Daniel: Σαρώνει Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά, Β. Εύβοια – Τρεις νεκροί, αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές

 Daniel: Σαρώνει Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά, Β. Εύβοια – Τρεις νεκροί, αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες καταστροφές

Η κακοκαιρία Daniel, χτυπά με διαδοχικά κύματα από το βράδυ της Δευτέρας. Δύο άνθρωποι είναι νεκροί, υπάρχουν αγνοούμενοι ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Δραματική είναι η καταστάση στην Καρδίτσα. Δρόμοι πλημμυρισμένοι, περιοχές «πνιγμένες» στο νερό και κάτοικοι να βλέπουν τις περιουσίες τους να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας, να αναμένουν με αγωνία να κοπάσει το φαινόμενο, ώστε να μπορέσουν σε πρώτη φάση να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν υποστεί και στη συνέχεια να ανακάμψουν.

Ειδικότερα, σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας το νερό ξεπέρασε το 1 μέτρο, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να βρεθούν σε ταράτσες, αυτοκίνητα και λεωφορεία προκειμένου να σωθούν.

Στο Παλαμά Καρδίτσας η κατάσταση είναι τραγική και μόλις σήμερα εστάλη 112….

Ο κ. Τάσος από τον Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 03:40 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρα νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

Ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω πλημμυρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: “Αν βρίσκεστε στην πόλη της Καρδίτσας απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

Παρόμοιο μήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Γ. Καραϊσκάκη και της περιφερειακής Μουζακίου – Άρτας, με το 112 να τους καλεί να απομακρυνθύν προς το κέντρο Μουζακίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Με εντολή της Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων επίσης στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Πολιορκημένη από όλα τα σημεία της βρίσκεται η πόλη της Λαμίας, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πλέον ακόμη και οι πλατείες της έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με απόφαση της ΑΔ Φθιώτιδας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάθε αυτοκινήτου μέσα στο δήμο της Λαμίας καθώς πλέον οι μετακινήσεις είναι αδιέξοδες, ενώ αποσταλεί και σχετικό μήνυμα από το 112.

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς οι χείμαρροι μετέφεραν τεράστιους όγκους από φερτά υλικά μέσα στον κάμπο καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους και ο Σπερχειός ποταμός , ο οποός φούσκωσε επικίνδυνα και εδώ και μερικές ώρες κάτοικοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, εκεί όπου πλημμυρίζει όταν ο Σπερχειός φεύγει από τις όχθες του, έχουν απομακρυνθεί μεταφέροντας είτε τα ζώα είτε τις περιουσίες τους σε ασφαλές μέρος.

Από την κακοκαιρία αγνοούνται συνολικά τρία άτομα: ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Δομοκού και ένας 70χρονος στην Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώτος κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του. Από τότε κανείς δεν γνωρίζει κάτι, ενώ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και κατοίκων του χωριού του να τον βρουν απέβησαν άκαρπες.

Επίσης, ένας βοσκός αγνοείται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Λεύκης Λάρισας (Δήμος Κιλελέρ). Σύμφωνα με πληροφορίες, διέμενε σε τροχόσπιτο, το οποίο καλύφθηκε από τα νερά.

Δραματική η κατάσταση και σε ΠήλιοΒόλο και Σκιάθο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να “σαρώνουν” και περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Όλοι οι δήμοι Μαγνησίας,Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel δεν γλίτωσε ούτε η Αττική, καθώς η ισχυρή βροχή που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τετάρτης προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές.

Από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε μάλιστα έκλεισαν σταθμοί το Μετρό και του Ηλεκτρικού, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης, ήχησε στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112, με την Πολιτική Προστασία να μας ενημερώνει για το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καλώντας μας παράλληλα να περιορίσουμε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Σχετικά Άρθρα