Τα τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

 Τα τελευταία μηνύματα των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Λιγότερες από 24ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες για το β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Οι διεκδικητές είναι δύο, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης που θα κληθούν να αποδείξουν ότι τα όσα λένε εδώ και μέρες στις περιοδείες, τις δημόσιες παρεμβάσεις, τις συνεντεύξεις περί ενότητας βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Στέφανος Κασσελάκης, ανήρτησε ένα βίντεο στα social media που σκιαγραφεί την πολιτική του πορεία μέχρι στιγμής.

Σε σχετική ανάρτησή ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε: «Πώς ξεκίνησαν όλα… Η πρόταση του Αλέξη για το Επικρατείας. Οι περιοδείες στο πλευρό του. Οι πρώτες χειραψίες, οι πρώτες αγκαλιές. Συστηθήκαμε. Ύστερα σάς είπα: “Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου”. Κοιταχτήκαμε. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον. Φτιάξαμε την πλατφόρμα μας. Με θέσεις που δε λένε δυνατά πολλοί. Τις πήρατε στα χέρια σας, τις συμπληρώνετε, τις βελτιώνετε».

Και τι έγινε από εκεί και πέρα: «Mε πήρε η δίνη του κόσμου. Οι επισκέψεις στον τόπο που πονά. Στις στάχτες και στις πλημμύρες. Οι επιθέσεις από το Σύστημα, αλλά και το όραμα, η ελπίδα. Το Ελληνικό Όνειρο για όλους – όχι για λίγους», γράφει.

Φθάνοντας στο σήμερα, στέλνει το κάλεσμα του για την Κυριακή: «Δεν μιλάω μόνο σε εσάς που με στηρίξατε. Μιλάω σε όλους εσάς, τους 150.000, που κάνατε ουρές στην κάλπη, που αναστήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ – ό,τι κι αν ψηφίσατε στον πρώτο γύρο. Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Πιστεύει στην ανατροπή η Έφη Αχτσιόγλου
Στην αντίπερα όχθη, απαντήσεις σε όλα όσα σχετίζονται με τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7.

Η Έφη Αχτσιόγλου εκτιμά πως οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή είναι πλήρως αναστρέψιμοι. Επίσης, λέει πολλά για τις πολιτικές διαφορές που έχει με την συνυποψήφιό της, τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα και την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρεί «δημοκρατική υποχρέωση αλλά και ένδειξη σεβασμού στους πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι υποψήφιοι να είναι εντελώς σαφείς και ξεκάθαροι ως προς τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτουν, πώς θα τις υλοποιήσουν, τι οργανωτικές αλλαγές θα εφαρμόσουν στο κόμμα μας (…)» και αφήνει αιχμές για την πλευρά Κασσελάκη εξηγώντας: «ζήτησα μέχρι τέλους από τον συνυποψήφιό μου να κάνουμε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, ώστε οι πολίτες και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχουν σαφή εικόνα και να επιλέξουν μεταξύ των διακριτών προτάσεων. Δεν δέχτηκε, δυστυχώς».

Σημειώνει επίσης με νοήμα πως «σε όλη την προεκλογική περίοδο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθετα διαρκώς και επίμονα τις προτάσεις μου για το πολιτικό σχέδιο που θα μας βάλει ξανά σε νικηφόρα πορεία, που είναι ικανό να δημιουργήσει το πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο θα δείξει την έξοδο στις πολιτικές της Δεξιάς και στον κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στο κόμμα, δηλώνει: «Σε ό,τι με αφορά, η πορεία και η δράση μου εγγυώνται την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την οποία θεωρώ τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για την επόμενη μέρα. Μία ενότητα βασισμένη πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο και ασφαλώς μακριά από συκοφαντικές και ανθωποφαγικές συμπεριφορές που πληγώνουν και προσβάλλουν όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η ενότητα, λοιπόν, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για τις μάχες που θα δώσουμε παντού, στην κοινωνία, στη Βουλή, στις κάλπες, στους δρόμους. Είμαστε κόμμα που θέλουμε να αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της διακυβέρνησης και γι’ αυτό οφείλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες».

Τέλος, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αναφέρει πως «είναι απολύτως ανατρέψιμο. Την τελευταία εβδομάδα λαμβάνω πολλά μηνύματα στήριξης και αποφασιστικότητας από χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Στην κάλπη όλα τα μέλη του κόμματος
Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τελική αναμέτρησης οδηγίες για την εκλογική διαδικασία όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο έδωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος (ΚΕΦΕ).

Στη συνεδρίασή της αποφασίστηκε ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών.

Συνεπώς δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, ακόμη και αν δεν έστειλαν τα στοιχεία τους στην ΚΕΦΕ για πιστοποίηση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πιστοποίηση θα γίνεται την ώρα της ψηφοφορίας.

Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

Στον α’ γύρο ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να λαμβάνει ποσοστό 44,91% (66.156 ψήφοι) και την Έφη Αχτσιόγλου 36,18% (53.292 ψήφοι). Στον κρίσιμο β’ γύρο αναμένονται μέχρι και 180.000 μέλη.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΦΕ, οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας:

  1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

  1. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

  1. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

  1. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8.00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

  1. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

  1. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ.

Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.

Σχετικά Άρθρα