Ο Αγοραστός θέλει αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών την ώρα που ξεχειλίζει η οργή και φουντώνουν οι καταγγελίες

 Ο Αγοραστός θέλει αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών την ώρα που ξεχειλίζει η οργή και φουντώνουν οι καταγγελίες

Σενάρια αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών διαρρέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός την ώρα που ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων καθώς ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, , ρωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών, και είπε: «Όχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να γίνουν εκλογές».

Όπως είπε ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το εάν τελικά θα υπάρξει αναβολή, δεν είναι θέμα της περιφέρειας, αλλά της κυβέρνησης. Ωστόσο ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα. «Έχω θέσει το θέμα και έχω ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν είναι απόφαση της περιφέρειας όμως οι εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Την ίδια ώρα οργή στα χωριά που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία Daniel με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».  Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι στο χωριό Μικρό Ευίδριο Λάρισας, στην επαρχία Φαρσάλων, αφού είδαν το χωριό τους να καταστρέφεται μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο αγροτικός δρόμος «έσβησε» από τον χάρτη ενώ στη γέφυρα του χωριού έχουν σφηνώσει φερτά υλικά. «Εγώ απορώ πως δεν έχει πέσει η γέφυρα», είπε κάτοικος στον ΣΚΑΙ. 

  • «Το χωριό μου καταπατήθηκε όλο για δεύτερη φορά. Το 2020 πατήθηκε όλο, τώρα πλημμύρα για δεύτερη φορά. Ο κόσμος έπαθε ζημιές. Τώρα ήταν το τελειωτικό. Δεν έδωσαν καμία σημασία, δεν έφτιαξαν τίποτα, δεν άνοιξαν τα ποτάμια, δεν έκαναν καθαρισμούς» είπε ο κ. Χρήστος στον ΣΚΑΙ.

«Θα έρθει ο κ. Αγοραστός να ζητήσει ψήφους πάλι, τον έχουμε στηρίξει και μας άφησε στο έλεος του Θεού, να πνιγούν όλα τα χωριά. Εδώ δεν ήρθε κανένας από εχθές. Τι πράγματα είναι αυτά;», ανέφερε. 

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε Μικρό και Μεγάλο Ευίδριο. Σε σπίτια, χωράφια, αποθήκες, δεν έμεινε τίποτα. Ο κόσμος δεν έχει δεύτερο παντελόνι να αλλάξει. Μηχανές, τρακτέρ, αυτοκίνητα, σπίτια, αυλές, τίποτα! Δεν έχει ο κόσμος δεύτερο εσώρουχο να αλλάξει!», είπε εκνευρισμένος ο κ. Χρήστος. 

«Ντρέπομαι το 2023 να υπάρχουν τέτοια πράγματα! Το ’50 δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Θα έρθει ο Αγοραστός και οι βουλευτές με τις γραβάτες και θα πουν μ…», φώναξε ο κάτοικος στην κάμερα και βγήκε εκτός εαυτού, εμφανώς αγανακτισμένος. 

«Ο Αγοραστός αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι στη φυλακή» είπε άλλος κάτοικος του χωριού. 

Πληθαίνουν οι καταγγελίες

Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση επέλεξαν να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας με αποτέλεσμα να πνιγούν τα χωριά. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν έσπευσαν να ενημερώσουν με μήνυμα 112 τους κατοίκους των χωριών προκειμένου είτε να εκκενώσουν την περιοχή είτε να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Όπως καταγγέλλεται,  προκειμένου να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας αποφασίστηκε να γίνει ενίσχυση των αναχωμάτων στον ποταμό Καράμπαλη προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη όπως συνέβη το 2020 με την κακοκαιρία «Ιανός». Πράγματι, αν και η πόλη της Καρδίτσας δοκιμάστηκε σκληρά, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά.

Η απόφαση αυτή, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα μέσα στον κάμπο, είχε σαν αποτέλεσμα το ποτάμι να εκτονωθεί με τρομακτικό τρόπο προς τα χωριά της Καρδίτσας, να σπάσουν τα αναχώματα και οι τεράστιοι όγκοι νερού να εξαφανίσουν τα χωριά του δήμου Παλαμά.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στο topontiki η Ευαγγελία Νασιάκου, κάτοικος του Δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα. Ο δήμος Παλαμά πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα» επεσήμανε η Ευαγγελία Νασιάκου.

Άκρως αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία της Αλέκας Βαρδάκα, κατοίκου του δήμου Παλαμά στο news247. Όπως ανέφερε από την Τετάρτη (6/9) υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις χωρίς να δημιουργθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο», σημείωσε και συνέχισε:

«Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε».

Η κ. Βαρδάκα υπογράμμισε ότι δεν πήραν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 από τις αρχές. 

https://ec8432d3764ad4c75dd1f5576540b1b0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».

Σχετικά Άρθρα