Μέτρο: Παράνομη η απεργία- “Θα απεργήσουμε” λένε οι εργαζόμενοι- Τι ισχύει στα ΜΜΜ

 Μέτρο: Παράνομη η απεργία- “Θα απεργήσουμε” λένε οι εργαζόμενοι- Τι ισχύει στα ΜΜΜ

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει για αύριο οι εργαζόμενοι του Μετρό. Ωστόσο, στον αέρα βρίσκεται το πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στην απεργία παρά την απόφαση.

Με ανακοίνωσή της η ΣΤΑΣΥ ενημερώνει ότι το Τραμ και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τις 13:30, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τον ηλεκτρικό.

«Αύριο Πέμπτη 21/09 οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τη 1μιση το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει ενημέρωση και για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

«Θα απεργήσουμε κανονικά»

Ωστόσο, ο πρόεδρος των εργαζομένων Σπύρος Ρεβύθης, με ανάρτησή του στο facebook, ενημερώνει πως η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε για μια απεργία που δεν είχε κηρυχθεί.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο ίδιος «η ΣΤΑΣΥ εξαπάτησε την έδρα του δικαστηρίου και έκανε αγωγή στο ΣΕΛΜΑ και τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί. Ενώ δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι εκείνη την ώρα, καμία απεργία ΣΕΛΜΑ και δίκασε μια αγωγή-φάντασμα παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία στο δικαστήριο. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για εξαπάτηση έδρας δικαστηρίου.

Ωστόσο στην συνέχεια και μετά το βρώμικο παιχνίδι της εργοδοσίας, “ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΜΕ” και βγάλαμε ανακοίνωση και μετέχουμε στην 24ωρη απεργία του (ΕΚΑ) Εργατικού Κέντρου Αθήνας που με την κάλυψη του, μπορούμε να απεργήσουμε καθολικά ΟΛΟΙ. Συνάδελφοι είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή όλων μας, ώστε να δοθεί το μήνυμα εκεί που πρέπει. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/9/23» τονίζει. Έτσι, με την «ομπρέλα» του ΕΚΑ η απεργία στο μετρό θα γίνει κανονικά.

Επομένως, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ισχύουν τα εξής:

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Θα κυκλοφορούν μεταξύ 9:00 – 21:00. Κανονικά οι γραμμές που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ
-Μετρό (γραμμές 2& 3) και Τραμ: Θα κυκλοφορούν από την έναρξη λειτουργίας ως τις 13:30 σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ. Σημειώνεται ότι το σωματείο ΣΕΛΜΑ του Μετρό καλεί τους εργαζόμενους σε 24ωρη απεργία.
-ΗΣΑΠ: Εκκρεμεί η επίσημη ενημέρωση
-Προαστιακός: Αναμένεται ενημέρωση

Παράνομη και η απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε νωρίτερα και η απεργία που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της 24ωρης απεργίας, και οι δικαστικές αρχές ακύρωσαν την εξαγγελία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).

Ως εκ τούτου, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωτοδικείου η Ομοσπονδία Συλλόγων ενημέρωσε ότι θα ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί απαράδεκτη και λανθασμένη την παραπάνω απόφαση.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην αυριανή απεργία

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ και άλλα εργατικά σωματεία προχωρούν σε 24ωρη απεργία καθώς διαμαρτύρονται για τις διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν για την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην 24ωρη απεργία λαμβάνουν μέρος και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το εργατικό κέντρο Πειραιά.

Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, τα συνδικαλιστικά σωματεία καθηγητών γυμνασίων-λυκείων και δασκάλων. Στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ συμμετέχουν στην απεργία με το επιχείρημα ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση».

Σχετικά Άρθρα