δεν είχε επηρεαστεί μέχρι πρότινος από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι πετάχτηκαν στις 06:00’ το πρωί από την νεροποντή που έπεφτε με απίστευτη ένταση 205,8 mm/h. Έτσι αν και σταμάτησε γρήγορα πρόλαβε να ρίξει πάνω από 50 τόνους νερό ανά στρέμμα μέχρι αυτή την ώρα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr.

Ακολούθησε σε ραγδαιότητα το φαινόμενο που έπληξε τα βόρεια τμήματα του Δήμου Καμένων Βούρλων και τον κάμπο του Σπερχειού συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας.

Πρώτα στην Αγία Τριάδα Μώλου, ο σταθμός του meteo.gr/EAA κατέγραψε στις 07:00’ το πρωί 174.6 mm/h και στη Λαμία 10 λεπτά αργότερα, 160 mm/h! Για τη Φθιωτική πρωτεύουσα σημειώνουμε ότι η δυνατή βροχή ξεκίνησε περίπου στις 04:40’το πρωί με αυξανόμενη ένταση μέχρι και τις 05:20’ πριν καταγραφεί το παραπάνω ρεκόρ στις 07:10’ που πολύς κόσμος πήγαινε ακόμη στις δουλειές του.

Υδροστρόβιλος χτύπησε την περιοχή της Πελασγίας, όπου έπεσαν δέντρα στον παράδρομο προς την Agroinvest, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του.

Και στην Ανατολική Φθιώτιδα οι κάτοικοι ξύπνησαν με νεροποντή στις 04:10’ με την ένταση της βροχής να φτάνει τα 123.8 mm/h, ενώ με λίγο μεγαλύτερη ένταση χτύπησε ο ELIAS το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, χωρίς να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής.

Αρκετά καλύτερα ήταν τα πράγματα μέχρι στιγμής στους Δήμους Δομοκού και Μακρακώμης, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα και από την προηγούμενη κακοκαιρία, όμως εκεί η δυνατή βροχή άρχισε μετά τις 08:00’ και θα περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες ώρες. Ειδικά ο καιρός στη δυτική Φθιώτιδα επηρεάζει πολύ και τον ποταμό Σπερχειό.

Ανησυχία στη Λάρισα

Η κακοκαιρία Elias δημιουργεί νέα προβλήματα στις ήδη πολύπαθες περιοχές της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στον οικισμό Σωτήριο της Λάρισας, το οποίο πλημμύρισε από την έντονη βροχόπτωση, με τις Αρχές να προχωρούν σε άμεση εκκένωση με τις καμπάνες να ειδοποιούν τους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Μεγάλο Ευύδριο, Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώνονται προληπτικά.

Σχετικά Άρθρα