Θεσσαλία: Έσπασαν φράγματα με εντολή της περιφέρειας;- Οι καταγγελίες που εντάσσονται στην έρευνα του ΑΠ- Για “ψεύδη” μιλά ο Αγοραστός

 Θεσσαλία: Έσπασαν φράγματα με εντολή της περιφέρειας;- Οι καταγγελίες που εντάσσονται στην έρευνα του ΑΠ- Για “ψεύδη” μιλά ο Αγοραστός

Τεράστια ερωτήματα σχετικά με τι πραγματικά συνέβη τις κρίσιμες ώρες όταν η κακοκαιρία Daniel χτύπησε τον Θεσσαλικό κάμπο. Έσπασαν επίτηδες αναχώματα με λάθος τρόπο και πλημμύρισαν ο Παλαμάς και δεκάδες χωριά; Χωματουργοί, υπεργολάβοι και κάτοικοι καταγγέλουν ευθέως την περιφέρεια και τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος αρνείται πως εδόθη σχετική εντολή. Το ζήτημα ερευνά, μεταξύ άλλων, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λαμβάνοντας υπόψη της τις καταγγελίες αλλά και τα στοιχεία που δίνουν κάτοικοι και εμπλεκόμενοι.

Εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί ακριβές, αφενός ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα συλληφθεί ψευδόμενος, ενώ είναι πιθανό να στοιχειοθετηθούν βαρύτατες κατηγορίες. Ενόψη περιφερειακών εκλογών, ο κ. Αγοραστός παραμένει “ακλόνητος”, καθώς η Ν.Δ δεν μπορεί να αλλάξει υποψήφιο την ύστατη στιγμή, ο δε περιφερειάρχης ελπίζει στην επανεκλογή του (κάτι πολύ πιθανό αν και με σημαντική φθορά), ώστε σταδιακά να αντιμετωπίσει όσα καταγγέλονται εναντίον του.

Με αφορμή τις καταγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητά την παραίτηση του Κώστα Αγοραστού.

Τι απαντά ο περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπερασπίστηκε πλήρως τα έργα και τις ημέρες του σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

“Η έρευνα της δικαιοσύνης είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη έτσι ώστε να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα” είπε αρχικά.

Συνεχίζοντας τόνισε: Κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δηημοσίων επενδύσεων. Παρακολουθείται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ολα τα λεφτά πήγαν σε συγκεκριμένα έργα.

Από τον Ιανό υπήρχε πρόβλημα με τη γέφυρα Ξιδιά. Εγινε μία εργολαβία για σειρά έργων αλλά όχι για νέα γέφυρα. Δεν υπάρχει ανακατασκευή.

Τα έργα έχουν τεχνικές προδιαγραφές από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας. Η γέφυρα έπεσε γιατί η μάζα νερού ήταν τεράστια, η γέφυρα ήταν παλιά.

Ποιος σας είπε ότι δεν άντεξε γέφυρα; Είναι εύκολο να καταδικάσετε. Δεν με ενδιαφέρει η επικοινωνία, ξέρω ότι έχω στοχοποιηθεί. Είμαι δίπλα στους ανθρώπους.

Κάναμε όλα τα έργα, περισσότερα από όσα μπορούσαμε, ειδικά αντιπλημμυρικά”.

Οι δηλώσεις χειριστών μηχανημάτων και η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη- Προκύπτουν πιθανότατα τεράστιες ευθύνες που ερευνά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην παρέμβασή της αναφέρει ότι οι Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν: «Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου».

Πινγκ πονγκ αποποίησης ευθυνών

Όσο περνούν οι ημέρες μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel, τόσο και περισσότεροι κάτοικοι αναφέρονται σε λάθη σε σπασίματα αναχωμάτων. Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει σάλο, ενώ έχει ξεκινήσει το πινγκ πονγκ αποποίησης ευθυνών, ειδικά μετά την εισαγγελική παρέμβαση.

Στον Alpha και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Τσώλη μίλησαν ο χωματουργός που έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Νούσιος. Ο πρώτος τονίζει ότι δεν έδρασε με δική του πρωτοβουλία αλλά με εντολή της Περιφέρειας, ενώ ο δεύτερος επιμένει ότι δεν έδωσε ο ίδιος την εντολή (αν και είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος) και δεν γνωρίζει και ποιος το έκανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Παλαμά καταγγέλλουν ότι ο χωματουργός είχε κάνει ανάρτηση στο Facebook ανεβάζοντας σχετική φωτογραφία και κάνοντας tag τον αντιπεριφερειάρχη.

Η φωτογραφία πλέον δεν υπάρχει στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη του χωματουργικού μηχανήματος.

Τι υποστηρίζει ο χωματουργός

Δημοσιογράφος: Σας δόθηκε εντολή να κάνετε παρεμβάσεις σε ανάχωμα;

– Ναι μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση.

Δημοσιογράφος: Από ποιον σας δόθηκε αυτή η εντολή;

-Εντάξει, τώρα αυτά είναι, αυτά είναι… Από εκεί που είμαι μισθωμένος.

