Ζακ Κωστόπουλος: Κλειστή η Πατησίων λόγω πορείας για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του

 Ζακ Κωστόπουλος: Κλειστή η Πατησίων λόγω πορείας για τα πέντε χρόνια από την δολοφονία του

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Πορείες στη μνήμη του Ζακ πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η λεωφόρος Πατησίων λόγω της πορείας στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα. Το συγκεντρωμένο πλήθος αναμένεται να φτάσει μέχρι και το Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι αρχικά οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το μαγαζί που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος, ενώ στη συνέχεια έκλεισε η Πατησίων από το ύψος της Γλάδστωνος μέχρι την Ομόνοια.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέλη συλλογικοτήτων και του αντιεξουσιαστικου χώρου, ζητούν, όπως λένε, δικαίωση για τον θάνατο του ακτιβιστή ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε περιστατικό επί της οδού Γλάδστωνος στην κεντρική Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας.

Και στη Θεσσαλονίκη

«Αυτόν τον Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και 5 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh από τον νοικοκυραίο «κοσμηματοπώλη», τον ακροδεξιό μεσίτη και αστυνομικούς. Οι παραπάνω δολοφονίες, αλλά και η πρόσφατη δολοφονία του μετανάστη εργάτη Σιράζ Σαφτάρ στην Αθήνα, όπως και τόσων προσφυγισσών/προσφύγων και μεταναστριών/στών στο Αιγαίο και τον Έβρο, θρέφονται από την εθνοπατριαρχία. Η κυριαρχία του έθνους συντηρείται μέσα από την ιεράρχηση των σωμάτων σε «ντόπια» και «ξένα» καθώς κι από τις επιταγές για αρτιμελή (ανα)παραγωγικά σώματα και ζωές που καθυποτάσσονται στο πρότυπο του έμφυλου δίπολου άντρας-γυναίκα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ένα από τα καλεσματα για την πορεία διαμαρτυρίας.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και κινείται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σχετικά Άρθρα