Πώς η υπουργοποίηση Στυλιανίδη δείχνει την πόρτα εξόδου στον Κικίλια- Προεξοφλείται η αντικατάστασή του

 Πώς η υπουργοποίηση Στυλιανίδη δείχνει την πόρτα εξόδου στον Κικίλια- Προεξοφλείται η αντικατάστασή του

Το μήνυμα που μεταφέρθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά την ανακοίνωση της αντικατάστασης του παραιτηθέντος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ήταν απολύτως σαφές. Και απευθυνόταν έμμεσα στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια.

Δια της υπουργοποίησης του Χρήστου Στυλιανίδη – ο οποίος δεν μετείχε στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ- ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υιοθετεί πως η θητεία του Κύπριου βουλευτή Επικρατείας στο Πολιτικής Προστασίας μέχρι τις τελευταίες εκλογές ήταν επιτυχημένη. Παρά το γεγονός ότι στη βάση του σχεδιασμού του κ. Στυλιανίδη έγιναν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, τον Ιούνιο, ότι “είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα”. Σχεδιασμός που ουδόλως απέδωσε το καλοκαίρι με τις ολιγωρίες και εν τέλει τις τεράστιες καταστροφές, από την Δαδιά μέχρι την Θεσσαλία.

Από την στιγμή, όμως, που ο πρωθυπουργός επιβραβεύει τον κ. Στυλιανίδη με το υπουργείο Ναυτιλίας (ανακοινώθηκε, μάλιστα, πως θα παραβρεθεί και στην ορκωμοσία του ενώπιον της ΠτΔ) δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς πως δεν ήταν ο σχεδιασμός και η “κληρονομιά” Στυλιανίδη που ευθύνονται για όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι αλλά η διαχείριση του νέου υπουργού Βασίλη Κικίλια. Σωστό ή άδικο, αυτό είναι το μήνυμα. Ο κ. Κικίλιας, πάντως, θα δώσει τις δικές του απαντήσεις και θα αποκαλύψει τις προθέσεις του σε συνέντευξη που θα δώσει απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο τελευταίος είχε αφήσει να εννοηθεί πως “δούλεψε με ότι βρήκε” και ότι όλα έτυχαν τις πρώτες εβδομάδες της θητείας του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Αυτή την προσέγγιση είναι προφανές πως δεν την συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως “όλοι αξιολογούνται διαρκώς” δείχνοντας προς την πλευρά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα παραπάνω έγιναν με τους συγκεκριμένους συμβολισμούς προκειμένου να ωθήσουν τον Βασίλη Κικίλια στην παραίτηση, κατά το μοντέλο της αποχώρησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το ερώτημα είναι εάν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα αποφασίσει να παραιτηθεί μόνος του ή θα επιλέξει να αποχωρήσει στο πλαίσιο κάποιων αλλαγών (μίνι ανασχηματισμός) που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης μετά την ΔΕΘ, ίσως και μετά την επιστοφή του από την ΓΣ ΟΗΕ και την συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Σχετικά Άρθρα