Θεσσαλονίκη: Παρασκεύαζαν συνθετικά ναρκωτικά και τα έστελναν σε Ευρώπη και Αμερική

 Θεσσαλονίκη: Παρασκεύαζαν συνθετικά ναρκωτικά και τα έστελναν σε Ευρώπη και Αμερική

Τέλος στη δράση εγκληματικής ομάδας, η οποία παρασκεύαζε μεγάλες ποσότητες συνθετικής κάνναβης σε παράνομο εργαστήριο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έβαλε η ΕΛΑΣ, ύστερα από μεγάλη επιχείρηση που κορυφώθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα με τη σύλληψη των πέντε φερόμενων μελών της.

Οι ναρκωτικές ουσίες φαίνεται πως αποστέλλονταν με ταχυδρομικά δέματα και μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, κατόπιν σχετικών παραγγελιών που δεχόταν η εγκληματική ομάδα από υποψήφιους αγοραστές (παραλήπτες) σε ειδική πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, ενώ οι οικονομικές συναλλαγές διευθετούνταν με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών – κρυπτονομισμάτων.

Ως μέλη της συγκεκριμένης ομάδας συνελήφθησαν πέντε άνδρες, τέσσερις Έλληνες και ένας Αλβανός (ηλικίας 29, 35, 58, 39 και 28 ετών, αντίστοιχα). Οι πρώτοι δύο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατηγορούνται ως «εγκέφαλοι». Ο πρώτος δεχόταν τις παραγγελίες και ο δεύτερος παρασκεύαζε τα ναρκωτικά στο εργαστήριο που στεγαζόταν σε δώμα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, η κατάσχεση -προ διμήνου στη Λιθουανία- οκτώ ταχυδρομικών δεμάτων -προερχόμενων από τη Θεσσαλονίκη- που περιείχαν συνθετικές ναρκωτικές ουσίες κινητοποίησε και τις ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές. Στις έρευνες για την εξιχνίαση του κυκλώματος συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνέδραμαν Λιθουανοί συνάδελφοί τους, η EUROPOL, όπως επίσης η Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών (D.E.A. Αθηνών) και υπάλληλοι του Χημείου του Κράτους.

Κατασχέθηκαν ναρκωτικά, όπλα και 126.000 ευρώ

Στο αυτοσχέδιο και καλά οργανωμένο εργαστήριο, όπως επίσης σε αποθήκη (στην περιοχή της Τριανδρίας), και σε άλλους χώρους που ερευνήθηκαν εντοπίστηκαν 43 κιλά και 254 γραμμάρια συνθετικής κάνναβης σε στερεή μορφή, πάνω από 6 λίτρα συνθετικής κάνναβης σε υγρή μορφή, περίπου 2 κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας, 92,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 17 ναρκωτικά δισκία. Ακόμη, κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα – πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου – αερίου, φυσίγγια, αβολίδοτα φυσίγγια κρότου – αερίου, τρία ηλεκτρονικά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, 11 κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα και εξοπλισμός εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών και το χρηματικό ποσό των 126.220 ευρώ.

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεων με άλλα παρόμοια δίκτυα, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Σχετικά Άρθρα