Ανατροπή με το Μετρό: Ακινητοποιημένο λόγω της απεργίας – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

 Ανατροπή με το Μετρό: Ακινητοποιημένο λόγω της απεργίας – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Χειρόφρενο τραβούν σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι συρμοί των γραμμών 1, 2 και 3 του Μετρό, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ, εξαιτίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Αρχικά, αυτό που είχε γίνει γνωστό ήταν πως οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τη έναρξη της βάρδιας έως και τις 13:30 το μεσημέρι και πως μόνο στην γραμμή 1 δεν θα υπήρχαν δρομολόγια από την έναρξη βάρδιας μέχρι και τη λήξη της.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα αυτό άλλαξε και όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ, οι εργαζόμενοι και στις τρεις γραμμές του Μετρό θα συμμετέχουν κανονικά στην απεργία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε, πως αύριο Πέμπτη 21/09 δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων.

Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30»

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν αργά το βράδυ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ, για αύριο Πέμπτη ισχύουν τα εξής:

  • Η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), και οι γραμμές 2 και 3 του μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.
  • Η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας για το πρωί και το βράδυ κρίθηκε παράνομη οπότε το Συνδικάτο με έκτακτη ανακοίνωση ανέστειλε την κινητοποίηση.
  • Τα τρόλεϊ δε θα κινηθούν στην αρχή της βάρδιας καθώς θα ισχύσει η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει έως τις 9 το πρωί. Τις πρωινές ώρες όμως θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΟΣΥ κατά του Σωματείου, οπότε η πραγματοποίησης της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας στη λήξη της βάρδιας θα εξαρτηθεί από την απόφαση.
  • Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.
  • Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς η δική τους κινητοποίηση κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο.

Τι ισχύει με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοπα μέσα, κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΟΣΥΠΑ κρίθηκε παράνομη.

Από τις κινητοποιήσεις θα επηρεαστούν και τα βραδυνά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών και Πάτρας καθώς ορισμένα θα καταργηθούν εξαιτίας της 3ωρης στάσης εργασίας των σιδηροδρομικών από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης έως τα μεσάνυχτα. Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων και θα επανέλθει με νεώτερη ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και να γνωρίζει ότι παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν παράνομες τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να απεργήσει. Να σημειωθεί ότι ήδη η μία μετά την άλλη οι παρατάξεις στον κλάδο των λεωφορείων ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου και την αναστολή των στάσεων εργασίας, προχωρούν σε κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.

Επίσης το Σωματείο Εργαζομένων στο μετρό με νεώτερη ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τετάρτης καλεί τους εργαζομένους σε 24ωρη απεργία, ενώ καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρίας για δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού: «Οι ύπουλες πρακτικές της εργοδοσίας και οι μεθοδεύσεις της για δημιουργία απεργοσπαστικου μηχανισμού, καθιστά για τους εργαζομένους αιτία μετωπικής σύγκρουσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

Σχετικά Άρθρα