Νοσοκομείο Σαντορίνης: Παραιτούνται οι ελάχιστοι γιατροί που απέμειναν

 Νοσοκομείο Σαντορίνης: Παραιτούνται οι ελάχιστοι γιατροί που απέμειναν

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης βρίσκονται σε αναβρασμό, βλέποντας το πολυδιαφημησμένο νοσοκομείο του νησιού τους να καταρρέει. Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και το μέλλον λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (μονομετοχική εταιρεία του Δημοσίου). Το λειτουργικό του πλαίσιο είναι αμάλογο των Ανώνυμων Εταιρειών.

«Ένα νοσοκομείο, το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, καταρρέει… Έμεινε στη διαφήμιση των χειρουργείων Πολάκη!», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Και όμως, το Κέντρο Υγείας του νησιού, που έκλεισε για να ανοίξει το 2016 το νοσοκομείο Σαντορίνης, λειτουργούσε με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ασθενείς καθώς διέθετε πολύ περισσότερους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες».

SOS από τους κατοίκους του νησιού για την υποστελέχωση του νοσοκομείου

«Ένας, ένας οι γιατροί παραιτούνται. Όμως, λόγω του νομικού καθεστώτος που διέπει το νοσοκομείο δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς και πάλι να  σημειώνεται ενδιαφέρον, παρ ότι ο μισθός για τους ιδιώτες γιατρούς είναι μεγαλύτερος από εκείνον για τους γιατρούς του ΕΣΥ», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: Λειτουργεί Παθολογική Κλινική, χωρίς Παθολόγο γιατρό, χωρίς Πνευμονολόγο, με τρείς μόνο γενικούς γιατρούς. Εντελώς παράνομα. Και  όμως, νοσηλεύονται πάνω από 10 ασθενείς κάθε φορά με σοβαρά παθολογικά προβλήματα.
Αναισθησιολόγος δεν υπηρετεί κανείς στο νοσοκομείο, εδώ και 4 μήνες που συνταξιοδοτήθηκε ο 72χρονος Αναισθησιολόγος που υπηρετούσε. Το νοσοκομείο καλύπτεται με μετακίνηση λίγων ημερών ενός κάθε φορά Αναισθησιολόγου από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής. Πολλές ημέρες, είναι εντελώς ακάλυπτο από Αναισθησιολόγο.

Υπηρετεί μόνο ένας μικροβιολόγος, ένας παιδίατρος, δύο ακτινολόγοι.
Οι δύο μοναδικοί Καρδιολόγοι παραιτήθηκαν και είναι εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα. Τι είδους νοσοκομείο είναι αυτό χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο, χωρίς αναισθησιολόγο;», διερωτάται εύλογα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται, επίσης, στην επικοινωνία που είχε με τον γενικό γιατρό του Νοσοκομείου (τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό και έμπειρο γιατρό»). Τονίζει ότι ο γιατρός του εξέφρασε την απόγνωση του και την πρόθεσή να παραιτηθεί άμεσα, λόγω της επικινδυνότητας της λειτουργίας του υποστελεχωμένου νοσοκομείου και της εξάντλησης.

«Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι δεν είναι λύση η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίηση, αφού το μοναδικό νοσοκομείο στο ΕΣΥ που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία καταρρέει…

Πού είναι οι προσλήψεις;

Όταν λειτουργούσε το δημόσιο Κέντρο Υγείας είχε περισσότερους γιατρούς!

Τι φταίει για την κατάσταση των σοβαρών ελλείψεων ειδικά στα νησιά;

·        Οι χαμηλότατοι μισθοί των υγειονομικών που δεν καλύπτουν το κόστος διαβίωσης.

·        Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

·        Δεν τίθενται όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

·        Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό.

Ήταν μέχρι να ξεκινήσουν τα μνημόνια. Σταδιακά έχασε το πλεονέκτημα με τις μειώσεις μισθών και τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα