Πολιτική Προστασία: Σε εξέλιξη η σύσκεψη ενόψει της κακοκαιρίας – Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

 Πολιτική Προστασία: Σε εξέλιξη η σύσκεψη ενόψει της κακοκαιρίας – Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

Σε εξέλιξη είναι ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας. Στην σύσκεψη συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς κι ομάδα μετεωρολόγων.

Αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η ενημέρωση και ο συντονισμός, μετά την επικαιροποίηση των δεδομένων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανώς στο Ιόνιο, τη βόρεια Πελοπόννησο και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής

Για ισχυρές βροχές και καταιγίδες και μεγάλα ύψη νερού στη Θεσσαλία προειδοποιεί το meteo του Αστεροσκοπείου σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό (24/9) άρθρο τους οι επιστήμονες Στρ. Βουγιούκας, Στ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος,  «η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια, θα προκαλέσουν νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25/09/2023 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/09/2023».

Το πρόβλημα εστιάζεται στην  ψυχρή λίμνη που την Κυριακή 24/09 σχηματίζεται στην Αδριατική και αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. 

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σημειώνει το Αστεροσκπείο,  θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων. 

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Οι επιστήμονες του meteo, επισημαίνουν ότι  οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι:

-Η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας),

-Η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες.

-Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η θέση της ψυχρής λίμνης και η ροή των αερίων μαζών γύρω της την Κυριακή 24/09 και την Τρίτη 26/09.

Σχετικά Άρθρα