Καρδίτσα: Οργισμένες καταγγελίες ότι επέλεξαν να “πνιγούν” τα χωριά

 Καρδίτσα: Οργισμένες καταγγελίες ότι επέλεξαν να “πνιγούν” τα χωριά

Πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση επέλεξαν να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας με αποτέλεσμα να πνιγούν τα χωριά. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν έσπευσαν να ενημερώσουν με μήνυμα 112 τους κατοίκους των χωριών προκειμένου είτε να εκκενώσουν την περιοχή είτε να πάνε σε ασφαλή σημεία.

Όπως καταγγέλλεται,  προκειμένου να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας αποφασίστηκε να γίνει ενίσχυση των αναχωμάτων στον ποταμό Καράμπαλη προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη όπως συνέβη το 2020 με την κακοκαιρία «Ιανός». Πράγματι, αν και η πόλη της Καρδίτσας δοκιμάστηκε σκληρά, τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν ήταν ιδιαίτερα καταστροφικά.

Η απόφαση αυτή, όμως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα μέσα στον κάμπο, είχε σαν αποτέλεσμα το ποτάμι να εκτονωθεί με τρομακτικό τρόπο προς τα χωριά της Καρδίτσας, να σπάσουν τα αναχώματα και οι τεράστιοι όγκοι νερού να εξαφανίσουν τα χωριά του δήμου Παλαμά.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε στο topontiki η Ευαγγελία Νασιάκου, κάτοικος του Δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα. Ο δήμος Παλαμά πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα» επεσήμανε η Ευαγγελία Νασιάκου.

Άκρως αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία της Αλέκας Βαρδάκα, κατοίκου του δήμου Παλαμά στο news247. Όπως ανέφερε από την Τετάρτη (6/9) υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις χωρίς να δημιουργθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο», σημείωσε και συνέχισε:

«Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε».

Η κ. Βαρδάκα υπογράμμισε ότι δεν πήραν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 από τις αρχές. 

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».

Σχετικά Άρθρα