Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία – Έκτακτη σύσκεψη για την Αττική

 Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία – Έκτακτη σύσκεψη για την Αττική

Η πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που ενδέχεται να προκαλέσει η μεθαυριανή μεταβολή του καιρού, μετά την πρόβλεψη της ΕΜΥ για σφοδρή κακοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίαση του Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α. υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινού.

Η κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρας μας, αρχής γενομένης από την Κυριακή, οπότε και θα μεταβληθεί ο καιρός, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ημέρες

Ο κ. Αυγερινός, σημείωσε πως σκοπός της συνεδρίασης είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η ετοιμότητά τους σε πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα στις λεκάνες απορροής, περιοχών που επλήγησαν το καλοκαίρι από πυρκαγιές όπως ο Δήμο Αχαρνών, Σαρωνικού κ.α.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των σχετικών υπηρεσιών, οι οποίοι παρουσίασαν τις δράσεις τους για τον καθαρισμό των ρεμάτων, των φρεατίων υδροσυλλογής, του δικτύου ομβρίων, την εκτέλεση των νέων αντιπλημμυρικών, καθώς και άλλων απαραίτητων ενεργειών.

Επίσης ζητήθηκε από τους Δήμους να προσδιορίσουν χώρους προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και μπαζών μετά την εκδήλωση πλημμυρών ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε πιθανή απομάκρυνση πολιτών.

Σημειώνεται πως αρμόδιοι να εισηγηθούν στα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης / Αντιπεριφερειάρχης, κλπ) τη λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, είναι οι κατά τόπους επικεφαλής προϊστάμενοι των αρμοδίων Δ/νσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειών ή και των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι η Πυροσβεστική.

Τέλος τονίστηκε πως η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο. Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος στην περίπτωσή μας, έχει ήδη εξουσιοδοτήσει σχετικώς τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.

Σχετικά Άρθρα