Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό της Λάρισας – Προχωρούν οι αυτοψίες και οι καταγραφές – Απών και πάλι ο Βασίλης Κικίλιας

 Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό της Λάρισας – Προχωρούν οι αυτοψίες και οι καταγραφές – Απών και πάλι ο Βασίλης Κικίλιας

Για την πορεία των έργων αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών ενημερώθηκε σε τηλεδιάσκεψη με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως για ακόμη μία φορά προκάλεσε αίσθηση η απουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Β. Κικίλια παρά το γεγονός ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δύο υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και Ευάγγελος Τουρνάς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κικίλιας αποκλείεται από κυβερνητική σύσκεψη. Το ίδιο είχε γίνει και την περασμένη Παρασκευή, σε ανάλογη σύσκεψη για το ίδιο θέμα.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Πιο συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι -απογραφικοί καθώς και επανέλεγχοι κτιρίων- σε 165 κοινότητες που έχουν πληγεί. Επισημαίνεται πως στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί περισσότερες από 16.000 οριστικοποιημένες και 5.000 προσωρινές αιτήσεις. Ήδη από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση της οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων η οποία ολοκληρώνεται, για όλα τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, ειδικά των απολυμάνσεων καθώς και για ζητήματα σχετικά με την υδροδότηση και την πορεία των έργων αποκατάστασης των οδικών συνδέσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη Νέα Υόρκη απόψε ο Κυρ. Μητσοτάκης – Αύριο η συνάντηση με τον Ρ. Τ. Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη, καθώς αύριο Τετάρτη έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα