Κακοκαιρία Elias: Έβρεξε στη Θεσσαλία, αγώνας για να τη θωρακίσουν -Στήνουν αναχώματα, σε επιφυλακή ο στρατός

 Κακοκαιρία Elias: Έβρεξε στη Θεσσαλία, αγώνας για να τη θωρακίσουν -Στήνουν αναχώματα, σε επιφυλακή ο στρατός

Θωρακίζεται η Θεσσαλία, καθώς αναμένονται νέα επικίνδυνα φαινόμενα από την κακοκαιρία Elias, σε περιοχές που ήδη έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ετοιμότητα είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και ο στρατός, για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα φαινόμενα που θα φέρει η κακοκαιρία Elias και να περιοριστούν όσο το δυνατόν λιγότερο τα προβλήματα.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Θεσσαλία ενόψει της κακοκαιρίας Elias -Στη Λάρισα ο Κικίλιας
Επί ποδός βρίσκονται και η Πολιτική Προστασία, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θα συνδράμουν εθελοντές και πολίτες, σύμφωνα με ό,τι είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Εξάλλου, μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει από νωρίς τις εργασίες για να αποκατασταθούν αναχώματα σε ποτάμια και διάφορες περιοχές, ενώ έχουν συνδράμει και στον καθαρισμό φερτών υλικών που προέκυψαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Παρεμβάσεις έγιναν και σε γέφυρες, ενώ καθαρίστηκαν ποτάμια και ρέματα, αλλά και φρεάτια. Επίσης, έγιναν εργασίες σε οδικά δίκτυα. Οι καθαρισμοί γίνονταν ακόμα και μέσα στη νύχτα, ώστε να θωρακιστεί εγκαίρως η Θεσσαλία. Την ίδια ώρα, κάτοικοι της Καρδίτσας απομακρύνθηκαν από «κόκκινα» σπίτια, προληπτικά. Νωρίτερα, ενημερώθηκε σχετικά και ο πρωθυπουργός, για τις προβλέψεις και τον προγραμματισμό εν όψει της κακοκαιρίας Elias.

Σε «κόκκινο συναγερμό» ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία Elias

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, για να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή των περιοχών της Θεσσαλίας, με το χτύπημα της νέας κακοκαιρίας, όπως τόνισε και ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το απόγευμα της Κυριακής ενεργοποιήθηκε το 112 σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια, περιοχές που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία Elias, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών για τα επόμενα δύο 24ωρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και, μετά από αυτές τις εξελίξεις, κάλεσε τους πολίτες «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», όσο αναμένονται, μέσα στις επόμενες ώρες, τα καιρικά φαινόμενα στη Λάρισα.

Ο υπουργός μίλησε, επίσης, για τις δυνάμεις που βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε για την επερχόμενη κακοκαιρία και έκανε λόγο για πολλούς τόνους νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Ο μετεωρολόγος του Open είπε ότι τα φαινόμενα έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, τα οποία θα επεκταθούν προς τα κεντρικά, τα δυτικά και τα νότια της χώρας, με βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες, ενώ αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο μετεωρολόγος στους κατοίκους της Θεσσαλίας, καθώς στα ανατολικά, δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της περιφέρειας υπολογίζεται ότι θα πέσουν 300-500 τόνοι νερού ανά στρέμμα, από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη, όταν αναμένεται να αρχίσει να ολοκληρώνεται η κακοκαιρία Elias.

Κλέαρχος Μαρουσάκης:

Συντονιστικό Επιχειρήσεων Λάρισα: 650 άτομα από το Πυροσβεστικό προσωπικό, 140 οχήματα, βάρκες από ΕΜΑΚ, και 3 ελικόπτερα ήδη στη Θεσσαλία

«Αυτή την στιγμή εκτός από τις δυνάμεις του στρατού και της ΕΛΑΣ, υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 650 άτομα από το Πυροσβεστικό Προσωπικό, 140 οχήματα της Πυροσβεστικής, βάρκες από την 3η, 4η , 7η κι 8η ΕΜΑΚ δυνάμεις από την 1η και την 2η ΕΜΟΔΕ καθώς και 3 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής συν τα 4 του στρατού», είπε ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Λάρισα για την κακοκαιρία Elias.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο, αναμένοντας το καλύτερο. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ήδη στην όλη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, η Εύβοια, η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος είναι ήδη σε μερική γενική επιφυλακή γιατί τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο εδώ, απλά εδώ οι δυνάμεις είναι πιο ισχυρές γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι υποδομές της Θεσσαλίας ‘’έχουν τραυματιστεί” από το προηγούμενο φαινόμενο, οπότε εδώ το φοβόμαστε λίγο περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάφας.

Σύμφωνα με όσα είπε, υπάρχουν ήδη δυνάμεις σε όλα τα χωριά και τις περιοχές που είχαν πληγεί στην κακοκαιρία Daniel. «Έχουμε δυνάμεις σε 3 κόμβους έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη προσέγγιση σε όλα τα χωριά που είχε χρειαστεί την τελευταία φορά να τα εκκενώσουν. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε στρατό, περιφέρεια, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές και τέλος θέλω να ζητήσω τη βοήθεια του Έλληνα πολίτη, νομίζω ότι το πρώτο και πιο ισχυρό κύτταρο Πολιτικής Προστασίας είναι ο ενημερωμένος Έλληνας πολίτης που ακολουθεί σωστά τις οδηγίες», τόνισε ο κ. Μπαλάφας.

Σχετικά Άρθρα