10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Τίποτε δεν έχει τελειώσει με τον φασισμό – Ο αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – Τίποτε δεν έχει τελειώσει με τον φασισμό – Ο αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Εκείνη την εποχή, το 2013, η αίσθηση ατιμωρησίας που απολάμβανε η -«νομιμοποιημένη» από τη δεξιά κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ- Χρυσή Αυγή ήταν τέτοια που οι δράστες συστήνονταν στα θύματά τους («Είμαστε Χρυσή Αυγή»), φορούσαν μπλούζες με το λογότυπο της οργάνωσης και συμμετείχαν στις επιθέσεις με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητά τους. Χρειάστηκε να έχουμε έναν Ελληνα νεκρό -γιατί είχε προηγηθεί και η δολοφονία του Λουκμάν- για να υπάρξει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, να απαιτηθεί η δικαστική διερεύνηση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης και να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να συνενώσει τις δικογραφίες οδηγώντας την οργάνωση στη Δικαιοσύνη.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη νύχτα που η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι. Ηταν μόλις λίγες μέρες μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα από χρυσαυγίτες και από τα πρώτα λεπτά έγινε σε όλους μας σαφές αυτό που αποδείχτηκε περίτρανα τις επόμενες μέρες και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην ιστορική δίκη πως «δεν τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο».

Οπως αποδείχτηκε περίτρανα στο δικαστήριο, το βράδυ της δολοφονίας ενεργοποιήθηκε ο «κομματικός» μηχανισμός της Χ.Α., με πλήρη τήρηση της ιεραρχίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι χρυσαυγίτες στην Τοπική της Νίκαιας και να κατευθυνθούν συγκροτημένα προς την καφετέρια «Κοράλλι» για να επιτεθούν.

Ολα καταγράφηκαν στις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων της περιοχής και στα ηχητικά των συνομιλιών που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το εν ψυχρώ μαχαίρωμα από τον Ρουπακιά. Στην καλοφωτισμένη Παναγή Τσαλδάρη, στο κέντρο του Κερατσινίου, παρουσία αστυνομικών που δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν το έγκλημα.

  • Δέκα χρόνια μετά τίποτα δεν έχει τελειώσει στη μάχη με τον φασισμό και τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η απόφαση του δικαστηρίου περιόρισε σημαντικά τις εκδηλώσεις πολιτικής βίας (επιθέσεις, πογκρόμ), αλλά δεν εξαφάνισε τα εκλογικά ποσοστά του φασισμού τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις γειτονιές του Παύλου. Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου ότι η Χρυσή Αυγή έστησε τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη οργάνωσή της στην άλλοτε κατακόκκινη Νίκαια.
  • Στις τελευταίες εκλογές στην Α’ Πειραιά οι ακροδεξιοί συνδυασμοί έλαβαν αθροιστικά 11.385 ψήφους (12,18%), ενώ στις εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 9.582 ψήφους (8,23%). Στη Β’ Πειραιά η απόλυτη αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι ακροδεξιοί συνδυασμοί πήραν 19.524 ψήφους και ποσοστό 14,28%, ενώ στις εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή είχε πάρει 16.172 ψήφους (9,28%).

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τρία ανοιχτά ακροδεξιά κόμματα μπήκαν στο κοινοβούλιο, ενώ ένας ναζιστής κατεβαίνει υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας. Στο Εφετείο οι χρυσαυγίτες έρχονται με την προσδοκία της μείωσης ποινής. Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί οι υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και των Αιγυπτίων αλιεργατών και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η υπόθεση του ΠΑΜΕ ως προς τον συσχετισμό της με τη συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης, δεδομένου ότι τα πλημμελήματα έχουν ήδη παραγραφεί.

Μάγδα Φύσσα

Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από όταν η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο. Για μας, την οικογένειά του, η κάθε μέρα από αυτά τα δέκα χρόνια είναι ατελείωτη και μαρτυρική χωρίς το παιδί μας. Δέκα χρόνια πένθους, αλλά και αγώνα ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό.

