Η μεγάλη νίκη Κασσελάκη και οι αιχμές Αχτσιόγλου – Οι δηλώσεις των δυο διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτες εκτιμήσεις

 Η μεγάλη νίκη Κασσελάκη και οι αιχμές Αχτσιόγλου – Οι δηλώσεις των δυο διεκδικητών της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτες εκτιμήσεις

Μπορεί η τελική αναμέτρηση για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει την ερχόμενη Κυριακή όμως από τη χθεσινή διαδικασία δεν μπορεί να μην καταγραφούν η μεγάλη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, η δυναμική που παράγει αλλά και οι δηλώσεις με αιχμές της Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως στο 90,1% των εκλογικών τμημάτων, έλαβαν:

  • Στέφανος Κασσελάκης: 45,47% (51.615 ψήφους)
  • Έφη Αχτσιόγλου: 36,21% (41.098 ψήφοι)
  • Νίκος Παππάς: 8,6% (9.804 ψήφοι)
  • Ευκλείδης Τσακαλώτος: 8,4% (9.533 ψήφοι)
  • Στέφανος Τζουμάκας: 1,28% (1.457 ψήφοι)

«Ήταν μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση που σηματοδοτεί το πρώτο βήμα ώστε η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση σύντομα», ανέφερε στη δήλωσή του στην Κουμουνδούρου ο νικητής του πρώτου γύρου της εσωκομματικής εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε “να αντέξεις“, λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν “είσαι η ελπίδα μας“. Θέλω να τους πω ότι η ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι μόνος μου, και για να γίνει η ελπίδα πράξη να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί την ιστορία του τόπου».

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες στη Λιβύη. «Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες των ανθρώπων αυτών. Αυτοί είναι οι ήρωες της κοινωνίας». Ακολούθως ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους του εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν για τη δική μου καμπάνια αλλά και τη διαδικασία των εκλογών».

Σήμερα είναι μεγάλη βραδιά για την παράταξη, 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ενδυνάμωση της παράταξης, δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου. Σας καλώ να προσέλθετε στις κάλπες την επόμενη Κυριακή. Θα καθορίσει αν θα δώσουμε τους αγώνες με πραγματικούς όρους, με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης, δήλωσε αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά του αντιπάλου της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Θέλουμε να νικήσουμε το καθεστώς της Δεξίας, συμπλήρωσε.

  • «Η παράταξη μας βγαίνει πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματος μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην Κουμουνδούρου.

Συνεχάρη όλο τον κόσμο «που εργάστηκε ακούραστα για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή» και ευχαρίστησε όλους και όλες που στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή και θα συνεχίσω με κάθε ικμάδα των δυνάμεων μου να υπερασπίζομαι όσα με καθαρότητα παρουσίασα στην προεκλογική αυτή περίοδο».

Είπε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποιον θα στηρίξει την επόμενη Κυριακή. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις

  • Το εκλογικό αποτέλεσμα του α’ γύρου φαίνεται να οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε καταστάσεις, όπου όλα μπορούν να συμβούν ενώ όλα δείχνουν πως οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας θα δώσουν μάχη «μέχρις εσχάτων».

Ο πρώτος βασικός προβληματισμός που φαίνεται να προκύπτει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά την ενότητά του. Τυπική και ουσιαστική. Ιδίως από την στιγμή που -κι επισήμως πλέον- 

Η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας ανάγεται από μία αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων και τακτικών σε μία βαθιά πολιτική σύγκρουση η οποία μπορεί να προιωνίζεται και κίνδυνο ενότητας.

Το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συσπειρώνεται γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη το οποίο στην πλειοψηφία του δεν εναρμονίζεται με την έννοια του «πολιτικού της αριστεράς». Ενδεικτικά αναφέρουμε τον βουλευτή Επικρατείας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και τον βουλευτή Κιλκίς Πέτρο Παππά (που πρόσφατα τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων). Την εικόνα συμπληρώνει η στήριξη του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολλάκη που αποτελεί τον εκφραστή μιας ιδιάζουσας μερίδας του κοινού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα των «δύο κόσμων» που φαίνεται να διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και από τις δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου των οποίων οι εκλογικές επιδόσεις αθροιστικά πολύ λίγο υπολείπονται από αυτές του Στέφανου Κασσελάκη. Αμφότεροι δεν έθεσαν θέμα απλά πολιτικών διαφωνιών με τον υποψήφιο που πρώτευσε. Αντίθετα επισήμαναν ότι τυχόν εκλογή του συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ αβεβαιότητα, απουσία πολιτικών όρων στους αγώνες που έρχονται, έλλειμμα σοβαρότητας και υπαγωγή στην «μετα-πολιτική».

Ακόμη κι αν δεν τεθούν ζητήματα που αφορούν την ενότητα , διαφαίνεται πώς – ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος- ότι για ένα σημαντικό διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί σε καθεστώς κρίσης φυσιογνωμίας.

Εφόσον το σενάριο που θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη να εκλέγεται πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιωθεί, η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να βρεθεί στην θέση που βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, όμως για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα: Δηλαδή να έχει αρχηγό ο οποίος δεν θα είναι ταυτόχρονα βουλευτής. Άρα αντικειμενικά δεν θα μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην μόνη θεσμική διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης που ισχύει στην χώρα.

Επ’ αυτού έχουν «κυκλοφορήσει» αρκετά σενάρια. Ένα εξ’ αυτών θέλει να ζητείται από τους 8 πρώτους βουλευτές επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθούν προκειμένου να βρεθεί στην Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης που είναι 9ος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει ξεκινήσει έντονη φημολογία σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν οι 3 επιλαχόντες της εκλογικής διαδικασίας: Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας. Οι τρείς μαζί έχουν επιτύχει ένα ποσοστό της τάξης του 18,7%. Δηλαδή ικανό να καθορίσει τους συσχετισμούς στον δεύτερο γύρο. Με την προϋπόθεση βέβαια πως τα τρία αυτά στελέχη έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν αποφασιστικά την στάση όσων τους επέλεξαν στον πρώτο γύρο.

Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (8,7%) τα πράγματα φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα. Η έμμεση επικριτική αναφορά που έκανε στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασελλάκη μιλώντας για «μεταπολιτική» καθιστά σχεδόν βέβαιο πως στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης το πολιτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ο Ευκλείδη Τσακαλώτος, δηλαδή την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα επέλεγε την ψήφο στον Στέφανο Κασσελάκη ακόμη και δίχως να έχει την σχετική παρότρυνση.

Η στάση του Νίκου Παππά (8,7%) και του Στέφανου Τζουμάκα (1.28%) παραμένουν ένα ερωτηματικό. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε απλά με ένα …χαμόγελο χθες, μπροστά στα γραφεία της Κουμουνδούρου όταν δέχθηκε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ποιόν θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Επίσης είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Νίκος Παππάς να μην ανακοινώσει κάποια στήριξη και να προτρέψει τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το δικαίωμά τους κατά συνείδηση.

Σχετικά Άρθρα