Το υπουργείο θέλει να ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα – Άγνωστο πότε θα δοθεί το πράσινο φως

 Το υπουργείο θέλει να ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα – Άγνωστο πότε θα δοθεί το πράσινο φως

Στο άνοιγμα όλων των σχολείων της Θεσσαλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση αλλά το «πράσινο φως» θα το δώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Τα σχολικά κτίρια έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλεια μετά τις πλημμύρες και έχουν καθαριστεί σχεδόν όλα, αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα του νερού, την αντικατάσταση υλικών που έχουν καταστραφεί, των υπολογιστών και τον βιβλίων που χάθηκαν στις λάσπες κ.α.

  • Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, επιθυμεί το άνοιγμα των σχολείων, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους μαθητές και έτσι αποφάσισε τη μεταστέγαση μαθητών σε γειτονικά σχολεία εφόσον κάποια κτίρια, δεν μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Φαρκαδόνας.

Στις περιπτώσεις, που κάποια παιδιά δεν μπορούν να μετακινηθούν σε κανένα γειτονικό σχολείο θα λειτουργήσει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο και εφόσον συμφωνήσουν και οι γονείς. Η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή δήλωσε χτες ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως η προσβασιμότητα και η υγειονομική ασφάλεια».

Η Ζ. Μακρή υπογράμμισε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία καθώς αναμένεται ενημέρωση από τους δημάρχους, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για τη στατική επάρκεια, τον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολείων, καθώς και από το Υπουργείο Υγείας για το κατά πόσον είναι υγειονομικά ασφαλές να επανέλθουν στις τάξεις μαθητές και εκπαιδευτικοί.

«Τα σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο όταν θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η προσβασιμότητα, οι αίθουσες θα είναι καθαρές και στατικά επαρκείς, τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς πιο βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή», δήλωσε η Ζ. Μακρή. Οσον αφορά στο ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι ίσως εφαρμοστεί σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, σε πολύ λίγα σχολεία, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τα παιδιά να μετακινηθούν ή να φιλοξενηθούν σε αίθουσες γειτονικών σχολείων.

Ένα ζήτημα που προβληματίζει την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η ποιότητα του νερού και στα σχολικά κτίρια και γι΄ αυτό έχουν ζητηθεί σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας. Όσο για τους εκπαιδευτικούς ζητούν από την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σχολεία ούτε την επόμενη εβδομάδα και για όσο υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος.

Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να «κινητοποιήσει επιτέλους αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό για να αποκατασταθούν άμεσα οι τεράστιες ζημιές και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «ο λαός της Θεσσαλίας μετρά ακόμα τις πληγές του. Ζωές χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, δομές κατέρρευσαν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σημειώνονται συνεχώς κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών ενώ σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να μην έχουν ούτε πόσιμο νερό. Θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη ανοίγματος των σχολείων πριν να εξασφαλιστεί πλήρως η υγειονομική ασφάλεια για τη λειτουργία τους».

Σχετικά Άρθρα