Οπως ο Παύλος δεν γυρίζει, έτσι και ο αγώνας δεν τελειώνει. Οσο ο Κασιδιάρης πολιτεύεται από τη φυλακή, ο Λαγός κάνει σόου στο Εφετείο, ο φασισμός και ο ρατσισμός σηκώνουν καθημερινά κεφάλι, κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να παλέψει για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Το χρωστάμε σε όλα τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Εικόνες όπως οι πρόσφατες της Κύπρου και του Εβρου, και μάλιστα με την απροσχημάτιστη κάλυψη της Χ.Α. ως «νόμιμου πολιτικού κόμματος», θα ήσαν καθημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αν είχε λείψει ο αντιφασιστικός ξεσηκωμός του Σεπτέμβρη 2013, που οδήγησε στη δίκη και την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

Η φασιστική απειλή δεν τελείωσε, άλλωστε η καπιταλιστική κρίση είναι αυτή που τον γεννάει, και η ναζιστική βία δείχνει να επανεμφανίζεται, αλλά το εγχείρημα της Χ.Α. είναι καμένο. Ολοι πλέον προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις. Γιατί το 2023 δεν είναι 2013. Μοναδική εγγύηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, πάντα ο μαζικός και ενωτικός αντιφασιστικός αγώνας στην κοινωνία.

Η αντίθεση στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την προσφυγοϋστερία, που διαμορφώνουν το ιδεολογικό υπέδαφος της φασιστικής ρητορικής, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Η πολιτική απομόνωση των μορφωμάτων με τα οποία πολιτεύεται ο κατάδικος ναζιστής αποτελεί τον δρόμο για να αποτραπεί κάθε επαναφορά του και κάθε σενάριο τύπου «σοβαρής Χ.Α.». Ο Παύλος Φύσσας μένει στην Ιστορία ως «λευτεριάς λίπασμα». Παύλο, θα ξανανικήσουμε!

Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος οικογένειας Φύσσα

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (όπως και η επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, κατά του ΠΑΜΕ, κατά του αντιεξουσιαστικού στεκιού «Αντίπνοια», κατά του Δημητρή Κουσουρή κτλ) αποτέλεσε, όπως έκρινε η απόφαση του δικαστηρίου, έργο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα και με την απόφαση: «Η ναζιστική αυτή ιδεολογία των ηγετικών στελεχών, μελών, οπαδών, φίλων, υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, η οποία ουδέποτε αποκηρύχθηκε, αποτέλεσε το κίνητρο της εγκληματικής δράσης κατά εκείνων οι οποίοι επιλέγονταν ως αντιφρονούντες, ως πολιτικοί και ιδεολογικοί τους αντίπαλοι και κατά μεταναστών», «σαφώς προκύπτει ότι καμία από τις εγκληματικές ενέργειες δεν θα είχε γίνει σε αντίθεση με τη θέληση της ηγεσίας και τη γνώση της».

Ηδη τα εγκλήματα της ναζιστικής οργάνωσης επανακρίνονται στο Πενταμελές Εφετείο. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδιάσειστα αναφορικά με τη στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων, που δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι η πρωτόδικη απόφαση θα επικυρωθεί.

Τα γεγονότα της Κύπρου (Χλώρακας Πάφος, Λεμεσός), δηλαδή η ενεργοποίηση ταγμάτων εφόδου που χτυπούν τους μετανάστες, καίνε τα μαγαζιά τους την ώρα που κοιμούνται (όπως και στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες), οι δηλώσεις ανώτερων κρατικών παραγόντων της Κύπρου ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους(!), η επανενεργοποίηση τέτοιων ταγμάτων εφόδου στην Ελλάδα (εισβολή σε χώρο και προπηλακισμός καλλιτέχνη από τη Βόρεια Μακεδονία, Απρίλιος 2023, Καλαμαριά Θεσ/κης).

