Πήλιο: Κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο – Δεκάδες οικισμοί χωρίς ρεύμα και νερό

 Πήλιο: Κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο – Δεκάδες οικισμοί χωρίς ρεύμα και νερό

Μεγάλες είναι οι καταστροφές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο ενώ εκτός από τη συγκοινωνία προβλήματα υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση, και την υδροδότηση.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

«Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στη Μακρυνίτσα, από τη Δευτέρα… καθόλου ρεύμα. Η ΕΜΑΚ έκανε χθες τον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού» λέει ο κάτοικος της Πορταριάς, Φίλιππος Καραΐσκος.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί. Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Η άσφαλτος έχει σκεπαστεί στα σημεία αυτά με κορμούς, λάσπη και χώμα, το οποίο σκαπτικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να απομακρύνουν για να αρχίσουν επισκευές.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά , αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

Αγωνία για τη συγκομιδή των μήλων
Η διάλυση του αγροτικού οδικού δικτύου έχει σημάνει συναγερμό στο γνωστό για την ποιότητα των μήλων του, συνεταιρισμό μηλο-παραγωγών Ζαγοράς. Τα οκτακόσια μέλη του συνεταιρισμού αγωνιούν για την φετινή σοδειά, καθώς η συγκομιδή ήταν ν αρχίσει την Κυριακή και μέχρι στιγμής δε φαίνεται λύση για τη μεταφορά των μήλων.

«Κάποια χωράφια έχουν παρασυρθεί από τα νερά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ζημιά στα προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν τα μήλα από το χωράφι στο εργοστάσιο – διαλογητήριο. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δίκτυο έχει αφανιστεί» λέει ο διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλάσσας και προσθέτει: «Μιλάμε για 12.500 στρέμματα, και 15.000 τόνους παραγωγή. Τα μήλα Ζαγοράς είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να τα φέρουν, ούτε να τα διακινήσουμε μέσω Βόλου στις αγορές».

«Σημειωτέον, ότι η Ζαγορά δεν επικοινωνεί οδικώς πλέον με κανένα από τα άλλα δύο μηλοπαραγωγικά χωριά του συνεταιρισμού, το Πούρι και τη Μακρυρράχη. Όσο για το ρεύμα ήρθε πριν από δύο ώρες» προσθέτει ο κ. Βαλάσσας.

Καθηλωμένοι τουρίστες στην Πορταριά και στα Χάνια
Ο Ρον και ο Γκας από το Βανκούβερ του Καναδά είναι δύο από τους πολλούς ξένους τουρίστες που ήρθαν στην Πορταριά για να κάνουν το γύρο του Πηλίου. Ατυχώς, η σφοδρότητα των φαινομένων τους καθήλωσε στην Πορταριά και στα Χάνια, χωρίς καμία δυνατότητα περιήγησης στο βουνό των Κενταύρων. Ο Άντριαν και ο Φλορίν από τη Ρουμανία με τις συζύγους και τα παιδιά τους έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Ήταν στο Πήλιο από την αρχή του καιρικού φαινομένου και πέρασαν κάποιες νύχτες χωρίς ρεύμα και νερό.

Δείχνουν στο χάρτη τα σημεία που θα ήθελαν να επισκεφτούν. Τον διπλώνουν ξανά. Θα αναχωρήσουν για το Βόλο και από εκεί για άλλες κατευθύνσεις. Αρκετοί ξένοι τουρίστες βρίσκονται και σε άλλα χωριά που ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να ηλεκτροδοτήσει. Ήδη, όλες αυτές τις μέρες εναερίτες σκαρφαλώνουν στους στύλους και διορθώνουν τις βλάβες. Σήμερα, η ηλιοφάνεια βοήθησε να γίνουν ορισμένες εργασίες στο Πήλιο, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, αφού κολώνες έχουν παρασυρθεί από τα νερά και ένα τμήμα του δικτύου έχει καταστραφεί.

Σχετικά Άρθρα