Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Μόσχα για βασανισμό Ουκρανών μέχρι θανάτου

 Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη Μόσχα για βασανισμό Ουκρανών μέχρι θανάτου

Οι μέθοδοι βασανιστηρίων της Ρωσίας σε τμήματα της Ουκρανίας που κατέλαβε ήταν τόσο βάναυσες που βασάνισαν κάποια από τα θύματά της μέχρι θανάτου, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής ενός ερευνητικού οργάνου που έχει συσταθεί υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Ο Έρικ Μέζε, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας για την Ουκρανία, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη ότι η ομάδα του «συνέλεξε περαιτέρω στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση βασανιστηρίων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους ήταν ευρέως διαδεδομένη και συστηματική».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βασανιστήρια επιβλήθηκαν με τέτοια βιαιότητα που προκάλεσαν το θάνατο του θύματος», είπε.

Η επιτροπή του Mέζε επισκέφθηκε τμήματα της Ουκρανίας που προηγουμένως κατείχαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια και διαπίστωσε ότι τα βασανιστήρια διαπράττονταν κυρίως σε κέντρα κράτησης που λειτουργούσαν οι ρωσικές αρχές.

Η επιτροπή έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βασανιστηρίων, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σχετικά Άρθρα