Επίσης, η άδεια στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει συγκέντρωση για τα Ιμια στην πλατεία Ρηγίλλης τον Ιανουάριο του 2023, οι ακροδεξιοί «σερίφηδες» του Εβρου που απήγαγαν μετανάστες και τους απέδιδαν ψευδώς, όπως αποδείχτηκε δικαστικά, ως δήθεν εμπρηστές, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βέβαιη αποτυχία των γνωστών νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης που τελικά οδήγησαν στην είσοδο στο κοινοβούλιο υποστηρικτών του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και υποψήφιου για τον Δήμο Αθηναίων, απαιτούν την ενεργοποίηση των εργαζομένων και του λαού. Κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση, τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλοι στη μάχη, μέσα στο δικαστήριο και έξω από αυτό.

Πηγή: efsyn.gr

Οι εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη:

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

▪ΠΕΜΠΤΗ 14/9 – 19:00
Εναρκτήρια εκδήλωση: «Η επικαιροποίηση του αντιφασιστικού προτάγματος δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου. Ούτε βήμα πίσω.»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
• Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος «Killah P» Φύσσας
• Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος της Χ.Α.
• Πρωτοβουλία δικηγόρων & νομικών για το ναυάγιο της Πύλου

▪ΠΕΜΠΤΗ 14/9 – 21:00
Εκδήλωση – Συζήτηση: « Ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού στις μέρες μας και η ανάγκη για αντιφασιστική επαγρύπνηση»
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
• Α.Σ.Η. Τηγανίτης (Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλείου)
• Σάββας Κωφίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής
• Γιώργος Πομάσκι, προπονητής στίβου
• Μιχάλης Λεάνης, δημοσιογράφος
• Μάλαμας Σωτηρίου, μέλος Α.Σ. Απάλευτος
• Νίκος Παππάς, μπασκετμπολίστας

* θα υπάρχει τατάμι στο χώρο των εκδηλώσεων και θα διεξαχθεί ανοιχτό φιλικό sparring.

Εκδηλώσεις μνήμης για τον 34χρονο ράπερ Παύλο Φύσσα, εννιά χρόνια μετά την δολοφονία του απο το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. Κερατσίνι, Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου, 2022

▪ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/9 – 19:00
Βιβλιοπαρουσίαση του «Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος» με τον συγγραφέα του βιβλίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
• Ξενοφώντας Κοντιάδης, συγγραφέας
• Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος
• Αλεξάνδρα Χριστακάκη, δημοσιογράφος

▪ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/9 – 21:00
Παράσταση Stand Up Comedy με τους / τις:
• Γιάννης Ρούσσος, Πάρης Ρούπος, Δήμητρα Νικητέα, Στέλιος Ανατολίτης, Αριστοτέλης Ρήγας, Χρύσα Κατσαρίνη

▪ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9 – 19:00
Παράσταση κουκλοθεάτρου: «Λυκουργο–μπερδέματα», από την ομάδα Antrala Puppet Theater

▪ΣΑΒΒΑΤΟ 16/9 – 21:00
Θεατρική παράσταση «Γυναίκες στον καθρέπτη», από το Tunnel of Oppression

▪ΚΥΡΙΑΚΗ 17/9 – 18:00
Κεντρική Συναυλία, στο Σιλό του Πολυχώρου Λιπασμάτων

▪ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9 – 17:30
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ – προσυγκέντρωση στις 17:30 στο μνημείο του Παύλου

οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων και η συναυλία στο Σιλό του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

📍 Χάρτης πρόσβασης:
https://maps.app.goo.gl/zMpbUrAeYuDEiFg59

ΜΜΜ από Μετρό / Ηλεκτρικός (Σταθμός Πειραιά):
• Τρόλεϋ 20 (Στάση Τέρμα) ή
• Λεωφορείο 859 (Στάση Αναλήψεως)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

#Παύλος_Φύσσας_παρών
#Killah_P_always_here
#ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ_ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ_2023

Σύλλογος Πολιτισμού Παύλος «Killah P» Φύσσας

Σχετικά Άρθρα