Δίκη Πισπιρίγκου: “H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη” υποστήριξε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

 Δίκη Πισπιρίγκου: “H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη” υποστήριξε ο ιατροδικαστής Κραββαρίτης

«Από την αρχή φαινόταν ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε προσδόκιμο ζωής. Θα το πω σκληρά, ήταν θέμα χρόνου. Ο εγκέφαλος ήταν κατεστραμμένος πλήρως» υποστήριξε σήμερα στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ένας ακόμη μάρτυρας – μετά την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου – που προτάθηκε από την υπεράσπισή της κατηγορούμενης μητέρας.

Ο λόγος για τον ιατροδικαστή Χρήστο Κραββαρίτη, ο οποίος – «κόντρα» στα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέταση που αναφέρονται σε δηλητηρίαση του παιδιού με μεγάλη δόση κεταμίνης που του χορηγήθηκε εν ζωή – υποστήριξε ότι η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από «οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας κατέθεσε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι δεν συμφωνεί με την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Σωτήρη Μπουζιάνη, καθώς κατά τη δική του θέση, η πορεία του κοριτσιού προς το θάνατο ήταν δρομολογημένη. «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, ήταν παράλυτο, είχε περάσει τόσα οργανικά προβλήματα. Το προσδόκιμο ζωής του ήταν πολύ περιορισμένο» είπε ο μάρτυρας για να αμφισβητήσει στη συνέχεια όχι μόνο την ιατροδικαστική έκθεση αλλά και την ιστολογική και τοξικολογική έρευνα.

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση της υγείας του κοριτσιού ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων κατέθεσε στο δικαστήριο: «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα και αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του (…). Σε ένα πνεύμονα ο οποίος οποίο πάσχει, χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πράξη χαρακτηρίζουμε ”ναρκωτικά”. Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο».

Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Κραββαρίτης, ο συνάδελφός του κ. Μπουζιάνης «έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους». Και αυτό γιατί «δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη».

Κατά το μάρτυρα μάλιστα η κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας δεν σχετίζεται με το θάνατό της. «Όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό arrest…

Πρόεδρος: Γιατί το παιδί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1.

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε. (…). Το παιδί δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων πέθανε, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

«Ελαφριά καρδιά»

Με την έναρξη της δίκης στο ακροατήριο είχε καταθέσει ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος έχει προταθεί επίσης από την πλευρά της υπεράσπισης ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε στο μικρό βάρος της καρδιάς του κοριτσιού, σε «εγκεφαλικό οίδημα» αλλά και σε πνευμονοπάθεια.

«Η καρδιά του παιδιού ήταν 47 γραμμάρια! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ελαφριά καρδιά. Θα έπρεπε να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτήν την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μία απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ιστός κατά περιοχές έχει αντικατασταθεί με λίπος», είπε ο μάρτυρας για να αναφερθεί ακόμη σε ευρήματα από τον εγκέφαλο του παιδιού:

«Ήταν μικρότερα, αλλά εντός των προβλεπομένων ορίων. Είχε εντοπιστεί και εγκεφαλικό οίδημα ήπιου βαθμού. Διαπιστώσαμε αλλαγή στον ιστό του οργάνου, δηλαδή καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε από γλοία. Αυτό σημαίνει τραυματισμό συνεχή».

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε τους πνεύμονες του παιδιού πηγή λοίμωξης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων. «Το βάρος τους ήταν σχετικά αυξημένο σε σχέση με το αναμενόμενο.Υπήρχε εικόνα πνευμονικού οιδήματος έντονου βαθμού Μου έδωσαν έγγραφο 29/1/2022 με είκοσι χιλιάδες λευκά. Αυτό σημαίνει λοίμωξη. Μιλάμε για μια πνευμονοπάθεια, μια φλεγμονή στον πνεύμονα».

Πρόεδρος: Ποια ήταν η αιτία θανάτου του παιδιού για εσάς;

Μάρτυρας: Είναι θέμα ιατροδικαστών. Δεν θα σας πω από τι πέθανε, σας μιλώ ως παθολογοανατόμος. Πηγή της λοίμωξης είναι ο πνεύμονας. Βλέπω διαταραχή της φυσιολογίας της καρδιάς. Είχε κάνει λίπος στην καρδιά και αυτό προκαλεί διαταραχές. Αλλά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η εκφύλιση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Σχετικά Άρθρα