Η κατάσταση στη Θεσσαλία: Απέραντος βούρκος όπου υποχωρούν τα νερά, πάνω από 100.000 νεκρά ζώα και πουλερικά, υγειονομικός κίνδυνος – Άγνωστο πότε θα ανοίξει η Εθνική Οδός

 Η κατάσταση στη Θεσσαλία: Απέραντος βούρκος όπου υποχωρούν τα νερά, πάνω από 100.000 νεκρά ζώα και πουλερικά, υγειονομικός κίνδυνος – Άγνωστο πότε θα ανοίξει η Εθνική Οδός

Όπου τα νερά έχουν υποχωρήσει, μένει απέραντος βούρκος. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δίνουν μάχη με τις λάσπες, ενώ πολλά σημεία του Κάμπου παραμένουν πλημμυρισμένα μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Την ίδια ώρα σε απέραντο νεκροταφείο ζώων έχει μετατραπεί η περιοχή. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού των κουφαριών και των νερών που λιμνάζουν.

Η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή και το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο με αποτέλεσμα η σύνδεση Βορρά – Νότου να γίνεται μέσω Ιόνιας Οδού, χωρίς να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για σύντομη αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Σε 11 δήμους το νερό είναι δεν είναι πόσιμο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο δοντιών, ντους ή πλύσιμο πιάτων. Οι πολίτες καλούνται να ζήσουν με εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, στις περισσότερες περιπτώσεις, πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη, «στις 26 υπηρεσίες Υγείες στη Θεσσαλία είχαν προσέλθει 1.396 άνθρωποι για ενοχλήσεις υγείας. 48 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα και 46 με λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Η ίδια τόνισε ότι το νερό στις περιοχές που έχει κριθεί ότι δεν είναι πόσιμο, αν οι κάτοικοι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει πρώτα να το βράσουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει τους 100 βαθμούς.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βόλος, Νότιο Πήλιο, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα,
Δήμος Φαρσάλων, δήμος Κιλελέρ, Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας.

  • Οι δηλωθείσες απώλειες ζώων στον ΕΛΓΑ είναι: 49.050 αιγοπρόβατα, 19.295 χοίροι, 4.186 βοοειδή, 40.330 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 24.856 νεκρά αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή, και 23.900 πτηνά.

ΛΑΡΙΣΑ

Όπου τα νερά έχουν υποχωρήσει, αυτό που μένει είναι απέραντος βούρκος. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται και να καθαρίσουν τις γειτονιές τους. Στις συνοικίες της ΔΕΥΑΛ, του ΑΤΑ, του Αγίου Θωμά, της Γιάννουλης, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

Η μεταφορά από και προς τις εργατικές κατοικίες στη Γιάνουλλη συνεχίζει να γίνεται με φορτωτή ή ερπυστριοφόρο, ενώ βοηθούν και βαν του Δήμου Λαρισαίων. Βάρκες χρησιμοποιούνταν ακόμα και το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν συνεχώς απαντλήσεις υδάτων από την περιοχή, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται το πλιάτσικο, με την Αστυνομία να κάνει περιπολίες στην περιοχή. Άλλωστε, παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις πλημμυρισμένες περιοχές του Βόλου.

Το κέντρο Beyond του Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσίασε χάρτες όπου αποτυπώνεται η επέλαση του σφοδρού καιρικού φαινομένου από την κορύφωση μέχρι και τη σταδιακή υποχώρησή του. Η συντριπτική πλειονότητα των πλημμυρισμένων εκτάσεων είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό 97,5%.

Σχετικά Άρθρα