Μαξίμου: Πώς βλέπουν τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη επικράτηση Κασσελάκη

 Μαξίμου: Πώς βλέπουν τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη επικράτηση Κασσελάκη

Επισήμως κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πρόκειται για ένα εσωκομματικό θέμα όμως στο παρασκήνιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ό,τι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα – και ακόμη περισσότερο αν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης – θα μιλάμε για μία νέα πολιτική πραγματικότητα και μία νέα σελίδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Όχι, δεν είχαμε καμία προτίμηση… Είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Προφανώς, είναι σημαντικό να δούμε τι θα γίνει στο δεύτερο γύρο, γιατί θα μιλάμε για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

  • Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο πολλές συζητήσεις προκαλεί όχι τόσο η ίδια η στήριξη Πολάκη στον κ. Κασσελάκη, όσο το ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να υιοθετεί το ύφος και τη ρητορική του βουλευτή Χανίων.

Η απάντηση “γουστάρω” στην προτροπή πολίτη να “ξεδοντιάσει” δικαστικούς και δημοσιογράφους, συνέδεσε, σε πολλούς, τον Στέφανο Κασσελάκη με τον “πολακισμό”, και βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής.

  • “Το ό,τι ο κ. Κασσελάκης έχει τη μορφή του κ. Μητσοτάκη και την ψυχή Πολάκη, δεν λύνει το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ακριβώς αυτή η στάση δημιουργεί την αίσθηση ότι επιχειρείται ταύτιση του Στέφανου Κασσελάκη με τον «πολακισμό». Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες προετοιμάζουν ήδη τον πολιτικό λόγο και τα επιχειρήματα, με τα οποία θα υποδεχθούν, αν κόψει το νήμα, τον υποψήφιο που αυτοπροβάλλεται ως «ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη».

Στις κατ ιδίαν συζητήσεις, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, συνδέουν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου με την απογοήτευση για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις ευθύνες ενός εκάστου εκ των κορυφαίων στελεχών για τη συρρίκνωση του κόμματος και την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα από την ηγεσία. Οι ίδιοι θεωρούν πολιτικά «άγουρο» τον Στ. Κασσελάκη και εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί χρόνος (και κόπος) εκ μέρους του για να αρθρώσει πειστικό και ελκυστικό λόγο, ενώ δεν αποκλείουν να μην κατορθώσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο υπό την ηγεσία του. «Αυτοί που έχουν λόγο να παρακολουθούν κατά πόδας τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη», λένε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αρκετό τουλάχιστον διάστημα, η όποια δυναμική ή μη του νέου αρχηγού, δεν θα απασχολεί ιδιαίτερα την κυβερνητική πλειοψηφία. Πολύ περισσότερο όταν προεξοφλούν ότι πολύ δύσκολα, ο κ. Κασσελάκης, αν εκλεγεί αρχηγός, θα κατορθώσει να αποκτήσει κοινοβουλευτική παρουσία.

“Επικοινωνιακά αποδείχτηκε “τυφώνας”. Πολιτικά όμως…;” αναρωτιόταν με νόημα στέλεχος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με εκλογή Κασσελάκη είναι ένα πιθανό σενάριο.

Ένα άλλο σκεπτικό και συγκεκριμένα ότι η σχετική επικράτηση Κασσελάκη είναι απόρροια της βαθιάς περιδίνησης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και της βαθιάς απογοήτευσης ψηφοφόρων του για το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε εξουσία, ανέπτυξε ο έτερος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Δηλαδή έχει να κάνει με μια επίκριση, μια επιτίμηση του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ στους ανθρώπους που χειρίστηκαν τα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα και στην αναζήτηση κάτι διαφορετικού», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό ο κ. Τσακαλώτος το χαρακτήρισε μεταπολιτική. Προέβλεψε, δε, ότι το ποσοστό και η προσέλευση εντείνουν και δεν διευκολύνουν την πραγματικότητα της κρίσης που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα έλεγα ότι και η προσέλευση αποτελεί μια επικύρωση της παρατεινόμενης κρίσης. Εξακολουθεί να είναι μειωμένου ενδιαφέροντος, τα μεγέθη εξακολουθούν να χειροτερεύουν» είπε.

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν σημαντικό γεγονός τη διάθεση των πολιτών να μετάσχουν μαζικά σε μια εσωκομματική διαδικασία και τονίζουν ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι όχι το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα νικήσει, αλλά το να υπάρξει σοβαρή, αξιόπιστη και σύγχρονη αξιωματική αντιπολίτευση που να ασκεί σοβαρή και εποικοδομητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό….

Σχετικά Άρθρα