Στεφανοβίκειο: Οι εικόνες με ελικόπτερα της Αεροπορίας βυθισμένα στο νερό- Μεταξύ τους και Απάτσι- Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων- Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 Στεφανοβίκειο: Οι εικόνες με ελικόπτερα της Αεροπορίας βυθισμένα στο νερό- Μεταξύ τους και Απάτσι- Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων- Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αρκετά ερωτήματα γεννούν οι εικόνες που έρχονται από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, με τα ελικόπτερα να βρίσκονται παρατημένα και βυθισμένα στα νερά, σύμφωνα με τα όσα φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Documento. Το υπουργείο Άμυνας απάντησε πως πρόκειται για παροπλισμένα Χιούϊ, ωστόσο το φως της δημοσιότητας είδε και φωτογραφία με ελικόπτερο Απάτσι καθηλωμένο στα νερά. Επ΄αυτού, ωστόσο διατυπώνονται άλλες εκτιμήσεις όπως από το περιοδικό “Πτήση”.

Όπως αναφέρει η “Πτήση”:

“Καταρχάς όλα τα ελληνικά ΑΗ-64 είναι λειτουργικά αυτή τη στιγμή. Δεν καταστράφηκε τίποτα. Αντίθετα παραμένουν σε πολύ καλή κατάσταση, και επιχειρησιακά. Πάμε στο εικονιζόμενο.
Το ελικόπτερο είναι στο νερό, αλλά μόνο οι τροχοί. Τα στρατιωτικά ελικόπτερα δεν επηρεάζονται από κάτι τέτοιο. Ούτε καν οι τροχοί δεν έχουν καλυφθεί από το νερό. Άρα τίποτε δεν έχει επηρεαστεί, εκτός από την ευκολία πρόσβασης στο ελικόπτερο.
Επίσης, η φωτογραφία τραβήχτηκε ενώ το ελικόπτερο μεταφερόταν. Λίγα λεπτά μετά το συγκεκριμένο ήταν στο αέρα. Στα μέσα σας έχετε διαπιστευμένους που θα το μάθουν και επιβεβαιώσουν αν είναι αλήθεια όσα λέμε ή όχι. Τώρα βρίσκεται στο Στεφανοβικειο, σε στεγνή πίστα.
Το πιθανότερο είναι να σας παραπλάνησαν με την εν λόγω φωτογραφία. Αν έχετε κι άλλες φωτογραφίες από τη βάση, πριν τις δημοσιεύσετε καλύτερα να μας τις στείλετε να τις επαληθεύσουμε. Εκτός κι αν πράγματι υπάρχει φωτογραφία με πχ το σκοπευτικό του Apache μέσα στο νερό, όποτε ναι έχετε δίκιο εσείς. Μέχρι τότε καλύτερα όμως να σβήνετε εσείς όχι εμείς. Πάντα στη διάθεσή σας…”

Τα ερωτηματικά

Μετά τις εκρήξεις στο στρατόπεδο της Αγχιάλου, νέες εικόνες, αυτή τη φορά από το Στεφανοβίκειο προκαλούν ερωτήματα για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φωτογραφίες που φέρνει στην δημοσιότητα η εφημερίδα Documento, δείχνουν ελικόπτερα στην θεσσαλική βάση να είναι βυθισμένα στα νερά, αφού πλημμύρισε η Ταξιαρχία Ελικοπτέρων, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στην 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο δεκάδες ελικόπτερα καθηλώθηκαν στο έδαφος ανίκανα να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις δοκιμαζόμενες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού πλημμύρισε το στρατόπεδο όπου σταθμεύουν.

Σύμφωνα με το Documento, στη συγκεκριμένη βάση, βρίσκονται σταθμευμένα ελικόπτερα τύπου «Χιούι», Apache και Kiowa Warrior.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Άμυνας, τα ελικόπτερα που φαίνονται στις εικόνες, είναι ανενεργά ελικόπτερα που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ τα ενεργά είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Γεώργιος Κολώνιας προσθέτει ότι «αρχικά, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στη συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H), που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας:

«Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Ολα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει», προσθέτει ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: “Ενώ οι πολίτες αγωνιούν εγκλωβισμένοι, βασικός εξοπλισμός να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα στις λάσπες”

«Την ώρα που η Θεσσαλία βρίσκεται για ημέρες κάτω από τα νερά και τις λάσπες, με ανθρώπινες απώλειες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους συμπολίτες μας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την επάρκεια σε στρατιωτικά μέσα απέναντι στις πλημμύρες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το Documento και το iEidiseis αποκαλύπτουν σοκαριστικές εικόνες με ελικόπτερα να είναι κυριολεκτικά βυθισμένα στο νερό στην πλημμυρισμένη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Μετά τις εκρήξεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, που έμειναν απροστάτευτες από τις πυρκαγιές, και η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έμεινε απροστάτευτη από τις πλημμύρες», σημειώνει, επισημαίνοντας πως «την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα 12 Super Puma έρευνας και διάσωσης μπορούν να πετάξουν μόλις 4 και μόνο τα 2 είχαν αρκετές διαθέσιμες ώρες για να επιχειρήσουν στη Θεσσαλία, από τα 22 ελικόπτερα SAR, διαθέσιμα είναι 3, ενώ και η πλειονότητα των NH-90 είναι καθηλωμένα». «Το ίδιο ισχύει και με τα Σινούκ, όπου από τα 19 ελάχιστα είναι σε διαθεσιμότητα», συμπληρώνει.

«Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν επίσης και την κριτική μας όλο το προηγούμενο διάσημα, καθώς παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς, φαίνεται ότι έχουν μείνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Με αποτέλεσμα, στο μέσο μιας φονικής καταστροφής, και ενώ οι πολίτες αγωνιούν εγκλωβισμένοι, βασικός εξοπλισμός να παραμένει καθηλωμένος στο έδαφος ή ακόμα χειρότερα στις λάσπες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «κολοσσιαίες ευθύνες» του υπουργού Άμυνας και της ανώτατης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων «γι’ αυτή την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ο μέγας υπεύθυνος, όμως, είναι ένας και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έταξε επιτελικό κράτος με ασφάλεια και σήμερα, με ευθύνη του, οι πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την απόγνωση.

Και πολλαπλασιάζονται οι αποδείξεις της καταστροφικής πολιτικής του, αγγίζοντας μέχρι και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα