Ηράκλειο: ‘’Εθελοντές γειτονιάς’’ για τα αδέσποτα της πόλης

 Ηράκλειο: ‘’Εθελοντές γειτονιάς’’ για τα αδέσποτα της πόλης

Με το θεσμό των «εθελοντών γειτονιάς» επιχειρεί ο Δήμος Ηρακλείου να ευαισθητοποιήσει και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πολίτες για το ζήτημα των αδέσποτων, «χτίζοντας» μια σχέση που θα βοηθήσει στο να περιοριστεί το φαινόμενο των ζώων που εγκαταλείπονται

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και νεότητας Δέσποινα Συγγελάκη, ο θεσμός του «εθελοντή γειτονιάς» είναι εφικτό να αποτελέσει τη βάση για μια τέτοια επιδίωξη.

«Οι εθελοντές γειτονιάς είναι οι άνθρωποι που θα φροντίζουν τα αδέσποτα που επιστρέφουν στις γειτονιές, μετά τη στείρωση ή τη φροντίδα τους στο κυνοκομείο του Δήμου. Θα αποτελούν τους ανθρώπους εκείνους που θα νοιάζονται για τα αδέσποτα, θα μεριμνούν για την τροφή τους και θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους» σημειώνει η κ. Συγγελάκη, η οποία προσθέτει ότι μια τέτοια δράση ήδη έχει δείξει ότι έχει δυναμική.

«Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς της καθημερινότητας, ακόμη και άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα και θα ήθελαν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο, διστάζουν. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί πολλές φορές σκέφτονται ότι δεν διαθέτουν το χρόνο ή τον κατάλληλο χώρο για να το κάνουν. Ο θεσμός του “θελοντή γειτονιάς” είναι ο ενδιάμεσος κρίκος που βοηθάει τον κάθε φιλόζωο να εκφράσει την ευαισθησία και την αγάπη του, αλλά και τα αδέσποτα να βρουν στο πρόσωπο του κάποιον που θα νοιάζεται» υπογραμμίζει η κ. Συγγελάκη, η οποία αναφέρει ότι για να γίνει κάποιος «εθελοντής γειτονιάς» μπορεί να το δηλώσει στη σελίδα του Δήμου Ηρακλείου.

«Έχουμε δημιουργήσει σελίδα στην ιστοσελίδα του δήμου, το animals.heraklion.gr όπου μπορεί όποιος ενδιαφέρεται, να γνωρίσει τα φιλοξενούμενα σκυλάκια μας. Υπάρχει ενημέρωση για τη νομοθεσία, οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά μας στα ζώα, τα δικαιώματα του κηδεμόνα αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευθύνη κατοχής ενός ζώου συντροφιάς. Ο δημότης ή ο κάτοικος του Ηρακλείου μπορεί να βρει υπεύθυνη δήλωση εθελοντή φιλόζωου στο https://www.heraklion.gr/citizen/aithsh-filozwou/filozooi-aithsh.html, ενώ στη σελίδα https://www.heraklion.gr/culture/ethelontismos/aithsh.html μπορεί να επιλέξει γενικά σε ποιόν τομέα μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά» αναφέρει η κ. Συγγελάκη.

Η προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτισμού και Εθελοντισμού και υπεύθυνη επικοινωνίας και διάδοσης της ιδέας του φιλοζωικού κινήματος στο Ηράκλειο και ειδικά για την υποστήριξη των υιοθεσιών του Δημοτικού Κυνοκομείου Ηρακλείου, Εύη Μαρτιμιανάκη, εξηγεί ότι «το να έχουν τα αδέσποτα ένα σημείο αναφοράς, όταν μετά το κυνοκομείο επιστρέφουν και πάλι στην πόλη και να μπορούν να βρίσκουν νερό και τροφή, είναι πολύ σημαντικό».

«Οι εθελοντές γειτονιάς αποδεικνύεται ότι είναι ένας σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, σε αυτή την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα αδέσποτα, που αποτελεί ένδειξη και του πολιτισμού μας» προσθέτει η κ. Ματριμιανάκη, η οποία τονίζει ότι εκτός από τους εθελοντές γειτονιάς, εθελοντική βοήθεια παρέχεται και για τη λειτουργία του κυνοκομείου. «Εθελοντές από την Κρήτη αλλά και το εξωτερικό έρχονται στο κυνοκομείο και μας βοηθούν στη φροντίδα των ζώων, ενώ δεχόμαστε επισκέπτες για να γνωρίσουν τα ζώα, να τα πάνε μία βόλτα εντός του χώρου και να κάνουν παρέα, που τόσο τη χρειάζονται. Πρόκειται για μια από τις δράσεις που υλοποιούνται με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σοβαρό ζήτημα της συμβίωσης με τα αδέσποτα, που τα δημιουργούμε εμείς» αναφέρει η κ. Συγγελάκη, η οποία συμπληρώνει ότι σε συνεργασία με τα εθελοντικά σωματεία και την εκπαιδεύτρια του κυνοκομείου, επετεύχθη και η επιμήκυνση του ωραρίου.

«Κάθε δεύτερη Τετάρτη έως τις 4 το απόγευμα και κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ανοίγουμε τις πόρτες μας στον κόσμο. Η διεύρυνση ισχύει από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι επισκέπτες γνωρίζουν, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται, γίνονται σε μεγάλο βαθμό εθελοντές και πάντως αποκτούν μια καλύτερη και ουσιαστικότερη γνώση για τα αδέσποτα και τη φροντίδα τους, ενώ συχνότερα από ποτέ, άνθρωποι που αποχωρούν μετά την επίσκεψη από το κυνοκομείο, επιστρέφουν και υιοθετούν ένα αδέσποτο» προσθέτει η κ. Μαρτιμιανάκη.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται, να μαθαίνει και να υιοθετεί σκυλάκια από το κυνοκομείο μας, όμως βασικό είναι ο πολίτης να γίνει υπεύθυνος κηδεμόνας και να καταλάβει ότι η λύση σιγά σιγά θα δοθεί όταν ο καθένας στειρώνει το κατοικίδιό του. Όσα αδέσποτα και να περισυλλέξει ο Δήμος, όσες εκδηλώσεις και αν διοργανώσει, η εγκατάλειψη δυστυχώς, μηδενίζει σχεδόν την προσπάθεια» σημειώνει η Δέσποινα Συγγελάκη. Επιπλέον, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωστρέφειας, η αντιδημαρχία Εθελοντισμού και Νεολαίας έχει απευθύνει και ανοικτή πρόσκληση στα σχολεία να επισκεφθούν το χώρο, ενώ ομάδα του δήμου επισκέπτεται τα σχολεία και ενημερώνει τους μαθητές για τη φιλοζωία και τα αδέσποτα.

«Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα μας ότι κάτι θα αλλάξει. Μπορούν οι διευθυντές των σχολείων να απευθύνονται στην αρμόδια αντιδημαρχία (τηλ. επικ. 2810 287949) αλλά και στο τμήμα Πολιτισμού & Εθελοντισμού(2813409232), ώστε να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για να επισκεφτούν το κυνοκομείο» επισημαίνει η κ. Μαρτιμιανάκη η οποία ξεκαθαρίζει ότι επίσης σημαντικό ρόλο ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, είναι και η δήλωση της πρόθεσής φιλοξενίας κάποιου αδέσποτου από το κυνοκομείο, που σκοπό έχει την προώθησή των υιοθεσιών.

Σχετικά Άρθρα