Κακοκαιρία: Στη Φθιώτιδα θα πέσει το πιο πολύ νερό – Ποια είναι η απειλή για τη Θεσσαλία – Μήνυμα από το 112 σε πολλές περιοχές και στην Αττική

 Κακοκαιρία: Στη Φθιώτιδα θα πέσει το πιο πολύ νερό – Ποια είναι η απειλή για τη Θεσσαλία – Μήνυμα από το 112 σε πολλές περιοχές και στην Αττική

Νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα και συγκεκριμένα τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη, από το μεσημέρι της Κυριακής, έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα του «112» στους κατοίκους της Φθιώτιδας, Θεσσαλίας, Σποράδων και Βόρειας Εύβοιας, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού αναμένεται να πέσει στη Φθιώτιδα, η οποία θα δεχθεί 200 χιλιοστά βροχής σε διάστημα τριών ημερών. Οι πιο δύσκολες μέρες θα είναι η Τρίτη και η Τετάρτη (26-27/09), όπως και οι επόμενες μέρες χωρίς ωστόσο τα καιρικά φαινόμενα τόσο έντονα.

Αντίστοιχα έντονα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές όπου εστάλησαν τα μηνύματα του «112», με την Φθιώτιδα όμως να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περιοχές της δυτικής Θεσσαλίας είναι που κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» το πρηγούμενο διάστημα εντός του Σεπτεμβρίου. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας έχει φτάσει πολύ ψηλά και υπάρχουν φόβοι ότι το έδαφος θα έχει μηδενική δυνατότητα απορρόφησης νερού.

Πιο συγκεκριμένα, προειδοποιητικό μήνυμα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα φέρει η νέα κακοκαιρία από αύριο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων τεσσάρων περιοχών. Το μήνυμα εστάλη σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η επείγουσα ειδοποίηση:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) από πρωινές ώρες τις 25-09-2023 και τα επόμενα δύο 24ωρα στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών»

Ξεκίνησε η κακοκαιρία στη Ήπειρο – Σφοδρή βροχόπτωση στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Η μεταβολή του καιρού ξεκίνησε στην Ήπειρο το μεσημέρι της Κυριακής (24/09) με σφοδρή βροχόπτωση να σημειώνεται στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Παραμυθιάς.

Οι οδηγοί που σκοπεύουν να μετακινηθούν προς Θεσπρωτία, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες για την αποφυγή ατυχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το σύνολο της Ηπείρου από αύριο, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημέρωσε τους Δήμους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εφιστώντας ταυτόχρονα και την προσοχή των πολιτών.

Προληπτικά κλειστά και τα σχολεία στη Θεσσαλία – Τι μέτρα αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία ενώ στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών-Τομέας Υποδομών Νικόλαου Ταχιάου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού και των Δημάρχων όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ΕΜΥ και ομάδα μετεωρολόγων.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ανάλυση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, μεταξύ των οποίων και τις περιοχές που επλήγησαν από τον «Daniel».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση τις ημέρες Δευτέρα-Τρίτη και Τετάρτη να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενόψει της επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Σχετικά Άρθρα