Επέλαση της κακοκαιρίας Elias – Κατολίσθηση στο Αίγιο – Προβλήματα στην εθνική οδό-Άνοιξε η μία λωρίδα στην Εθνική Πατρών- Αθηνών

 Επέλαση της κακοκαιρίας Elias – Κατολίσθηση στο Αίγιο – Προβλήματα στην εθνική οδό-Άνοιξε η μία λωρίδα στην Εθνική Πατρών- Αθηνών

Η κακοκαιρία Elias άρχισε ήδη να δείχνει τα «δόντια» της στη Δυτική Ελλάδα. Σε επιφυλακή παραμένουν κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στις ήδη πληγείσες, από την κακοκαιρία Daniel, περιοχές, θα σημειωθούν μεγάλες βροχοπτώσεις. Στο Αίγιο, προκλήθηκε κατολίσθηση και έκλεισε η παλαιά εθνική οδός και κομμάτι της νέας ενώ σε διπλανά χωριά ρίχνει χαλάζι. Η κατολίσθηση στο Αίγιο προκλήθηκε από τη δυνατή βροχή που πέφτει στο σημείο.

Λόγω του συμβάντος, δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα στο σημείο να δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Το συμβάν έγινε στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πάτρας – Αθήνας, στο ύψος του Αιγίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έκλεισε η παλιά εθνική αλλά και κομμάτι της νέας ΕΟ και συγκεκριμένα, το ρεύμα από Πάτρα προς Αθήνα.

  • Συνεργεία επιχειρούν να ανοίξουν το δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο σημείο είχε γίνει πάλι κατολίσθηση όταν είχε «χτυπήσει» η κακοκαιρία Daniel. Μία από τις περιοχές που πλήττεται από την κακοκαιρία Elias αυτό το απόγευμα, είναι αυτή της Αχαΐας όπου πέφτει δυνατό χαλάζι και βροχή στην Κλειτορία.

Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε ελαιοκαλλιέργειες της ανατολικής Αιγιάλειας, με τους παραγωγούς να βλέπουν τους καρπούς πεσμένους στο έδαφος. Η σφοδρότητα της καταιγίδας φαίνεται από βίντεο που αναδημοσίευσε η σελίδα στο Facebook Weather News Greece από το Meteo Hellas.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ από το έντονο χαλάζι, έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα και καλλιέργειες.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε τη Δευτέρα (25/09) στα Καλάβρυτα, προκαλώντας καταστροφές στις τοπικές καλλιέργειες.

Η περιοχή Μαζέικα στην Αχαΐα πλήττεται επίσης από έντονη χαλαζόπτωση, η σφοδρότητα της οποίας φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Χαλάζι έπεσε και στην Καστοριά, με τους κατοίκους να ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, μιας και το μέγεθος του χαλαζιού είναι αρκετά μεγάλο.

Άνοιξε η μία λωρίδα στην Εθνική Πατρών-Αθηνών, προβλήματα από τις κατολισθήσεις

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Elias στη δυτική Ελλάδα, όπου το μεσημέρι σημειώθηκαν έντονες βροχές, αλλά και ισχυρή χαλαζόπτωση σε Αχαΐα και Κορινθία, με το φαινόμενο να κινείται ανατολικά.

Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις στην περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στη νέα Εθνική Οδό, με κατεύθυνση προς Αθήνα. Τελικά, λίγο αργότερα η κυκλοφορία στο αριστερό ρεύμα άνοιξε.

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στην παλαιά Εθνική Οδό, επίσης στο ύψος του Ελαιώνα, εξαιτίας των κατολισθήσεων και των φερτών υλικών από τα ορμητικά νερά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας πηγαίνουν στο σημείο για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα και οι καθυστερήσεις μεγάλες.

Τα οχήματα που βρίσκονται πριν τα διόδια του Ελαιώνα γυρίζουν προς Πάτρα, ενώ αυτά που είναι μετά τα διόδια πηγαίνουν από παράδρομο στην παλιά Εθνική Οδό.

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία η χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Το χαλάζι ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις σε μέγεθος μπαλάκι του πινγκ πονγκ, ενώ η βροχή που έπεφτε στην περιοχή ήταν μεγάλης έντασης.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, από το ύψος του Ξυλόκαστρου έως και την Πάτρα, η βροχή ήταν εξίσου ισχυρή, με τον ουρανό να είναι μαύρος.

Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι αρκετά έντονα και κατευθύνονται ανατολικά, προς Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον live χάρτη του Windy, από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) έχει ξεκινήσει σφοδρή βροχόπτωση στον Κορινθιακό και την κεντρική Στερεά, σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ η κακοκαιρία έχει κάνει την εμφάνισή της και σε περιοχές των Τρικάλων. Από το βράδυ αναμένονται πιο έντονα φαινόμενα γενικότερα στη Θεσσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το σύστημα κακοκαιρίας που περιλαμβάνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, έχει λάβει την ονομασία Elias.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει η κακοκαιρία και ο χρόνος που θα συμβεί αυτό έχουν ως εξής:

Τη Δευτέρα (25/9) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26/9) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27/9) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28/9) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Κακοκαιρία Elias: Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες 72 ώρες -Προειδοποίηση Τσατραφύλλια
Τη δική του πρόβλεψη για την κακοκαιρία Elias έκανε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Ο μετεωρολόγος του Weather2go και του Alpha δημοσίευσε στο Facebook μια αναλυτική λίστα με τις περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες 72 ώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν τις επόμενες 72 ώρες είναι οι εξής:

Δευτέρα (25/9)

Τρίκαλα-Καρδίτσα
Φθιώτιδα-Βοιωτία-Δυτική Μακεδονία-Ευρυτανία
Βόρεια Πελοπόννησος
Τρίτη (26/9)

Θεσσαλία (το σύνολό της)
Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Ήπειρος, Στερεά Πελοπόννησος (κυρίως βόρεια)
Τετάρτη (27/9)

Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία, νότια Λάρισα, Καρδίτσα
Σποράδες, Εύβοια, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Δυτική Αττική, Χανιά, Κορινθία, Αχαΐα
Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 8-10 βαθμούς Κελσίου και μέχρι 8 Μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο την Τρίτη και την Τετάρτη. Όπως σχολιάζει, «η κακοκαιρία θα είναι ισχυρή, αλλά όχι ακραία».

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την κακοκαιρία Elias:

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Γ. Τσατραφύλλιας σε story στην ιστοσελίδα του στο Facebook, λόγω του ότι η Θεσσαλία εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel, η ομάδα του weather2go.gr (εδώ) θα παρέχει ζωντανή και προσωπική ενημέρωση δωρεάν, για όσο χρειαστεί, σε όποιον έχει ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα