Τα τρία φράγματα που θα μπορούσαν να προστατέψουν τον κάμπο και έμειναν στα χαρτιά

 Τα τρία φράγματα που θα μπορούσαν να προστατέψουν τον κάμπο και έμειναν στα χαρτιά

Μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας καταγγέλλουν ότι ήδη από τη δεκαετία του 80 είχαν σχεδιαστεί να γίνουν τρία μεγάλα φράγματα, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ο κάμπος να μετατραπεί σήμερα σε μια απέραντη λίμνη.

«Ήμουν παιδάκι οκτώ χρονών και έλεγαν θα φτιάξουν φράγμα. Όσο το είδατε εσείς το είδαμε και εμείς», σημείωσε κάτοικος του Μουζακίου, μιλώντας στο OPEN και στον Γιάννη Ζιάκα.

«Η μητέρα μου ήταν παιδάκι πέθανε 99 ετών και έλεγε ότι περιμένει τα φράγματα και αυτά δεν έγιναν ποτέ», πρόσθεσε άλλος.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Real News οι ειδικοί από την Επιτροπή Διεκδίκησης Επίλυσης Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας είχαν κάνει δραματική προειδοποίηση στις 29 Αυγούστου για τον κίνδυνο εκτεταμένης πλημμύρας στην περιοχή.

«Έχουμε κάνει μία σειρά από υπομνήματα. Ένα από αυτά ήταν στον πρόεδρο της Βουλής που λέγαμε γιατί είναι σημαντικά τα φράγματα εσωτερικά της Θεσσαλίας και γιατί είναι σημαντικό να μεταφέρουμε μία ποσότητα νερών από τον θεσσαλικό Αχελώο που απορρέουν προς την Αιτολοακαρνανία και τον Ιόνιο», τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεοφάνης Γεμιστός.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ακόμα και μικρότερης κλίμακας έργα φαίνεται ότι δεν είχαν προχωρήσει. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις 5 Σεπτεμβρίου είχε δημοσιεύσει πρόσκληση για να αναθέσει σε εταιρεία τον καθαρισμό των ρεμάτων, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε πριν το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Σχετικά Άρθρα