Δημοσιογράφος: Από τον κ. Νούσιο δηλαδή; Από την αντιπεριφέρεια;

-Ακούστε με. Εμείς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας.

– Δημοσιογράφος: Άρα η Περιφέρεια σας έδωσε την εντολή, μου λέτε, να ανοίξετε αυτό το ανάχωμα, να σπάσετε αυτό το ανάχωμα;

-Εγώ σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές μας και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι.

Δημοσιογράφος: Άρα όντως έγινε άνοιγμα τρύπας σε αυτό το ανάχωμα για να παροχετευτούνε νερά.

-Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…

Τι απαντά ο αντιπεριφερειάρχης

Κώστας Νούσιος: Ουδέποτε έδωσα εντολή για να ανοιχτεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Ουδέποτε. Εμένα μου ζήτησαν απλά ένα μηχάνημα. Ανάμεσα στα 30 μηχανήματα που έδωσα εκείνο το βράδυ σε όλα τα χωριά μου ζήτησαν ένα μηχάνημα.

Δημοσιογράφος: Το ανάχωμα ποιος το άνοιξε δηλαδή;

Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω. Εγώ δεν έδωσα εντολή πάντως. Εγώ ουδέποτε έδωσα εντολή να σπάσει το ανάχωμα στον Κοσκινά.

Δημοσιογράφος: Και ποιος το έσπασε το ανάχωμα;

Κώστας Νούσιος: Δεν γνωρίζω.

Δημοσιογράφος: Εγώ γνωρίζω από το ρεπορτάζ που έχω κάνει ότι στο σημείο βρισκόταν μηχάνημα μισθωμένο από εσάς, το οποίο ήταν εκεί καθ’ όλη την διάρκεια του φαινομένου και λίγη ώρα αργότερα το μηχάνημα αυτό, και υπάρχουν φωτογραφίες γι’ αυτό, έκανε τη συγκεκριμένη διατομή. Εσείς λέτε ότι δε δώσατε εντολή.

Κώστας Νούσιος: Με ρωτήσατε αν έδωσα εντολή και σας είπα ότι δεν έδωσα εντολή να κοπεί το ανάχωμα. Εμένα μου ζητήθηκε ένα μηχάνημα για να βοηθήσει την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Άρα την εντολή την έδωσε κάποιος άλλος ή αυτοβούλως προχώρησε ο χειριστής του μηχανήματος σ’ αυτή την κίνηση.

Κώστας Νούσιος: Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται. Αυτοβούλως ο χειριστής αποκλείεται.

«Έσπασαν επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα»

Την ίδια ώρα, περίπου 30 κάτοικοι της Φαρκαδόνας Τρικάλων έχουν προχωρήσει σε ομαδική μήνυση αφού υποστηρίζουν ότι με το σπάσιμο αναχωμάτων στον ποταμό Ενιπέα πλημμύρισε το χωριό τους, όπως και άλλα, για να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας.

Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης κατηγόρησε ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση (ενώ ενέπλεξε και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) ότι έσπασε το φράγμα του Ενιπέα, με σκοπό τα νερά των πλημμυρών αντί για την Καρδίτσα να πάνε στα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων και τη Φαρκαδόνα.

Όπως είπε, μιλώντας στον Ant1, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία και κατήγγειλε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας, στη Γυρτώνη.

«Έλαβα την εξουσιοδότηση από κατοίκους της Φαρκαδόνας, από περίπου 30 κατοίκους που θα καταθέσουν και ως μάρτυρες, οι οποίοι κατηγορούν κάποιους που πήγαν και χτύπησαν το ανάχωμα του Ενιπέα σε δυο σημεία – υπάρχουν αντίστοιχες φωτογραφίες που θα παραδώσουμε στις δικαστικές Αρχές. Τώρα ερευνάται ποιος πήγε σε αυτές τις δύο περιοχές και ποιος έδωσε την εντολή. Το πιο πιθανό είναι ότι μιλάμε για μία επικοινωνία της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής – που ερευνάμε και εμείς σε ποιον βαθμό εμπλέκεται με τον κ. Κικίλια», είπε ο δικηγόρος.

«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια, το νερό ήταν 30 μέτρα. Επαγγελματίας που είχε συνεργείο αυτοκινήτων, καταστράφηκαν όλα τα αυτοκίνητά του, αξίας εκατομμυρίων. Το χωριό δεν πρόκειται να ξανακατοικηθεί τα επόμενα, θα έλεγα, 1-2 χρόνια, είναι πάρα πολύ το νερό», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από δύο σπασμένα σημεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Συνέχισαν το έγκλημα γιατί εδώ η διαδικασία του ελέγχου έπρεπε να γίνει από τον κ. Κικίλια, την Πολιτική Προστασία. Άφησαν κατοίκους στη Φαλάνη Λάρισας να πάνε να χτυπήσουν το φράγμα της Γυρτώνης. Για αυτό πλημμύρισε η Εθνική Οδός. Υπάρχει βίντεο», δήλωσε ακόμη ο δικηγόρος.

Με πληροφορίες από in.gr, alphatv