Ώρα κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ – Το στοίχημα, το απρόσμενο σασπένς της τελευταίας στιγμής και το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης μέρας

 Ώρα κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ – Το στοίχημα, το απρόσμενο σασπένς της τελευταίας στιγμής και το μεγάλο διακύβευμα της επόμενης μέρας

Η συμμετοχή των μελών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου αρχηγού και είναι συγχρόνως το «κλειδί» για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το ποσοστό της συμμετοχής, ο αριθμός των εγγραφών νέων μελών και το κατά πόσο θα ανοίξει η διαδικασία της εκλογής αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν εν πολλοίς και το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB κ. Δημήτρης Μαύρος αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις αυριανές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος εκτίμησε  στο Attica πως η οροφή για το ύψος της συμμετοχής στις κάλπες είναι οι 80.000 ψηφοφόροι. 

Για εκλογή του προέδρου από τη βάση είχαν ψηφίσει για την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα περί τα 140.000 μέλη εκ των οποίων περίπου τα 120.000 ήταν νέα.

Το σασπένς δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Μια δημοσκόπηση που έφερε σε πρώτο πλάνο την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη για την διεκδίκηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, παρουσιάζοντας οριακές αποστάσεις για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης και σοβαρό ενδεχόμενο ανατροπών.

Το σκηνικό είναι συγκρουσιακό, πολύ μακριά από μια εικόνα ενότητας. Συγκρούσεις, ανοιχτές πλέον, μέσα από τα social media, «καρφιά» και φαρμακερά «βέλη» μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα κυριαρχεί μάλιστα η συζήτηση με βασικό συστατικό τα σενάρια περί διάσπασης. Και αυτό ανάλογα κάθε φορά με το ποιος υποψήφιος αρχηγός θα επικρατήσει στην εκλογική μάχη.

Την επόμενη μέρα και αναλόγως ποιος θα επικρατήσει ουσιαστικά διακυβεύεται η φυσιογνωμία του ίδιου του κόμματος. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του. Η ταυτότητα του. Η σχέση του με την κοινωνία. Αλλά και το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα υιοθετήσει απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι πέντε υποψήφιοι συνεχίζουν εντατικά τις προεκλογικές τους εμφανίσεις.

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα πλαισιωμένη από καθηγητές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση σηματοδότησε την επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε πολιτική εκδήλωση και δεν αποκλείει μελλοντική αξιοποίησή του στην Κουμουνδούρου σε περίπτωση που η Έφη Αχτσιόγλου αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία της ανέφερε ότι πολλές φορές την έχουν ρωτήσει πώς φαντάζεται τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος: «Αν έπρεπε να απαντήσω με μία φράση, θα έλεγα η εικόνα που είδαμε σήμερα εδώ. Οι άνθρωποι που μού έκαναν την τιμή να μιλήσουν πριν ανέβω στο βήμα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που χρειαζόμαστε και πού θέλουμε. Ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα σύγχρονο και παρεμβατικό, ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα που θα νιώθει άνετα να ακούει και να συνομιλεί , ένα κόμμα που θα νιώθει πάνω απ’ όλα υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, του νεανικού ριζοσπαστισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων, των πιο ελπιδοφόρων ρευμάτων σκέψης και επιστημονικής αναζήτησης».

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε χθες η απάντηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που τον επέκρινε για την απάντησή του «γουστάρω» όταν πολίτης τον κάλεσε σε συγκέντρωση να ξεδοντιάσει δικαστικούς και δημοσιογράφους. Σε νέο του βίντεο με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη και με φόντο τον Άρειο Πάγο ο υποψήφιος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μόλις τόλμησα να συμφωνήσω με την άποψη πολίτη ότι η δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής που πρέπει να γιατρευτεί άμεσα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση εναντίον μου. Λυπάμαι γι’ αυτήν την πράξη». Ακολούθως αφού παραθέτει σειρά περιπτώσεων για τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν επενέβη, πχ «όταν ανατινάζονται στρατιωτικές μονάδες ή όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος δεχόταν προσωπικές επιθέσεις απλά και μόνο επειδή προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του», επισημαίνει: «Η λειτουργία της Δικαιοσύνης θα αλλάξει. Οι έντιμοι δικαστικοί θα ενισχυθούν από εμάς προκειμένου να ασκούν απερίσπαστα το λειτούργημά τους. Θα πάψει αυτή η κατάσταση όπου ο απλός πολίτης πολεμά χρόνια να βρει το δίκιο του, ενώ οι ισχυροί έχουν ασυλία».

ΠΑΠΠΑΣ

Ο Νίκος Παππάς που ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης την παρουσία του και τις εκδηλώσεις του στην Αττική και συνέχισε με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά κανάλια και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μιλώντας στο Κόντρα Channel απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι διαρροές περί διασπάσεων «και ενωτικά να πάμε στα επόμενα βήματα. Διατεταγμένες διαρροές για διασπάσεις είναι αποκαρδιωτικές. Δεν έπρεπε να απασχολούμε την κοινή γνώμη για το εάν θα έπρεπε να πάει ο Κασσελάκης στη Μακρόνησο», είπε. Όταν ρωτήθηκε για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε δηκτικά: «Ας ρωτήσουμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδο και την πρόεδρο της ΝΔ την κυρία Μπακογιάννη». Κάνοντας απολογισμό της προεκλογικής του εκστρατείας ο Νίκος Παππάς ανέδειξε τη συμμετοχή του σε μαζικές συγκεντρώσεις στην Ανατολική Αττική, στην Α’ Αθηνών, στο Νότιο και το Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά. Είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες πυκνού προγράμματος και επισκέψεις σε 26 πόλεις (22 νομούς) όπου επικέντρωσε τις ομιλίες του στην αναγκαιότητα «να οικοδομήσουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη, για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς, την παράταξη της Νίκη που θα αναμετρηθεί με τον Μητσοτάκη και θα τον νικήσει».

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε χθες ανάρτηση με τίτλο «Η προάσπιση των δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλων μας» με έμμεση πλην σαφή αναφορά στην ομοφοβική επίθεση γνωστού ποινικολόγου εις βάρος του Στ. Κασσελάκη. «Να λοιπόν που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων δεν είναι μια…ελιτίστικη υπόθεση που αφορά τους λίγους. Να που η τοξικότητα, η βαρβαρότητα, η χυδαιότητα που ευδοκιμεί-δυστυχώς- στον δημόσιο λόγο, ξαναχτύπησε. Και όχι μόνο σήμερα. Και να γιατί το μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την ξενοφοβία, φανάζει περισσότερο παρά ποτέ μονόδρομος». 

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

Ο Στέφανος Τζουμάκας, πάλι, χθες έκανε δήλωση μιλώντας για «απάτη με δημοσκοπήσεις ευτελισμού της Αριστεράς». Έκανε λόγο για στημένες, ανυπόληπτες και αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μεταξύ άλλων και από «αριστερούς» της παρακμής και της κατάπτωσης στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αναφέρθηκε μάλιστα «υποτιθέμενη» δημοσκόπηση με 164 άτομα δείγμα, που «δε λέγεται δημοσκόπηση».

Οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία της Κουμουνδούρου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως έγινε γνωστό, ως εξής:

  1. Η Έφη Αχτσιόγλου θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00.
  2. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.
  3. Ο Νίκος Παππάς θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.
  4. Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.
  5. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τις αυριανές κάλπες, οι οποίες ανοίγουν στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, για την εκλογή προέδρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα».

  • «Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους «Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ. Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους».

Επισημαίνεται, τέλος, πως «για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας».

Σχετικά Άρθρα